nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kitalált nyelv is lehet válóok

Több mint harminc, válóperes ügyvédként eltöltött év alatt Vanessa Lloyd Platt sok mindent hallott. Ismert egy nőt, aki azért adta be a válókeresetet, mert a férje ragaszkodott hozzá, hogy Star Trek-kosztümben járjon, és klingonul beszéljen vele. És egy férfit is, aki kijelentette, hogy a felesége előre megfontolt gonosz szándékból ismételten az általa legkevésbé kedvelt ételt, tonhalragut tett elé. "Őrület! - fakadt ki az ügyvédnő. - Ilyen dolgok fel sem merülhetnének az eljárás folyamán."

MTI | 2012. május 1.
|  

Nagy-Britanniában azonban állandóan felmerülnek, mivel ott sok más országtól eltérően nem létezik a közös megegyezéses válás intézménye.

Rajongók klingonjelmezben
Rajongók klingonjelmezben
(Forrás: Wikimedia Commons / Eric / CC BY 2.0)

Kidobta a felvágottját 

Egy közelmúltbeli esetben a férj azzal vádolta a feleségét, hogy rossz szándékból babrálta a tévéantennát, és kidobta a felvágottját. Az asszony erre azzal állt elő, hogy ő pedig elvette tőle a mosógép távirányítóját, és nem vette figyelembe, hogy undorodik azintenzív termeléssel előállított hústól. Miután Susan és Douglas Rae alaposan kitárgyalta felbomlóban lévő házasságuk részleteit a londoni fellebbviteli bíróságon, a bíró dühödten kifakadt az angol válási jog ellen, mert lehetővé teszi, hogy az övékéhez hasonló piszlicsáré ügyek bíróság elé kerülhessenek... 

Ha a kormány elfogadta volna a közös megegyezéses válás bevezetésére tett korábbi javaslatokat, akkor nem volna szükség ezekre a kellemetlen vizsgálódásokra, amelyek egy letűnt korszak társadalmi értékei alapján zajlanak” – fejtette ki Matthew Thorpe bíró.

Végül helyt adott Douglas Rae válási keresetének annak ellenére, hogy párjaférj és feleség közti normális összezördülésnek nevezte a problémáikat, nem pedig olyanoknak, amelyek miatt indokolt a házasság felbontása.

Az érvényes brit törvény értelmében a válást öt okból lehet kimondani, egyebek mellett házasságtörés és elhagyás miatt. Az esetek mintegy fele az ésszerűtlen viselkedés tág kategóriájába tartozik, amikor is valamelyik fél olyan mértékig ésszerűtlen viselkedéssel vádolja a másikat, hogy amiatt az együttélés lehetetlen.

Sok válóperes ügyvéd és bíró régóta bírálja azt a követelményt, hogy a házasság felbontásához kötelező hibást találni, és egyesek, mint például Vanessa Lloyd Platt, kampányt is indítottak azért, hogy engedélyezzék a közös megegyezéses válást. Egy márciusban elmondott beszédében Nicholas Wall bíró, az angol legfelsőbb bíróság családjogi kollégiumának elnöke kijelentette, hogynem tudok elfogadható indokot a közös megegyezéses válás ellen.

Thorpe bíró megjegyzései hatására Platt összeállított és elküldött a londoni The Timesnak egy listát, amely azok közül a furcsa, válási okként elhangzott vádak közül tartalmazott jó néhányat, amelyekkel ő és kollégái szembe találták magukat.

Timmy, a tarantulapók

A Star Trek sorozatból ismert kosztümöt és klingon beszédet követelő férj mellett szerepelt a felsorolásban egy nő, aki azzal érvelt, hogy férje 15 éve nem szól hozzá, csupán ragasztós Post-it jegyzetlapokra írt üzenetekkel hajlandó kommunikálni vele. Egy férfi pedig arra panaszkodott, hogy a feleségeindokolatlanul flörtöl minden építőmunkással vagy kereskedővel, illetlenül tapogatja őket, és azt állítja, hogy képtelen uralkodni magán.

