nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
hun és a türk tudatú népek
Kurultáj a Parlamentben

A Parlamentben köszöntötték a péntektől vasárnapig Bugacon tartandó negyedik Kurultáj, a hun és a türk tudatú népek hagyományőrző törzsi találkozójának mintegy száz külföldi meghívottját csütörtökön.

MTI | 2012. augusztus 10.
|  

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke, aki az idei Kurultáj fővédnöke, rövid beszédében azt hangsúlyozta, a hónapok óta tartó előkészületek garanciát jelentenek arra, hogy színvonalas találkozót, törzsi gyűlést tartanak majd Bugacon. Fontosnak nevezte a részt vevő népek rokontudatát, amely megítélése szerint bizalmi tőkét is jelent. 

Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológus, a Kurultáj főszervezője elmondta, hogy az idei rendezvényre minden hun és türk tudatú nép elküldte a küldötteit. A rokonságtudat erősítését hangsúlyozva hozzátette: a részt vevő népek lelki egyesítésének központja Magyarország lehet a Kurultájjal.

 

Keskeny Ernő miniszteri biztos, a Külügyminisztérium kelet-európai és közép-ázsiai főosztályának vezetője hangsúlyozta: "a jelenlegi magyar kormány külpolitikai stratégiájával teljes mértékben összhangban van a Kurultáj szervezése, a keleti nyitás politikájának megvalósulását segíti, hozzájárul annak eredményességéhez". Elmondta, hogy az értékteremtő, a népek összefogását segítő rendezvény és annak szellemisége mintegy 140 millió embert érhet el a világon.

A Kurultáj hagyományőrző rendezvényt az idén augusztus 10-12. között rendezik meg Bugacon, 24 nép képviselőinek részvételével. Az első Kurultájt 2007-ben Kazahsztánban tartották meg, a másodikat 2008-ban a Kunszentmiklós melletti Bösztörpusztán, a harmadikat 2010-ben Bugacon. A két évvel ezelőtti törzsi gyűlésen 150 ezer vendég fordult meg a rendezvény honlapjának tájékoztatása szerint.

A hun és türk tudatú Lezsák Sándor köszönti a megjelenteket
A hun és türk tudatú Lezsák Sándor köszönti a megjelenteket
(Forrás: MTI / Soós Lajos)

Az idei Kurultáj három napjának programjaira mintegy negyedmilliós közönséget vár a főszervező Magyar–Turán Alapítvány. A rendezvényen lovas-, agár- és sólyom-, valamint íjász- és harci bemutatók, lovasversenyek, továbbá zenei és versenyprogramok is várják az érdeklődőket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Roland2 2012. augusztus 10. 10:40

Baskír tv beszámolója a Kurultajról ( és Magyarországról ) :

www.youtube.com/watch?v=TP_OEZ5H3xo&playnext=1&list=PL5CF5BF86A49F2C

( Az azért elég morbid,h. egy elvileg nemzetiségi műsorban nemcsak az egész videó orosz nyelvű,de még a baskír nyelvű részt is leszinkronizálják oroszra )

2 szabírhun 2012. augusztus 10. 13:56

@Roland2:

Azt tudtad , hogy az orosz Rurikid dinasztia Atillától származott, tehát uralkodói szinten az orosz is rokonnépnek tekintendő!

3 szabírhun 2012. augusztus 10. 13:58

A tarihi üngürüsz szerint sumér Magyar és Hunor alán Duló házba házasodik, és ott tatár köznépre tesz szert. A tatárok viszont eltörökösödött finnugorok, egyes történészek szerint.

4 balazs_b 2012. augusztus 10. 14:09

@szabírhun: egy echte török nyelvvel. Ahogy a bolgár is egy echte szláv nyelvvel ugyanezen történészek szerint egy elszlávosodott török nép. Szeretem ezeket az "egyes történészeket". :-)

5 Sigmoid 2012. augusztus 10. 14:45

@balazs_b: Távol álljon tőlem, hogy állást foglaljak ebben az érzelmileg és politikailag igen töltött témában, de azért nézd meg, hogy a nyelv nagyon volatilis jellegzetessége egy népcsoportnak.

