nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Közös nyelvet keresnek a delfinfajok

A palackorrú delfin és a guyanai delfin egyedei „közös” nyelvre váltanak, amikor egymással kommunikálnak.

nyest.hu | 2010. október 2.
|  

A különböző delfinfajok különböző frekvenciasávokban kommunikálnak. Kutatók most azt találták, hogy a palackorrú delfin (Tursiops truncatus) és a guyanai delfin (Sotalia guianensis) egyedei a saját fajukétól eltérő közbülső hangmagasságban kommunikálnak egymással – tudósít a hírről a BBC beszámolója.

A két delfinfaj ugyan nagyon hasonlít egymásra, de nem nagyon közeli rokonok, ahogy azt az eltérő latin rendszertani nemzetségnevük is mutatja. A palackorrú delfinek lényegesen nagyobbak, füttyjeleik pedig hosszabbak és mélyebbek, mint a guyanai delfineké. A két faj élettere között azonban nagy az átfedés, és ezért gyakran találkoznak. Az ilyen találkozások alkalmával egy új közbülső hangmagasság is megjelenik a delfinek kommunikációjában.

A megfigyelést egy Puerto Rico-i Egyetem kutatói tették Costa Rica partjainál, de figyelmeztetnek, hogy azt még nem tudják, hogy ilyenkor mindkét faj megváltoztatja-e hagyományos füttyjelét, mert az eddig használt hangtechnika nem elég pontos erre még. Nagyobb testméretük miatt a palackorrú delfinek általában zaklatják kisebb rokonaikat. Elképzelhető, hogy a guyanai delfinek próbálnak nagyobbnak tűnni a stressz miatt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X