nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lengyel-litván adok-kapok európai bíróval

A litvániai lengyel és a lengyelországi litván kisebbség helyzetéről tájékozódott a két országban Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa, aki szerdán közölte, hogy javaslatokat terjeszt a két kormány elé, de hangsúlyozta, hogy ezeket az érintett kisebbségeknek is el kell fogadniuk.

MTI | 2011. november 24.
|  

Vollebaek a múlt héten Litvániában járt, hétfőtől pedig Lengyelországban folytatott tárgyalásokat. Szerdán látogatást tett a litvánok által lakott északkelet-lengyelországi területeken, ahol Irena Gasperowiczcsal, a Lengyelországi Litván Egyesület elnökével találkozott.

A litvániai lengyelek különösképpen nehezményezik a szerintük diszkriminatív új litván oktatásügyi törvényt. Ennek értelmében néhány tantárgy – köztük a földrajz és történelem – oktatása a jövőben litván nyelven fog történni, továbbá egységesítik a litván nyelvi érettségit, vagyis a lengyel iskolák diákjainak is úgy kell vizsgázniuk litván nyelvből, mintha az az anyanyelvük, nem pedig tanult idegen nyelv volna.

A lengyelországi litvánok viszont anyanyelvi iskoláik pénzügyi helyzete miatt aggódnak. Panaszkodnak szélsőjobboldali provokációk, helységnévtábláik lefestése miatt is.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök, aki szeptember elején egynapos látogatást tett Vilniusban, a PAP hírügynökség értesülése szerint levelet intézett Andrius Kubilius litván kormányfőhöz, bírálva a litvániai látogatása nyomán életre hívott közös lengyel-litván oktatási munkabizottság „nem kielégítő” tevékenységét. Tusk levele válasz volt a litván kormányfő november eleji üzenetére, amelyben Kubilius javasolta további hasonló, társadalmi és gazdasági ügyekkel foglalkozó közös munkacsoportok felállítását. Tusk értésre adta, hogy Vilnius számára jó alkalom lenne jóakarata kinyilvánítására az oktatási vegyes bizottság munkájáról készülő záróközlemény. A munkacsoport november 25-én ül össze utoljára. A lengyel miniszterelnök egyelőre nem látja értelmét újabb munkacsoportok felállításának.

A litvániai lengyelek szerint a litván kormány minden javaslatukat elutasítja. Kilátásba helyezték, hogy felújítják iskolai sztrájkjukat, ha Vilnius továbbra sem hajlandó módosítani az oktatási törvényt.

A litvániai lengyelek és a lengyelországi litvánok között nagyságrendi különbség van: míg a becslések szerint 250-300 ezer főnyi litvániai lengyelek az ország népességének közel 7 százalékát teszik ki, addig a közös határ mentén élő lengyelországi litvánok mindössze tízegynéhány ezren vannak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X