nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Költséghatékonyabb érettségi?

Jövőre változik az érettségi rendszere. Kevesebb tárgy lesz, a rendszer költséghatékonyabbá válik. Ugyanakkor szigorodás is várható.

Edupress | 2012. június 4.
|  

„Célunk, hogy jobb minőségű, hiteles tudással, átfogóbb műveltséggel rendelkező fiatalok lépjenek ki az életbe, illetve a felsőoktatásba” – írta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár Az érettségiről című, a Magyar Demokratában május 30-án megjelent publicisztikájában, melynek központi témája az érettségi rendszer átalakítása. A tervek között szerepel az idegen nyelvi érettségik körének 24-ről 6-ra csökkentése.

Hoffmann Rózsa írásában szól arról, hogy jövő tanévtől kezdve 20-ról 25 százalékra emelkedik az elégséges eredmény határa, majd később fokozatosan tovább – ahogy Hoffmann Rózsa fogalmazott: „egészen addig, amíg el nem érjük a világszínvonalat”. A 2013/2014-es tanévben és utána jelentősen csökkentik az előrehozott vizsgák számát. A 2014/2015-ös tanévtől kezdve – a pszichológia kivételével – megszüntetik az akkreditált vizsgatárgyak lehetőségét. A költséghatékonyság érdekében 24-ről 6-ra csökkentik az idegen nyelvi érettségik körét, amely csökkentés nem érinti a nemzetiségi nyelveket.

Az oktatási államtitkár a cikkben megjegyzi: a változtatásokat rövidesen megjelenő kormányrendelet rögzíti, az érettségi rendszer teljes körű megújítását pedig az új köznevelési törvény és a napokban elfogadott új Nemzeti alaptanterv fokozatos életbe léptetésével szinkronban 2016-17-re tervezik. Az egyes lépések kidolgozását felkészült kutatókra és gyakorlati szakemberekre bízzák, és menet közben konferenciákon és más fórumokon fognak egyeztetni „Magyarország felelősen gondolkodó polgáraival, kiemelten a hivatásuk és szakmájukat okán a pedagógia világával érintkező szakemberekkel”. Az írás végén Hoffmann Rózsa kitér arra is, hogy 2016-től kezdődően az érettségi bizonyítván kiadásának előfeltétele lesz ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X