nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Komoly hangon a Tilosról és Ice-T-ről

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kifogásolta, hogy a Tilos Rádió 2010. szeptember 2-án 17:51-kor lejátszotta Ice-T egy angol nyelvű, afroamerikai szlengben írt, valóban nem úri szalonokba való számát. Ez szerte a neten különböző reakciókat váltott ki, de kevés a józan hangú elemzés.

nyest.hu | 2010. december 30.
|  

A valóban nehezen érthető esetet a megszólaló többség negatívan fogadja. Egyesek még kommentárra sem tartják érdemesnekmásokból kihozza a szépírói hajlamot, de kevés az olyan objektív, elemző kommentár, mint A nyelvtanulás babonái című blogon megjelent.

Az írás a NMHH levelének mindössze egyetlen állításával foglalkozik részletesebben, méghozzá azzal, hogy mekkora lehetett azon fiatalkorúak száma, akik egyáltalán tényleg megérthették a szám szövegét. A hazánkra jellemző nyelvtudásról kirajzolódó szomorú kép mellett azt is megtudhatjuk, hogy az afroamerikai szlenget a legkiválóbb angoltudás mellett is csak töredékesen érthetjük.

Kérdés, hogy erről a médiahatóság illetékesei miért nem tudnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Theobroma 2010. december 30. 17:56

Kedves Nyest, a Zsadon-cikk lassan hét éves, nem hiszem, hogy a NMHH lépése lett volna az indukátora.

De ami a nyelvtanulás babonái blogon megjelent, az tényleg szuper, emellett pedig (azt hiszem, kevésbé nyelvészszempontból) elgondolkodtató ez is: langologitarok.blog.hu/2010/12/30/ice_t_magyar_hangja_szalai_annamar

2 Rako 2010. december 30. 21:14

Ha valaki feljelent egy programot, akkor a Media Hatóságnak ki kell azt vizsgálnia. Ez a kötelessége!

A vizsgálat esetleg azt állapítja meg, hogy az a szöveg egy New York-i gyerek et veszélyeztethet, mármint, ha az ezt a szlenget érti, a magyarok pedig nem értik, így nincs ok tovább vizsgálódni.

Legfeljebb azt hozzá tudja fűzni, hogy ha a magyar gyerekek meg tudnák érteni, akkor csak este lenne szabad adni.

De itt van a media-törvénynek (régi+új) egy érdekes vetülete:

Egy alig ismert kis zúg-adó közvetít valami olyat, mely csak felületesen mondható kihágásnak, tényleg nem az. De azért feljelenteti magát, hogy a media elkezdje a hatóságot szapulni. Az egész játék célja az, hogy az adó magának ingyen reklámot szerezzen.

Talán csakugyan szükség lenne egy változtatásra a törvényben:

Ilyen esetben az ügyről szóló cikkeket hirdetéseknek kéne nyilvánítani, amiért a cikkeket lehozó újságok pénzt kérhetnek, de ami után mondjuk 80%-os adót kellene fizetni.

De a Media-Hatóság mérsékelhetné a hirdetések árát.

3 don B 2010. december 31. 01:01

@Theobroma: Bizony, a Zsadon-cikk a hét évvel ezelőtti Tilos elleni támadásról szól. Úgy látszik, kiment már a fejekből, pedig akkor nemcsak hatósági fellépés volt, agresszív utcai demonstráció is.

4 NZska 2011. január 1. 17:10

Minden hárlemi szemetet "kötelező lejátszani nálunk? Még bemutató jelleggelis sok, no de állandóan az amerikai slágerlistákat majmolni!

Mi nem vagyunk amerikaiak,nem a mi ízlésünk és nem a mi választásunk egy ottani slágerlista.

Bár, értem, mi a szándék: konzumidiótákat faragni az arra fogékonyakból. Arra jó!

Információ
X