nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Legyen ön is kommentelőnk!

A trollkodást műfajilag is méltatlanul kerüli az elismerés. Ezt az igazságtalanságot szeretnénk mi most orvosolni, hiszen tudjuk, hogy mi sem jobb annál, mint ha a munkánkat elismerés is övezi.

zegernyei | 2016. április 25.
|  

Kedves nyestrajongók! Szerkesztőségünk szeretne korrekt viszonyt kialakítani azon lelkes olvasóival, akik cikkeink alá megírják véleményüket – olykor kritikus hangnemben is. Nekünk ez utóbbi is kifejezett örömet okoz, szeretetünk és figyelmünk bírálóinkra is kiterjed.

Visszatérően kritikus kommentelőink számára ezennel három fokozatú díjat alapítunk.

1., azaz legmagasabb fokozat: A nyest hivatásos bérkommentelője, azaz bértrollnoka

A nyest hivatásos bérkommentelője azon kedves barátunk lehet, aki bármilyen irattal (hivatalos megbízólevél, munkaköri leírás, fizetési jegyzék, 6-os karton stb.) igazolni tudja, hogy a nyestcikkek becsmérlő kommentálását ellenszolgáltatásért végzi, az általa leírtak nem a saját véleményét tükrözik, az elvi útmutatást, valamint a használandó szavak, szókapcsolatok jegyzékét munkaadójától kapja. A hivatásos bérkommentelő, azaz bértrollnok részt vehet a nyest szerkesztőségi ülésein és kérdéseket tehet fel a szerkesztőségnek, a cikkíróknak magánlevélben is kifejtheti véleményét. Természetesen a szerkesztőségi értekezleten felszolgált forró vízbe a teafiltert maga választhatja ki, italát ízlés szerint édesítheti, illetve savanyíthatja (szacharin, xilit, cukor, méz, citrom). Ha a hivatásos bérkommentelőt munkaadója közmunkában foglalkoztatja, teásbögréjét nálunk kétszer is feltöltheti forró vízzel. Amennyiben a hivatásos bérkommentelő, azaz bértrollnok megszegi a korrekt vitázás szabályait, csak kétszeri figyelmeztetés után tiltjuk ki a nyestről. A felsorolt kedvezményekért cserébe a bértrollnok köteles honoráriumának 20%-át visszajuttatni a szerkesztőségünkbe.

A fremonti troll például nem kommentel
A fremonti troll például nem kommentel
(Forrás: Wikimedia Commons )

2. fokozat: címzetes bérkommentelő, azaz troll.

Ezt a címet azon kedves hozzászólóink érdemelhetik ki, akik nem tesznek nyilatkozatot munkaadójukról, de hozzászólásaik alapján fölmerül, hogy baromságaikat határozottan velünk ellenséges céllal, esetleg megrendelésre írogatják. Amennyiben a címzetes bérkommentelő, azaz troll érvelése összefogott és kiolvasható belőle valamiféle irányvonal, tehát nem csupán unalmában szarakodik velünk, akkor számíthat arra, hogy a nyest cikkíróitól választ kap. A címzetes bérkommentelőt érdemeire való tekintettel először figyelmeztetjük, és csak második ostoba és provokatív hozzászólása után tiltjuk ki.

3. fokozat: magánszorgalmú troll.

Ezt a címet azon kommentelőink érdemelhetik ki, akiket láthatóan semmi értelmes cél nem vezérel az életben, csak az, hogy valami csúnyát írjanak a nyestről és szerzőiről. Céljaik érdekében képesek majmot csinálni magukból, gőgösen elutasítják az általunk felajánlott orvosi segítséget, sőt mindezekre olykor több álnéven is képesek. A magánszorgalmú troll bónuszként eltölthet pár percet a nyest oldalain, kommentjeit némi késéssel töröljük. Ilyenkor ki is tiltjuk őt, de ezt csupán emberbaráti szeretetből tesszük vele.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sarkel 2016. április 25. 15:13

Hát ez zseniális! A humorod szuper, bár nem sok nyelvészet van a cikkben, gratulálok, nagyon jót szórakoztam!!!

