nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarellenes uszítás Kárpátalján?

Magyarellenes uszítást követett el egy ukrán hírportál azáltal, hogy kifogásolta: Kozma Miklós arcképe is szerepel Kárpátalja kormányzói között – állítja egy kárpátaljai magyar nyelvű portál.

MTI, nyest.hu | 2013. február 22.
|  

Rendszeresen közöl magyarellenes uszító cikkeket a Kárpátalján legjelentősebb politikai és gazdasági befolyással bíró Baloga családhoz közeli ukrán nyelvű sajtó – írta csütörtökön megjelent számában a beregszászi Kárpátalja című hetilap. A cikk utal a Viktor Balogához, korábbi kárpátaljai kormányzóhoz, több ukrán kormány miniszteréhez, jelenlegi parlamenti képviselőhöz köthető kárpátaljai hírportálon a napokban megjelent írásra, amely ismételten kifogásolja, hogy a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatalban „Ebben a minőségében fontos szerepe volt az első magyarországi zsidó deportálás elindításában, melynek értelmében az összes olyan Magyarországra menekült zsidót, aki nem rendelkezett hivatalos iratokkal, átadták a németeknek, akik ezeket a zsidókat, Kamjanec-Pogyilszkijnál legéppuskázták.” – szó szerint idézet a magyar wikipédia Kozma Miklós szócikkéből. (A szerk.)Kárpátalja korábbi kormányzóinak arcképei között megtalálhatók azoknak a magyaroknak a portréi is, akik 1939 és 1944 között töltötték be ezt a tisztséget. A cikk szerzőjét elsősorban Kozma Miklós arcképe zavarja, aki 1940-től 1941 végén bekövetkezett haláláig Kárpátalja kormányzóbiztosa volt.

A hetilap írása nehezményezi, hogy a hírportál rendszeresen „magyar megszállásnak” nevezi azt az időszakot, amikor Kárpátalja 1939 és 1944 között Magyarországhoz tartozott, meghamisítja a régió magyar vonatkozású történelmét, „fasiszta” és „megszálló” jelzővel illeti a magyarokat. A cikk egyebek mellett arra is emlékeztet, hogy a nevezett internetes orgánum ugyancsak rendszeresen teret biztosít az ukrán lakosságot a magyarok ellen hangoló propagandaírásoknak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X