nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kína újra támogatja a mostoha dialektust

Az ázsiai nagyhatalom újra felfedezte a Tajvanon nyelvként, Kínában nyelvjárásként elismert hokkient. Az ok: pénz, pénz, pénz.

nyest.hu | 2009. augusztus 25.
|  

Kína újabban gazdasági lehetőséget lát egy, az állam által eddig elnyomott tajvani nyelvjárásban, a hokkienben – írja a Reuters újságírója. A hokkien nyelvjárás a legutóbbi időkig Kína egységesítő politikáját szenvedte. Most úgy tűnik, a helyzet változik, a kommunista rezsim ugyanis immár pénzt lát a kulturális sokszínűségben.

A hokkient a kínai egyik dialektusaként tartják nyilván, melyet a mandarin beszélők is megértenek. A nyelvjárást a kínai Fucsien tartományban és Tajvanban beszélik a legtöbben.Az erős asszimilációs törekvések ellenére  a kínai tartományban a lakosság 80 százaléka még mindig beszéli a nyelvet, de nemcsak itt használják, hanem más dél-ázsiai területeken – például Szingapúrban – is.

A nyelvjárást sokáig elnyomták Kínában, mivel a mandarint mint hivatalos nyelvet erőltették, most azonban a nemzeti büszkeség egyik pillérévé válhat.

Egy sajtókonferencián a fucsieni tartományi titkár helyettese elmondta, hogy a tartomány kulturális intézményei egyre nagyobb jelentőséggel bírnak. Fucsien első tajvani kulturális vására 5 millárd jüan (137 millárd forint) forgalmat hozott, és a következőkben reményeik szerint ez a szám még növekedni fog. A kiállításon többek között hokkien énekversenyt is rendeztek.

A konferencián elmondták: az esemény lehetőséget ad a tajvani televízióknak is, hogy műsorukat szélesebb közönség elé vigyék. Bár a szórakoztatóipar Tajvanban virágzik, piacukra ráfér a bővülés.

Kína évtizedeken át a mandarint ismerte el nemzeti nyelvként, hogy egységet teremtsen a nyelvjárásilag-nyelvileg oly széttagozódott régióban. A hokkien ugyanakkor Tajvan nemzeti nyelveként funkcionált. 1949 óta, amikor a kínai nacionalisták a szigetre menekültek a terjedő kommunizmus elől, Kína saját területként kezeli Tajvant, és időnként azzal fenyeget, hogy igényének erővel is érvényt szerez.

A legutóbb megválasztott tajvani elnök, Ma Ying-jeou hivatalba lépése óta azonban – az elnök Kína-barát politikájának köszönhetően – a feszültség jelentősen csökkent, a kereskedelmi és turisztikai kapcsolatok pedig felerősödtek. A kínai vezetés nagyban támogatja a tajvani kulturális kapcsolatok ápolását. A tajvani színészek és énekesek igen nagy népszerűségnek örvendenek kínában.

A múltban a tajvani hírességeknek megtiltották, hogy hokkien nyelven énekeljenek Kínában, és az ilyen nyelvű filmeket mandarinra szinkronizálták. Ez azonban az új nyelvpolitikának köszönhetően megváltozik.

Információ
X