(az utóbbi időkben rengeteg kommentet olvastam tényleg találó...)

2 MolnarErik 2016. április 25. 17:54

De Géki továbbra se térhet vissza, és ha rövid időre mégis, akkor se lesz érdemes továbbra sem oltogatni?

3 zegernyei 2016. április 25. 19:46

@MolnarErik: Mindannyiunk érdekében

4 nadivereb 2016. április 25. 20:34

@zegernyei: de azért ha egyszer beváltja ígéretét/fenyegetését és tényleg ír egy földrengetően leleplező cikket a magyar finnugrizmusról, különös tekintettel a Nyestre, akkor ugye lehozzátok?

5 Szaladó 2016. április 25. 20:46

Mindjárt az elején egy durva hiba! Tudom, hogy a nyestek szerint a helyesírás egy mahaság, de ha az ige és az igekötő közés "is" kerül, akkor külön írjuk, így: el is merés.

Motto:

Trollollo, trollollo, prity, praty, prüty!

(Mici mackó)

6 blist 2016. április 25. 21:23

:D

7 Sarkel 2016. április 25. 21:35

@Szaladó: Ez igaz, de a mahaságot nem egy hával hanem kettővel írjuk: mahhaság...

8 Szaladó 2016. április 25. 21:45

@Sarkel: Igzad van.

9 Untermensch4 2016. április 26. 10:42

@MolnarErik: Negyediknek egy "oltogatási/trolletetési" különdíj is kellene. Meg hogy tényleg (vagy legalább érintőlegesen) legyen nyelvészet, régóta foglalkoztat hogy elérhető-e trollkodásban az irodalmi szint? Úgy értem minőségileg. Wmiki néhány kommentje anno nekem már kezdte közelíteni ezt a szintet, mögöttes jelentéstartalmak, láthatólag nagy erőfeszítés árán uralt, ám rendkívül erős érzelmek amik valósággal átsütnek a sorokon, s mégis épp belül marad a kulturált véleményközlés keretein, épp csak lehelletnyit átcsúszva személyeskedő troll-stílusba de mindezt nagyívűen, mintegy általánosító jelleggel kiterjesztve hogy ne merüljön ki a megszólítottal szembeni pitiáner személyeskedésben hanem egy emberen keresztül is nagyobb tömeghez szóljon, tartalmi tömörség, ilyesmi.

10 Samu bácsi 2016. április 26. 13:37

Drága Barátom, zegernyei!

Úgy megsavanyítanám a teádat! Kitálalnék én a sanyarú bértrollnok sorsról, de úgy kitálalnék! Hát én olyan hülye majom voltam eddig még aszt sem fogtam föl, hogy engem trollnak használnak. De ami végképp felbőszít az az, hogy még a jogos járandóságomat is elsumákolták. Mikor, hol ülésezik a Szerkesztőség?

embasze: Sb

11 zegernyei 2016. április 26. 13:48

@Samu bácsi: Kérjük előzetesen beküldeni a papírok hitelesített másolatát.

12 Sultanus Constantinus 2016. április 26. 14:17

Ha viszont spórolni szeretne a szerkesztőség a díjakkal, akkor inkább az "Értelmes kommentelő" díjat kellene megalapítani, garantáltan nem lesz sokszor szükség a kiosztására. :D

13 Sarkel 2016. április 26. 14:31

Akármennyire is igyekszik Samu bácsi, legfeljebb a 3. fokozatban lehet érdekelt.... :)

14 El Vaquero 2016. április 26. 18:08

Végre majdnem kapok elismerést, erre egyik kategóriába sem tudom magam besorolni. Ez diszkrimináció a javából! Teafiltert meg amúgy sem kérek egy bögrényi forróvízbe, rendes angol bevándorló szálas tehátot szlapál kannából, amiből nem csak elálló kisujjal önt ki a csészébe, de úgy is issza meg. Bár mondjuk El Zergeño kollégával még nem is akasztottam bausztot, úgyhogy a cikk lehet nem is rám szabva készült, finnugoros témába nem szoktam irkálni, áltudományos baromságnak tartom, nem pocsékolok rá időt konteós dolgokra.