Az írek vagy a skótok kelta népek, echte germán nyelvvel. És ne gyere azzal, hogy "de van ír nyelv", mert az a nyelv amit mesterségesen kell lélegeztetőgépen tartani, az ebből a szempontból nincs.

Vagy hogy egy frissebb történelmi példát említsek, az amerikai olasz és német kisebbségek nyelvcseréje gyönyörűen mutatja, hogy mi történik egy (amúgy integritását megőrző) etnikai csoport nyelvével, ha az egyéni érdek a nyelvváltást favorizálja.

A magyarok is csak azért beszélnek magyarul, és nem egy echte germán nyelven, mert a nemzeti érzés felszítása szolgálta egy szeparatista szűk értelmiségi és nemesi réteg politikai ambícióját a XVIII.-XIX. században, a királlyal szemben.

6 Roland2 2012. augusztus 10. 15:03

@szabírhun: Már kinőttem abból a korból,hogy higgyek a mesékben :)

7 szabírhun 2012. augusztus 10. 17:23

@Roland2:

A tudatlanság átok és fertőz!

8 doncsecz 2012. augusztus 10. 17:55

A hozzászólókhoz kívánok szólni. Aki úgy érzi helyes, az okvetlenül csatlakozzék hozzám: szabírhun kötekedik, sérteget mindenkit, mert ez jó reklám neki, s legalább foglalkoznak vele. Viszont arra kérek mindenkit, hogy a zavaros, szélsőséges írásaira, a másokhoz írt üzeneteire SENKI nem reagáljon semmilyen formában és akkor lehet, hogy idővel megunja, s magától lelép a nyest.hu oldaláról. Az ilyen csak azt akarja megmutatni, hogy ő jelen van, ténykedik, tud okoskodni és van arca másokat pocskondiázni. Egész egyszerűen menjünk el mellette és magától megszűnik létezni! Aki egyetért velem, az cselekedjen így!

9 szabírhun 2012. augusztus 11. 21:37

Wamberger Hermann után szabadon, vigyük ki a magyart a fészkéből!

Nem, Kősrös, sumér, királyi szkíta folytonosság, és leuralt egyéb elem a magyar.

10 szabírhun 2012. augusztus 11. 21:45

Kohn bemegy a /MODERÁLVA/

11 szabírhun 2012. augusztus 12. 13:15

Kár, hogy Bulcsú és Tormás nem volt türk tudatú...

"Non turcae sed Sabartoeasphali"

Nem türkök (és finnugorok) hanem bátor szubartuiak vagyunk!

Finnugornak mondott depozitjaink Szubartu hurri lakóitól.

12 Avatar 2012. augusztus 13. 19:37

@szabírhun: A feltűnési viszketegségen kívül van más oka annak, hogy latinul próbálsz idézni egy eredetileg görög nyelven írott műből?

"Οὐκ ἐλέγοντο δὲ τῷ τότε χρόνῳ τοῦρκοι, ἀλλὰ σάβαρτοιἄσφαλοι ἔκ τινος αἰτίας ἐπωνομάζοντο."

13 szabírhun 2012. augusztus 13. 21:09

@Avatar:

Látom megfogtad a lényeget...Ha az őstörténetet kutatnád , nem ezt emelnéd ki! De te nem ezt teszed. A lényeg, hogy szubartuiak a vezető magyar törzs képviselői. Én latinul olvastam.

14 istentudja 2012. augusztus 13. 22:26

A litvánok 38-42 százaléka a finnugornak nyilvánított N1c1 haplocsoportba tartozik.Sok finnugor nyelvü népben sokkal kisebb az N1c1 aránya.Miért nem beszélnek valamilyen finnugor nyelvet a litvánok?

www.slavorum.com/index.php?topic=1022.0

www.eupedia.com/forum/showthread.php?27177-Lithuanian-N1c1

www.familytreedna.com/public/n1c1/default.aspx?section=yresults

Információ
X