nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kína a kisebbségi nyelvek védelmében

Kína bejelentette, hangadatbázist épít ki a helyi nyelvek védelmében. Nemzetiségi nyelvekből 55 is létezik az országban.

nyest.hu | 2010. június 24.
|  

Az egymilliárd 300 millió lakosú Kínában nem kevesebb mint 55 nemzetiség él, és a man és a hui nemzetiségen kívül mindegyiknek saját nyelve is van. Így nem csoda, ha a nyelvmegőrzés, a nyelvápolás komoly kihívás az országban. A nyelvi sokszínűségre nézve a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy egyre többen költöznek be a nagyvárosokba, és eredeti lakóhelyükkel együtt a nyelvüket is odahagyják.

Éppen ezért a kínai oktatási minisztérium sokat tesz a helyi nyelvek megőrzéséért.

A nemzetiségi autonóm területeken a kínai mellett biztosítják a helyi nyelv és írás oktatását is. Összesen 11 nemzetiségi írást, például a mongol, tibeti és ujgur írást is hivatalosan használják az általános és középiskolákban – írja a China Radio Online magyar változata. Statisztikai adatok szerint az ország több mint 10 ezer iskolájában összesen körülbelül 6 millió diák részesül két nyelvű oktatásban.

Erről a kínai oktatási tárca nemzetiségi oktatási osztályának egyik tisztviselője számolt be az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából, amiről június 17-én emlékeztek meg a belső-mongóliai Hulun Buirban. Az eseményen a minisztérium munkatársa közölte: Kína hangadatbázist épít ki, melyben rögzítik az ország összes beszélt nyelvét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 elhe taifin 2010. június 24. 18:05

"mint 55 nemzetiség él"

Mármint hivatalosan....de vannak olyan kis népek is, akiket nem fogadnak el hivatalosan ..

Információ
X