15 szigetva 2016. április 26. 18:24

@Sultanus Constantinus: De jelentkező sok lenne.

16 El Vaquero 2016. április 26. 19:17

@MolnarErik: tényleg, GéKi hova lett? Krizsát sem látni már.

17 Samu bácsi 2016. április 26. 20:19

11@zegernyei (10@Samu bácsi):

T. Szerkesztőm, zegernyei!

Kérem tisztelettel, ne tessék játszani a hatóságot! Miért akar költekezésbe verni a közjegyzőnél? Beviszem személyesen az eredetit, oszt annyi nyomatot tetszik másolni róla, amennyi csak teccik.

13@Sarkel:

Bocsánat, én a szerkesztő úrhoz intézem szavaimat! Milyen alapon tetszik gibicelni? Netán azon az alapon, hogy Ön már előzetesen bátorkodott sebtiben rámnyálazni a "troll" címkét? Netán Ön is szerkesztő?

18 zegernyei 2016. április 27. 09:22

@Samu bácsi: Megható ez az igyekezet. A 3. fokozat, a magánszorgalmú troll mindenképpen jár. Mikor láthatnánk azt az iratot? Tudna mesélni részletesen a beszervezéséről is? Természetesen a diszkréciót biztosítjuk. Itt jegyzem meg, hogy a történetével a bulvárban pénzt is kereshetne, illetve a 444-nél tárgyjutalomban részesülhetne.

19 Samu bácsi 2016. április 27. 14:07

18@zegernyei:

(10;11;13;17

Szerkesztő úr, ne tessék engem vakítani! Ön nem az a meghatódós fajta.

Könyörgöm, ne jöjjön Ön is a 3. fokozattal! Nem képezi a láthatás és a mese alapját.

Mikor legyen a láthatás?

A soron következő szerkesztőségi ülést tegyék arra a napra, amikor láthatósági mellényt viselek. (De ezt már korábban is javasoltam.)

Diszkréció? Értem? Nem értem. Ön érti? Értse meg, nem kel a pénz! Megcsömörlöttem. Hány ingerem támad? Sok, amikor csak magamra pislantok. Nem kell több! "El is merem" - @Mici mackó: emberbaráti ölelésre vágyom.

20 zegernyei 2016. április 27. 14:37

@Samu bácsi: Úgy látom, most már csak erőlködik, kimerítette a szituációból adódott poénlehetőségeit. Arra a kérdésemre, hogy mikor, nem azt válaszolta, hogy mikor, hanem visszakérdezett, hogy mikor. Vagyis húzza az időt (az enyémet is), hímez-hámoz, fecseg-locsog. Apránként kimeríti a 3. kategóriában meghatározott tényállást.

Nem igaz, hogy nincs 20 forintja egy fénymásolatra. Küldje be végre azt a papírt a szerkesztőségbe. A témába vágó további üzeneteire csak a papír beérkezése után válaszolok.

21 Sarkel 2016. április 27. 14:57

Ó, szegény Samu bácsi.... kezdem már tényleg sajnálni...

Szerintem, valahol a lelke mélyén régen megbánta már egykori trollságát.

Hiszen már magát ostorozza és be is vallja, hogy sehol sincs alkalmazásban. És úgysem tud semmiféle papírt mutatni.

Látszik az utolsó írásából is, hogy szegény feje teljesen össze van zavarodva.

Semmi másra nem vágyik, csak egy ölelésre...