Kitalált nyelv is lehet válóok
Forrás: Wikimedia Commons / Francodavi / CC BY-SA 3.0

Egy beadvány szerintaz alperes ragaszkodott hozzá, hogy házi kedvenc tarantulapókja, Timmy a családi ágy mellett egy üvegdobozban aludjon, bár a feleség kérte, hogyTimmy aludjon máshol.

Szerepelt a panaszokban förtelmes testszagú férj és olyan is, aki túl gyorsan váltogatta a tévécsatornákat.Az alperes férj ismételten magához ragadta a televízió távirányítóját, a végtelenségig ugrált a csatornák között, és nem volt hajlandó megállapodni egyetlen, a felperes által kért csatornánál sem” – hangzott az egyik kereset.

Nagy-Britanniában kevés válóperes ügy kerül tárgyalásra, úgyhogy az érintetteknek baráti egyetértésben vagy sem el kell dönteniük, hogy melyikük a hibás és miért. Az ok, amely a válókeresetet benyújtó által előterjesztett iratokban szerepel, nem mérvadó a pénzügyi és gyermekelhelyezési döntés szempontjából, leszámítva néhány szélsőséges esetet állítják ügyvédek. A keresetet azonban jóvá kell hagynia a bírónak, és ez az oka annak, hogy mégis előfordul némi csűrés-csavarás.

Az emberek kénytelenek szerepet játszani, amihez a bíróság asszisztál mondta az International Herald Tribune-nak Patrick Chamberlayne londoni válóperes ügyvéd. Összedugják a fejüket, és azt mondják, hogy »biztos ki tudunk találni valamit, amivel a bíróság egyetért«. Ilyenkor következnek az olyan triviális butaságok, mint hogy »későn jött haza a munkából« és »nem segített eleget a konyhában«.

Büntetési eszköz 

Előfordul azonban, hogy a válókereseta büntetés eszköze

Minél dühösebb valaki, minél jobban utálja a másikat, annál nagyobb valószínűséggel talál szélsőséges viselkedésre példát. Szexuális illetlenség, extrém szexuális viselkedés, mindenfajta elképzelhető bűn, kábítószer, prostitúció, homoszexualitás minél sebzettebb valaki, annál inkább hajlamos ilyen vádakat megfogalmazni” – tette hozzá Chamberlayne.

„A jogi finomságok döfték a kést abba, aki az ügyben a legtöbbet szenvedett” – fogalmazott egy 51 éves, öt éve elvált londoni író önmagára gondolva.

„Feleségem keresetében azt állította, hogy nem érdekelnek a gyerekeim, semmit se csinálok velük, zárkózott vagyok, együttműködésre képtelen – sorolta az író, aki azt kérte, hogy tekintettel az ügy személyes természetére a neve hadd maradjon titok. – Tényszerűen cáfolható volt minden egyes állítás. Meg mondtam neki, ha »beadod ezt a keresetet, semmibe sem egyezem bele”, mire azt felelte, hogy »az ügyvédem mondta, hogy vegyem bele ezeket a dolgokat, mert az felgyorsítja az ügyet«.”

1996-ban történt egy kísérlet a közös megegyezéses válás bevezetésére Nagy-Britanniában, de a kezdeményezés elhalt az aggodalom miatt, hogy ha bevezetik, azzal túl könnyűvé teszik a válást. 

„A törvény egyértelműen kimondaná, hogy kérésre elválhatunk” – fogalmazott akkoriban Edward Leigh konzervatív parlamenti képviselő.

A londoni igazságügyi minisztérium szóvivője a közelmúltban megerősítette, hogy a kormány nem tervezi a jelenlegi szabályozás megváltoztatását.

A dolgok nem fehérek és feketék 

Az Egyesült Államokban, ahol az egyes államok hatáskörébe tartozik a válás szabályozása, mindenhol megtalálható a közös megegyezéses válás valamilyen formája. Utolsóként New York vezette ezt be 2010-ben.

Liz Edwards családjogi esetekkel foglalkozó ügyvéd, egyben a közös megegyezéses válást támogató, Resolution nevű állampolgári csoport elnöke szerint a közös a megegyezéses válás nem tenné túlságosan könnyűvé a válást, inkább csökkentené a keserűséget, amellyel az ilyen szakítás együtt jár.

