nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jobbos vagy balos – az agyunk?

Néhány egyszerű feladat elvégzésével Ön is megtudhatja, hogy melyik agyféltekéjét milyen mértékben használja.

nyest.hu | 2013. október 25.
|  

Nemrégiben ajánlottunk egy online elérhető tesztet, amelynek segítségével kideríthettük, hogy inkább férfiasan vagy inkább nőiesen gondolkodunk-e. A komplex feladatok között volt egy viszonylag egyszerű is, amelyben csak a kezünket kellett összekulcsolni, és megadni, hogy melyik kezünk van felül. Azóta több olvasónk kérdezte, hogy ennek mi köze volt a férfi agy – női agy megkülönböztetéshez. Itt az ideje, hogy bevalljuk, hogy a teszt készítői erre nem tértek ki, és legjobb tudomásunk szerint a kísérlet az agyfélteke-dominanciát tesztelte, amelynek azonban – legjobb tudomásunk szerint – nem sok köze a „férfias” és a „nőies” gondolkodáshoz... Most egy olyan tesztet ajánlunk, amelyben az derítheti ki, melyik agyféltekéje a dominánsabb...

Kíváncsi, hogy melyik agyféltekéjét használja inkább? - Most néhány egyszerű feladat végrehajtása után megkaphatja a százalékos értéket egy teszt segítségével. Ha végigmentünk a feladatokon, amelyek egyébként a kezdőoldal ígérete szerint fél percet (valójában azért pár percet) vesznek igénybe, azt is elolvashatjuk, hogy melyik feladatmegoldás hogyan utal az agyfélteke-dominanciára. (A teszt angol nyelven érhető csak el.)

Jobbos vagy balos – az agyunk?
Forrás: sommer-sommer.com

A nagyagy két agyféltekéből, ezek egymással szimmetrikusan helyezkednek el, de a funkcióik egyáltalán nem azonosak. Az úgynevezett átkereszteződés miatt a test jobb oldalából érkező ingerek a bal agyféltekében dolgozódnak fel, míg a baloldali testfélből érkező ingerek a jobb agyféltekében.

A bal agyfélteke felelős a nyelvi, a logikai és a számolási képességekért, absztrakt, fogalmi gondolkodásért. A jobb félteke felelős a mintázatok, a formák felismeréséért, az arcvonásokra való emlékezésért, a művészetek értékeléséért, a humorért, a zenéért, a táncért, a képzelőerőért és a téri képességekért.

Forrás

Which side of your brain is more dominant?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sigmoid 2013. október 25. 17:11

Nem árt tudni, hogy az agyfélteke mítosz jelentős mennyiségű áltudományt tartalmaz.

rationalwiki.org/wiki/Hemispheric_dominance

2 Krizsa 2013. október 25. 17:53

Ez ugyan igaz, de a két félteke eltérő működése mégiscsak igaz. Az is igaz, hogy a majom még egyforma agyú - kétkezes volt. És az is, hogy az előember FOKOZATOSAN a mai vált 90:10% arányban jobbkezessé. Bizonyíték: a leletek mellett talát eszközei.

Az is igaz, hogy a kizárólagosan JOBB és kizárólagosan BAL kezesek házasságából születők... a gyakran megfigyelhető nagyobb szellemi képességük mellett ...néhány hátránnyal is születhetnek: késői beszédkezdet, dizlexia, skizofrénia... éspedig sokkal nagyobb valószínűséggel, mint az egy- és azonos oldaliak házasságából.. Az ok: a "kevert" funkciójú féltekék.

3 Avatar 2013. október 25. 21:21

@Krizsa: "Az is igaz, hogy a majom még egyforma agyú - kétkezes volt."

Ehhez képest viszont a jelenleg élő emberszabású majmok között is megfigyelhető, hogy az egyedek nem kétkezesek, hanem preferálják valamelyik végtagjuk használatát. Sőt a csimpánz és bonobók esetében a statisztikai adatok szerint jelentősen nagyobb a jobbkezesek aránya, mint a balkezeseké.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2063575/

"Bizonyíték: a leletek mellett talát eszközei."

A balkezes eszközök nem azt mutatják, hogy kétkezes volt a használójuk, hanem azt, hogy balkezes volt. Ha találnak jobb és balkezes eszközöket is egy lelőhelyen, abból se feltétlenül az következik, hogy az adott populáció tagjai kétkezesek lettek volna, valószínűbb, hogy jobb és balkezes egyedek is voltak a csoportban.

4 aryanem vaejo 2013. október 25. 22:18
Információ
X