22 Samu bácsi 2016. április 28. 13:02

20@zegernyei:

(10;11;13;17;19)

T. Szerkesztőm!

Javaslom, erőltesse meg az agyát Ön is! Értelmezze a szövegemet! Különösen a "láthatósági mellényt" és annak szűkebb, valamint tágabb (A cenzúra megingathatatlan!;

A kancellárhoz fordultak az újságírók;

A médiatörvényt is kritizálja az ombudsman;

A sajtószabadság új ellenségei;

A sajtószabadság világnapja: nyilatkozatok) szövegkörnyezetét.

21!@Sarkel:

T. Szerkesztő Nőm!

Nézzen Ön is a lelkébe! Mélyebben! Talál ott egy ölelést Samu bácsi részére? Igen? Igen! Ne spóroljon vele, tegye hozzá azt a filantróp jelzőt! Átnyújthatja folyó hó 30.-án, 18 órakkor, az MTA lépcsőházának fogadóterében, a "gömböc" szomszédságában.

...addig is egy kis szövegellllllemzési gyakorlat nyelvészeimnek:

www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/89580/zaporo...yzet-zeneszoveg.html

23 nadivereb 2016. április 28. 13:38

@Samu bácsi: Nem kéne annyit inni nyugtatókra, mert ez lesz belőle.

24 El Vaquero 2016. április 30. 06:06

@nadivereb: nekem bejön az álnaiv, álmagázós, óvóbácsis stílusa, rendesen osztja a szerkesztőséget, de olyan íveket és olyan magas labdákat ad, amit úgy látszik senki nem tud leütni :D

25 Sarkel 2016. április 30. 08:59

@Samu bácsi: Azt hiszem, közölnöm kell veled azt a sajnálatos tényt, hogy nem tudok ott lenni a "randevúnkon" , sajnos kicsit messze van nekem. De köszönöm kedves soraidat, kívánom mielőbbi gyógyulásodat.... szerintem a legjobb úton haladsz.

@El Vaquero: Ha tetszik, ütögetheted... megéri, hisz olyan érdekes és meglepő válaszokat kapnál, talán kipróbálhatod...

26 Samu bácsi 2016. április 30. 19:16

25@Sarkel:

(13;17;21)

Köszönöm a közlését! A tegeződéshez számomra elengedhetetlen a személyes ismeretség és némi szimpátia (Ha javasolhatom, használja bátran a magázó nexust, tetszetősebbek általa még a legszimplább sértések is.)

"...érdekes, meglepő..." - Ez is haladás! De lehúzza az az elfuserált afta.

27 nadivereb 2016. április 30. 19:40

@El Vaquero: szerintem nem osztja a szerkesztőséget, hanem félig-meddig (inkább félig, mint meddig) koherensen írogat marhaságokat olyan stílusban, amitől az arcomat támad kedvem lekaparni.

Eleinte az is megfordult a fejemben, hogy ez egy szerkesztőségi álnick és ez valami kísérlet, hogy ki hogy reagál erre a stílusra. De most már biztos vagyok benne, hogy komoly.

28 Samu bácsi 2016. május 4. 15:20

27@El Vaquero:

(A kontextus hibátlan megértése érdekében legyen szíves végignyálazni a kapcsolódó hozzászólási előzményeket is!)

Agyamat eldobom - lekapart ábrázatom alatt már nem maradt egyebem! Hispán nickje megett is egy álszerkesztő bújkál? Nyugtasson meg! Ugye nem? De ha igen...

Vajon kit/kiket rejthet/nek a madaras nick/ek? Hány álnickje lehet egyetlen szerkesztőnek?

...pötyögtessünk? - Legalább én/mi fogadjam/juk meg a szerkesztő és/vagy az álnick tanácsait: Te rá pia, én tablett...? -- Ha ez így megy tovább a tablettom nélkül is úgy leszopom magam, hogy Ady ministráns gyerek sem lehet mellettem! --- Kérlek, legalább az egyik magas labdát hagyd meg a szerkesztőimnek, hátha akad bennük annyi spiritusz, hogy lecsapják!

Információ
X