nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Legálisak a fájlmegosztók a spanyol bíró szerint

Egy spanyol bíró – a jogvédők legnagyobb bánatára – úgy foglalt állást, hogy a fájlcsere nem lehet illegális.

nyest.hu | 2011. december 30.
|  

A pert ipari óriások (Warner, Universal, EMI, Sony) indították egy Pablo Soto nevű fiatal informatikus ellen, aki fájlmegosztó programot írt. A felperesek nem kevesebb, mint 13 millió eurós kártérítést követeltek Sotótól, amiért az közzétette a fájlcseréhez használható szoftvert.

A bíróság azonban a felperesek számára csalódást okozó ítéletet hozott. Kimondta, hogy a technológia kifejlesztése önmagában nem lehet törvénysértő, sőt, szerzői jogi szempontból gyakorlatilag semlegesnek tekinthető.

Az ítélet jól illeszkedik a nemzetközileg sokat bírált spanyol szerzői joggal kapcsolatos ítélkezési gyakorlatba, amely szerint csak a  haszonszerzés céljából elkövetett jogsértés az üldözendő.

Bővebben a témáról az IT café oldalán olvashatnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 El Mexicano 2011. december 30. 13:37

Nagyon helyes, egyetértek a bíróval. A kiadók majd akkor ugráljanak, amikor hajlandóak lesznek nyitottak lenni a közönség felé, és elfogadható árakon kínálják a kiadványaikat.

2 Pesta 2011. december 30. 15:18

Az IT Café cikkének végén lévő mondat a megdöbbentő:

„A spanyol jogvédő szervezet képviselője kijelentette azt is, hogy Spanyolországban a jog sajnos a tolvajokat védi az alkotók helyett."

És nem szakadt rájuk az ég.

Eleve milyen agyament dolog már: fájlmegosztásról van szó! Ennek alapján az operációs rendszerek gyártóit is be lehetne perelni, nem is beszélve pl. a Skype-ról, abban is meg lehet osztani fájlt. Az egész internet erre épül, de az ipari óriások valahogy nem veszik észre.

Egyébként ma már vannak internetes zenei kiadók is, ahonnan a 90%-os marketinges és kiadói és egyéb kufárköltség nélkül emberi áron jut el a szerzőtől a hallgatókig a zene. Sőt, van aki rögtön ingyen letölthetővé teszi - jó minőségben! - és koncertezni jár.

3 El Mexicano 2011. december 30. 15:53

@Pesta: Ez az egész dolog ott bukik, hogy ha még az alkotókat védenék ezzel, akkor minden rendben lenne, de alapvetően az alkotókat (a valódi alkotókat) ez nem érdekli, sőt, ők örülnek annak, ha népszerűsítik a munkájukat az interneten. A probléma ott van, hogy a kiadókat próbálják védeni, akik viszont egyáltalán nem érdemlik meg... Ők csak lenyúlják a nagy pénzeket mindenért – amiből épp az alkotók nem kapnak szinte semmit! – és közben nem csinálnak semmit, ráadásul úgy működnek, mint valami megközelíthetetlen titkos szekták. Egyszer egy énekes nyilatkozta – miután megszabadult a kiadójától és nem kellett többé elhallgatnia az igazságot –, hogy nemhogy támogatnák a művészeiket, hanem inkább alájuk tesznek. Nem az ilyen szarházi szervezeteket kellene védeniük a jogvédőknek, hanem azokat, akik becsületesen dolgoznak.

Információ
X