„A dolgok nem fehérek és feketék, úgyhogy még akkor is nehéz eldönteni, ki a hibás egy házasságban, ha házasságtörés is történik” – magyarázta. Egyik ügyfele például egyszer elmondta neki, hogy a felesége utálja, ahogy lélegzik.

Nagyon sok függ attól, hogy van megszövegezve egy válókereset. Sharon Bennett londoni válóperes ügyvéd bevallása szerint arra biztatja az ügyfeleit, hogy enyhén fogalmazzanak, kerüljék a támadó hangnemet. Egyik ügyfele beadványában ezért azt vetette a férje szemére, hogy „kínosan elmerül a részletekben, és hajlamos fésűvel igazgatni a szőnyegrojtokat”.

Platt szerint nehéz komolynak maradni, ha például a keresetben az áll, hogy „az alperes túlzottan követeli a szexet minden éjjel a felperestől, és ez ellentéteket szül a felek között”.

Akadt olyan ügyfél is, aki felrótta a férjének, hogy felveszi a ruháit, és kitágítja a legjobb darabokat. „Amikor az illető bejött, és láttam, hogy nagyjából 1,9 méter magas, nehezen tudtam megőrizni a komolyságomat” – vallotta az ügyvédnő.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sigmoid 2012. május 1. 12:58

KOSZTÜM?! A "kosztüm" az a "woman's business suit" magyar neve. A szó amit kerestek a JELMEZ!

2 tenegri 2012. május 1. 13:12
3 Pesta 2012. május 1. 16:10

Akkor az ádámkosztüm a transzvesztiták öltözékét jelenti? :)

4 Sigmoid 2012. május 2. 14:18

A "kosztümös film", az "ádámkosztümhöz" hasonlóan bevett szókapcsolat, és nem "jelmezeket használó filmet", hanem egy nagyon szűken körülhatárolható zsánert, az elsősorban a XVIII-XIX. századi nemesség körében játszódó, korhű jelmezeket felvonultató történelmi vagy történelmi hangulatú filmeket nevezik így.

A Star Trek filmeket például senki nem nevezné "kosztümös filmnek".

Továbbá, amikor egy előkelő étterembe vagy fogadásra "belépés hölgyeknek kosztümben, uraknak öltönyben nyakkendővel", akkor a hölgyek nem mehetnek be klingonnak vagy Hófehérkének öltözve.

A klingon kosztöm szimplán leiterjakab. Olyan, mintha valaki azt mondaná angolul, hogy "I was wearing my favorite farmer trousers" - miközben nem arra gondol, hogy kantáros parasztgatyában ment a dizsibe egyenest a gyisznóólból.

5 Fejes László (nyest.hu) 2012. május 2. 15:06

@Sigmoid: „KOSZTÜM?! A "kosztüm" az a "woman's business suit" magyar neve. A szó amit kerestek a JELMEZ!”

1. Mi ugyan nem keresünk semmit, ez egy MTI-s hír.

2. A TESz már 1789-ből ismer előfordulást ’öltözék, ruha’ jelentésen, méghozzá magától Kazinczytól. 1843-ban Egressy Béninél fordul elő először ’történelmi jelmez’ jelentésben.

3. A „kosztümös film” vajon miből ered? Hogy fontos szerepet játszanak benne a jelmezek, vagy hogy a nők kosztümben vannak?

4. „Továbbá, amikor egy előkelő étterembe vagy fogadásra "belépés hölgyeknek kosztümben, uraknak öltönyben nyakkendővel", akkor a hölgyek nem mehetnek be klingonnak vagy Hófehérkének öltözve.” Igaza van, végül is az Adóhivatal is téves kifejezés, hiszen ők kapják, és nem adják az adót. Fekete-fehér filmet pedig nem lehet filmSZÍNházban játszani. És az is hibás, amit a 3. pontban írtam, hiszen nem a jelmezek játszanak szerepet, hanem a színészek.

5. „A klingon kosztöm szimplán leiterjakab.” Javaslom, hogy küldje be véleményezésre: leiterjakab.blog.hu

6 scasc 2012. május 2. 15:12

@Sigmoid: Na-na! Már a XVII. sz.-ban játszódó film is a kosztümös zsánerbe tartozik, mindenesetre, ha Franciaországban...

Információ
X