nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Másképp diszlexiások a férfiak és a nők

Különbözik egymástól a diszlexiás férfiak és nők agya – derül ki egy friss kutatásból, amelyben MRI-vel készült agyi képeket hasonlítottak össze. A kutatók eddig azt hitték, a két nem esetében nincs különbség a diszlexiás állapotban. A különbségek felismerése mérföldkő lehet a diszlexia kezelésében is.

nyest.hu | 2013. június 1.
|  

Váratlan eredményre jutottak a Georgetown Egyetem orvosi kutatóközpontjának neurológusai diszlexiával élő nők és férfiak agyát vizsgálva. Az MRI-vizsgálatok azt mutatták, hogy szignifikánsan különbözik a diszlexiások és a nem diszlexiások agyi képe a nemüktől függően – számolt be a kutatás eredményeiről a Science Daily.

A vizsgálat során diszlexiával, illetve anélkül élő nők és férfiak MRI-vizsgálattal készített agyi képeit hasonlították össze. Váratlan eredményre jutottak a nők agyában más eltérések mutatkoznak, mint a férfiakéban. Ez pedig azt jelenti, hogy az eddig egységesen diszlexiának nevezett tünetegyüttesnek más agyi alapjai vannak a férfiaknál és a nőknél.

„Mivel a diszlexia kétszer, háromszor is gyakoribb a férfiaknál, az eddigi vizsgálatok is őrájuk fókuszáltak, a női páciensek pedig háttérbe szorultak” – mondja Guinevere Eden, a kutatás egyik résztvevője, a Nemzetközi Diszlexia Társaság (International Dyslexia Association) volt vezetője. Kutatásuk tehát az első olyan vizsgálat, amelyben férfiak és nők, illetve gyerekkorú fiúk és lányok agyi képeit szisztematikusan összehasonlították a nem diszlexiás kontrollcsoport tagjainak agyi képeivel. „Mindezidáig azt feltételeztük, hogy a férfiak vizsgálatával kapott kutatási eredmények általánosíthatók mindkét nemre. Most azonban ebből a kutatásunkból az derült ki, hogy a tudósoknak külön kell vizsgálniuk a diszlexia női és férfi változatát. Ebből következően pedig az is előfordulhat, hogy különböző kezelésekre lesz szükség a két nemnél” – mutatott rá Eden.

Az agy MRI-képe
Az agy MRI-képe
(Forrás: Wikimedia Commons)

 

„Az egyáltalán nem meglepő tény, hogy a nők és a férfiak agya általánosságban eltér egymástól” – tette hozzá Tanya Evans, a kutatás vezetője. „A nemek közti agyfelépítésbeli különbség például abban nyilvánul meg, hogy a nők mindkét agyféltekéjüket használják a nyelvi feladatokhoz, míg a férfiak csak a bal agyféltekéjüket – mondja Evans. – Az is jól ismert tény, hogy a nemi hormonok, amilyen például az ösztrogén védő funkciót töltenek be például agysérülésük esetén. Mindezeknek a különbségeknek közük lehet ahhoz, hogy a férfi és a női agy különféleképpen mutatja a diszlexia jeleit.

A kutatásban 118 ember vett részt, diszlexiás férfiak, nők, fiúk és lányok, valamint nem diszlexiás férfiak, nők, fiúk és lányok a kontrollcsoportban. Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiak esetében kisebb térfogatú a szürkeállomány, amely a nyelvi folyamatokért felelős. (Ez az eredmény egybevág a korábbiakkal.) Újdonság viszont, hogy a nőknél a szenzormotoros kéreg szürkeállomány-térfogata kisebb.

Az új kutatás eredményei segíthetnek megérteni a diszlexia és nyelv, illetve a diszlexia és a szenzormotoros rendszerek összefüggéseit. Az összefüggések tisztázásával pedig a diszlexia korszerűbb és eredményesebb kezelése is elérhetővé válhat.

Forrás

Brain Anatomy of Dyslexia Is Not the Same in Men and Women, Boys and Girls

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 reiner Tor 2013. június 1. 09:38

Viszont ha a matematikusok között 90% a férfiak aránya, az kizárólag a diszkrimináció eredménye lehet. (Lásd Larry Summers beszédét.)

2 Szalakóta 2013. június 1. 17:08

Dehogy is, a nőket általában kevésbé érdekli a matematika. Bár matematikus szakon egy nő volt, az alkalmazott matematikus szak kiegyensúlyozott volt, és a matematikatanári szakon a nők voltak többségben.

A gyógypedagógián pedig megszokott, hogy teljes évfolyamok állnak nőkből, vagy egy szem férfi van a szakon.

3 Szalakóta 2013. június 1. 17:10

A vizsgálat során diszlexiával, illetve anélkül élő nők és férfiak MRI-vizsgálattal készített agyi képeit hasonlították össze.

4 Pesta 2013. június 1. 18:02

@reiner Tor:

és ha a politikusok között 90% a férfiak aránya, az is. Ha pedig a politikusok között nagy arányban vannak kettős állampolgárok, azt észrevételezni kizárólag „antiszemitizmus" eredménye lehet, nem nemzetbiztonsági kockázat.

Viszont a nyelvtanfolyamokon meg általában a nők aránya vagy 80%, de felőlem maradhat is annyi. De akkor ezt észrevételezni meg „homofóbia". És akkor ezek szerint vannak homofóbiával élők is.

Az összefüggések tisztázását a tudományra bízom.

Információ
X