nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jól élnek a többnyelvű amerikai rendőrök

Nagy a kereslet az Egyesült Államokban a kétnyelvű rendőrökre, és aki veszi a fáradságot a nyelvtanulásra, azt jól meg is fizetik őket.

nyest.hu | 2010. március 12.
|  

Az Egyesült Államok és főleg annak nagyvárosai közismerten multikulturálisak; New York utcáin sétálva például száznál is több nyelvet hallhat az ember. A rendőröket is nagyban segíti a munkában, ha beszélnek az angolon kívül más nyelveket is. Jelenleg a New York-i rendőröknek csak mintegy egyharmada, vagyis 11 ezer ember két- vagy többnyelvű. A kétnyelvűek legtöbb esetben az angol mellett az anyanyelvüket beszélik. Amerikában ugyanis a lakosok 12 százaléka az Államokon kívül született, és 20 százaléka beszél egy második nyelvet. Különösen keresettek a terrorizmussal kapcsolatos országok nyelveit beszélő szakemberek – számol be a Google.

A rendőrség ezen kívül még egy telefonos tolmácsszolgálatot is igénybe vesz, amely 1,1 millió dollárba kerül mostantól a 2012 júniusáig, amíg a szerződés lejár. A rendőrség ezért fizetési jutalékokkal próbál nyelveket beszélő rendőröket toborozni, illetve támogatja a meglévő állomány nyelvi továbbképzését.

Az Államok más városaiban is hasonló a helyzet. Los Angeles 3305 rendőrt jutalmaz béremeléssel nyelvtudásukért, ami szintén az ottani rendőrök egyharmadát teszi ki. Chicago 13 ezres állományának egyharmada főleg spanyolul, lengyelül vagy németül tud. Itt tavaly vezették be a gyorstalpaló spanyol nyelvkurzust a rendőrújoncoknak. Dallas pedig havi 150 dollárral jutalmazza a nyelvvizsgával rendelkező kétnyelvű rendőröket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X