nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hétköznapi metaforák
Ingyenélő férgek

Férgek, patkányok, megszállók, gyilkosok, terroristák. Hogyan látjuk a migránsokat? Mennyiben befolyásolják a közbeszédben használatos metaforák a róluk való gondolkodásunkat?

Szűcs Gábor | 2016. március 29.
|  

Közel másfél éve foglalkoztatja Európát – így Magyarországot is – a közel-keleti térségből Európába tartó menekültek helyzete, az úgynevezett migrációs válság, ennek okai és ismert vagy lehetséges következményei. Az alapvetően geopolitikai kérdés kétségkívül minden egyes közvetlenül vagy közvetve érintett ország belpolitikai ügyévé is válik. Nem mindegy azonban, hogy az egyes kormányok, parlamenti pártok képviselői, valamint a média hogyan teszik a témát a közbeszéd, a nyilvános megszólalások és a köznapi társalgás részévé.

Menekültáradat
Menekültáradat
(Forrás: Wikipedia Commons / Official U.S. Navy Page / CC BY-SA 3.0)

Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy a magyar politikai élet és a sajtó (továbbá jó néhány kommentelő) milyen – időnként alig észrevehető – metaforahasználattal befolyásolja akár szándékosan, akár akaratlanul a menekültekről való gondolkodásunkat, illetve a róluk való beszédet.

Mi fán terem a metafora?

A kognitív nyelvészet megközelítésében a metafora elsősorban nem a szavak, hanem a fogalmak jellemző tulajdonsága. Funkciója bizonyos fogalmak megértésének a segítése, nem pedig művészi (például irodalmi/költői), retorikai vagy esztétikai célok szolgálata. Gyakran nem hasonlóságon alapszik, létrehozásához nem szükséges semmiféle különösebb ismeret, sőt a nyelvhasználók anélkül is alkalmaznak metaforákat, hogy ennek tudatában volnának. A metafora tehát nem díszítőelem, hanem az emberi gondolkodás jellemző tulajdonsága.

A fogalmi metaforákat két tartomány alkotja. Jellemzően a nehezebben hozzáférhető, absztrakt fogalmak az úgynevezett céltartomány részei, a könnyebben hozzáférhető, konkrétabb fogalmak pedig a forrástartományé. Amikor metaforát használunk, a megérteni kívánt céltartomány egyik szempontját emeljük ki, és a forrástartomány szókészletéből az ennek leginkább megfelelőt hasznosítjuk. Ezt a folyamatot leképezésnek vagy megfelelésnek nevezzük. A hasznosított elemek a metaforikus nyelvi kifejezések.

Szír és iraki menekültek Leszbosz szigeténél
Szír és iraki menekültek Leszbosz szigeténél
(Forrás: Ggia / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0)

Például „A politikus érveinek nem volt semmi alapja” mondat esetében az érvelés/vita–épület fogalmi metafora valósul meg, amelynek révén az érvelést/vitát (nehezebben hozzáférhető, elvontabb fogalom) az épület (könnyebben hozzáférhető, konkrétabb fogalom) szerkezetéről való ismereteink segítségével próbáljuk megérteni. Nincs szó tehát a két tartomány teljes megfeleléséről. Az épület szerkezetéről való tudásunkat kiemeljük (ennek nyelvi kifejezése az alap), az épület létrehozásának folyamata, az építmény erőssége, az épület részei, külleme, stílusa stb. rejtve marad.

Nézzük tehát, melyek a leggyakoribb metaforák a migránsokkal kapcsolatban!

A migráció–áradás

„A szakértők szerint a környezetszennyezés és az energiaellátás mellett Európa számára a legnagyobb kihívást a keletről és délről érkező menekültáradat fogja jelenteni.” (Beszélő)

„Tavaszi szél vizet áraszt, de úgy látszik, felduzzasztja a bevándorlók áradatát is.” (Orbán Viktor februári évértékelő beszéde)

„[a magyar kormány] a déli határzár megépítésével megvédte Magyarországot a bevándorlási hullámtól” (mediaklikk.hu)

„a multikulturalizmus megbukott, a menekülthullám az európai értékek és normák érvényesülését veszélyezteti” (Magyar Nemzet)

„Csak akkor nincsen riadó, amikor milliószámra özönlenek befelé az idegenek.” (Magyar Hírlap)

Gátat szabna a menekültáradatnak Ausztria” (origo)

A migráció–erő

„Magyarországra nehezedik a legsúlyosabb és legjelentősebb nyomás menekültügyben” (hirado.hu)

„Buszokkal és vonattal nyomultak tovább nyugatra a migránsok” (Magyar Hírlap)

98 bevándorlót ment meg az ír hadsereg személyzete 2015. júliusában
98 bevándorlót ment meg az ír hadsereg személyzete 2015. júliusában
(Forrás: Irish Defence Forces / flickr / CC BY 2.0)

