nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kisméltóságos szilvóriumkór

Volt idő, amikor arról nem nagyon illett beszélni, ha egy nő másnapos volt, arról meg pláne nem, ha részeg volt. Körül kellett valahogy írni...

nyest.hu | 2014. június 17.
|  

Ágitól kaptuk a következő érdekes kérdést:

Tutsek Anna Cilike sorozatában említik ezt a kifejezést: „kisméltóságos szilvóriumkór”. Azt hiszem olyan konnotációban, amikor valaki lassú volt. Lehet, hogy csak én asszociálok a másnaposságra?

Élvezettel vetettük bele magunkat a keresgélésbe, de sajnos nem jártunk túl sok sikerrel. A szilvóriumkór (illetve a szilvórium kór) nem fordul elő sem a történeti korpuszban, sem pedig az Magyar Nemzeti Szövegtárban. Szótárakban sem találtuk nyomát a szilvóriumkór-nak.

Tutsek Anna Kolozsváron született. Elképzelhető, hogy egy ottani nyelvjárásban elterjedt a szilvóriumkór kifejezés. De ennek nem találtuk nyomát a szótárakban. A dolog azért mégsem ennyire elkeserítő, hiszen a szilvórium-ról tudjuk, hogy micsoda: ’szilvapálinka’. Mind A magyar nyelv történeti-etimológiai szótárában (TESZ.), mind pedig az Erdélyi Magyar Szótörténeti Tárban megtalálható. És erre már a korpuszok is adnak jó néhány találatot – elsősorban a 19. század irodalmából.

Szilvórium
Szilvórium
(Forrás: Wikipédia)

A TESZ. szerint a szilvórium első írásos előfordulása a 18. század végére, 1777-re datálható. Ahogyan azt elsőre is gondolnánk, tényleg a szilva szóból képződik a szilvórium – a purgatórium, oratórium stb. szavak mintájára. Régen valóban szokás volt ezeknek az eredetileg latin képzőknek a használata bevett magyar tövek mellett is. A szilvórium-hoz hasonló képzés a pipatórium a pipá-ból, a dorgatórium a dorgál igéből. (További hasonló képzésekről majd egy másik cikkben írunk.) Közvetlen elődje az apetitórium ’valamilyen szeszes ital, általában pálinka’, illetve a domitórium ’ua.’ lehettek.

Ezek után már csak az a kérdés, hogy milyen kórt tud okozni a szilvórium. Ez lehet valóban a másnaposság, ahogy Ági írja, de lehet akár a becsípett vagy részeg állapot megjelölése is. Talán ezt a kontextusból lehetne pontosabban kikövetkeztetni a Cilike-regényekben. Egy biztos: a kisméltóságos szilvóriumkór nem valószínű, hogy a masszív alkoholizmust vagy az túlzott alkoholfogyasztásból eredő májproblémákat jelentené.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Molnár Cecília 2014. június 18. 08:02

@LAttilaD: Köszönjük, igyekszünk utánanézni, hogy melyik az igazi és melyik van elírva.

1 LAttilaD 2014. június 17. 23:32

Azért nem sikerült megfejteni, mert helyesírási hiba van benne. Nem kór, hanem -kor. Van idézetem, amiből tisztán látszik a jelentése és nyelvtani szerepe:

„Látifá csakhamar megkedveltette magát, jóllehet kicsit lassú volt a lelkem, mint a kisméltóságos szilvóriumkor, és minden mozdulatából áradt az a mély lelki meggyőződés, hogy sokkal jobb moziban ülni, a második előadáson, mint elpelenkázni az egész napot.”

(Efrájim Kishon: Tükör-, létra-, függönyátok. In: A zanyja Krausz. Európa, 1988.)

Vagyis nem betegség, hanem időhatározórag. A kisméltóságos akkor, amikor jó sok szilvóriumot ivott.

Információ
X