nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Leszámolna az ördöggel Harkány

Kikerülhet az ördög figurája Harkány címeréből, a baranyai fürdőváros önkormányzata a lakosságtól és egy címerszakértőtől vár ötleteket az új emblémához – adta hírül az Új Dunántúli Napló kedden.

MTI | 2012. május 22.
|  

A lap úgy tudja, az ördöggel való „leszámolásban” egy helyi hívő közösség és vezetője jár élen, a vallásos harkányiak nem nézik jó szemmel, hogy mivel a figura helyet kapott a címerben, minden hivatalos harkányi iraton, táblán szerepel.

A helyi képviselő-testület a napokban döntött arról, hogy a témában kikéri a lakosság és egy heraldikus véleményét, bár Imri Sándor független polgármester jelezte: nem biztos, hogy most ez a legnagyobb problémája a városnak.

Az ördög húsz éve központi figurája Harkány címerének és a Harka-legendához kapcsolódóan került be az emblémába. A történet szerint az ördögnek egy környékbeli özvegyasszony szépséges lányára, Harkára fájt a foga. Az özvegy lánya kezéért feltételül azt szabta, hogy Lucifernek kakasszóig fel kell szántania a Szársomlyót.

Amikor az asszony látta, hogy az ördög jól halad, cselhez folyamodott. Még napfelkelte előtt maga kezdett kukorékolni, a környék kakasai pedig folytatták. Az ördög szégyenében toppantott, megnyílt alatta a föld és visszament alvilági birodalmába. Ahol eltűnt, ott tört fel a híres harkányi gyógyvíz – idézi fel a legendát a baranyai napilap.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Studiolum 2012. május 22. 18:02

Hát egy sikeres fürdőhelynek tényleg nem a lúzert kéne szerepeltetnie a címerben. Ajánlom a kakast.

2 scasc 2012. május 22. 19:01

Na de annak a Luc'ernek legalább van köze a kénes gyógyvízhez... A kakas mit tud felmutatni?

3 Nyenyi 2012. május 23. 01:54

Az átvett hírbe jól belekeverték a Lucifer nevet, az ördögével azonosítva, ezt a Nyest, mint nyelvi portál kijavíthatta volna. Tudjuk, hibásan azonosítják a fényhozót (lucifert) az ördöggel. (Ellenkezőleg, a Világ Világossága a valódi fényhozó.)

Harkányiként nekem mindig is tetszett a címer, az ördög figurája benne valamennyire egyedivé is tette. De ha legyőzöttségére akarnak utalni, akkor rajzoljanak elé rácsot, vagy bilincseljék meg. (Bár nem tudom, mennyire lenne heraldikus, vagy hogy mennyire az most.)

4 scasc 2012. május 23. 09:25

@Nyenyi: A magyar heraldikában legkésőbb a 17-18. század óta gyakori a "természetes" címerkép, tehát jóformán bármi lehet benne, szinte bármilyen heraldikus megkötés nélkül...

De a rács vagy bilincs nem stimmelne a legendához, ami röviden fönt is fel van emlegetve. Hiszen fogta magát, és sértődötten elment.

A Lucifer pedig Európában, és a magyarban is az ördög egyik neve. Az teljesen más tészta, hogy etimológiailag "fényhordó".

5 Pesta 2012. május 23. 10:08

Nyenyi, nem azonosítják hibásan, egyszerűen arról van szó, hogy a szimbólumok kétféle értelmet hordoznak magukban. Lucifer az egekből hullt alá, a világ végén azonban "elsőkből lesznek az utolsók és utolsókból az elsők", helyreáll a rend.

Információ
X