nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Irtó sikeresek az írül tudók

Írországban jóval sikeresebbek a munkaerőpiacon az írül beszélők, mint csak angolul tudó társaik – állítja egy friss tanulmány.

nyest.hu | 2010. január 15.
|  

A szigetországban úgy tűnik, nemcsak egyre nagyobb sikk, de a siker záloga is az ír nyelvtudás. Elismert akadémikusok kutatása szerint az írül beszélők közössége egyfajta új elit réteget kezd képezni az országban – számol be az Ulsteri Egyetem honlapja.

Az Ulsteri Egyetem kutatói úgy gondolják, az írül tudók magasabban képzettek, és többen dolgoznak menedzseri pozíciókban, mint az angolul tudók. Egészen pontosan az ír tudással bírók 42 százaléka helyezkedik el vezető állásokban, míg az írül nem beszélők körében ugyanez az arány csak 27 százalék (leszámítva az Egyesült Királysághoz tartozó részt, ahol 36 százalékról beszélhetünk 23 ellenében). Ezen felül az ország déli részében kétszer annyi az írül nem beszélő munkanélküli, mint az ír tudással rendelkező.

A tanulmány szerint a jelenség oka részben az, hogy egyre több az ír tannyelvű iskola, részben pedig a „hálózat-effektus”. Ha ugyanis valaki már belekerült egy ír közösségbe, ahol többeknek már jó munkája van, üres pozíció esetén a csoport tagjai inkább a magukhoz hasonlót választják az egyforma kvalitású jelentkezők közül.

A kutatás azt is leszögezi: „Az ír tannyelvű iskolák eredményei majdnem olyan jók, mint a fizetős intézményeké, és egészen biztosan jobbak, mint az angol nyelvű állami iskoláké”.

Információ
X