A migráció–vihar

vihar előtti csend van a déli határoknál” (szon.hu)

A migráció–népvándorlás/megszállás

„Tilos kimondani, hogy ma nem menekültek érkeznek, hanem népvándorlás fenyegeti Európát.” (Orbán Viktor március 15-i beszéde)

„Humanitárius ügynek adja ki magát, de valódi természete a térfoglalás, s ami térfoglalás nekik, az térvesztés nekünk.” (Orbán Viktor március 15-i beszéde)

Megszállás alatt Európa” (Magyar Idők)

„A történelem ránk rúgta az ajtót, ostrom alá vette Európa határait, az európai kultúrát és az európai polgárok biztonságát.” (Orbán Viktor februári évértékelő beszéde)

„A Jobbik szerint is meg kell tehát védeni magunkat »az inváziótól«.” (index)

A migráció–irányított betelepítés

„Tilos kimondani, hogy ez nem véletlen és nem szándékolatlan következmények láncolata, hanem kitervelt és irányított akció, ránk irányított embertömeg.” (Orbán Viktor március 15-i beszéde)

„Tilos kimondani, hogy tízmilliós tömegek állnak készenlétben, hogy meginduljanak felénk.” (Orbán Viktor március 15-i beszéde)

A migráns–bűnöző/terrorista

„Rongálással betörnek hazánkba az illegális bevándorlókˮ (hidfo.ru)

őrizetbe vesszük, ellenőrzés alatt tartjuk, majd kiutasítjuk a megélhetési bevándorlót” (index)

be kell reteszelni Magyarország ajtaját” (index)

„Bátran kijelenthetjük, hogy mára az emberek többségének egyértelművé vált, hogy a terrorizmus és a bevándorlás kéz a kézben jár” (888.hu)

„Tilos kimondani, hogy a bevándorlás bűnözést és terrort hoz az országainkba.” (Orbán Viktor március 15-i beszéde)

„De senki más nem testvér. Hanem potenciális gyilkos, aki az életemre tör.” (Bayer Zsolt blogja)

„tizennégy éves kortól fölfelé potenciális gyilkos mindegyik” (Bayer Zsolt blogja)

A migráció/migráns–teher

„Egyre súlyosabb problémát jelent az Európai Unió országainak és az Egyesült Államoknak a bevándorlók és a romák kérdése” (ittvagyunk.hu)

„Az illegális bevándorló nem ellenség, hanem teher” (origo)

A migráns–barbár

„nem lesznek törvényen kívüli városnegyedek, nem lesznek zavargások, bevándorlózendülések, és nem fognak bandák vadászni asszonyainkra és lányainkra” (Orbán Viktor március 15-i beszéde)

„a hordák ma még úgy hiszik, csak az európaiak vére ontható” (Magyar Hírlap)

A migráns–állat

„Nem csodálkozom, ezek tényleg igazi állatok.” (egy kommentelő)

Ember az ilyen?” (hirportal.info)

„Hogy rohadnanak meg igyenelo fergek!!” (egy kommentelő)

„Sokkal jobb lett volna, ha ellenállást tanúsít, és lelövik, mint egy veszett kutyát.” (Magyar Hírlap)

„Megdolgoztál érte te patkány?” (egy kommentelő)

„Elviselhetetlenek vagytok, szemtelenek, mint a piaci légy, nincs bennetek sem alázat, sem hála, nincs bennetek semmi emberi.” (Bayer Zsolt blogja)

„A görög hatóságok mindeközben egy stadionba igyekeztek beterelni a vadakat” (Magyar Hírlap)

A migráns–élősködő

„Hogy rohadnanak meg igyenelo fergek!!” (egy kommentelő)

„mindenféle jogalap nélkül a mi költségünkre élnek itt, rajtunk élősködnek” (origo)  

A migráns–piszok/mocsok

„szóval akkor a rendőr a hibas azért mert az idióta cigány mocskos hazug bevandorlok megkeseltek őket?” (egy kommentelő)

„az összeset azonnal ki kell takarítani Spanyolországból, Európából” (Magyar Hírlap)

„Remelem ezt a szennyet nem engedik be europaba! Mocsok van mar eleg, több nem kell! Semmi szanalom a gyerekek irant, ugyanolyan fertö mint a felnöttek!” (egy kommentelő)

A migráns–ürülék

„Az ilyenek nem születnek hanem sz@rják őket” (keptelenseg.hu)

Terrorista?
Terrorista?
(Forrás: bbc.com)

A migránsokkal szemben védekezni kell

A migrációval, valamint a migránsokkal kapcsolatosan összegyűjtött metaforák jelentős részét két fő kategóriába lehet sorolni. Az egyik esetben a migráció veszély, ellenséges erő vagy tevékenység (áradás, vihar, megszállás, betelepítés), továbbá a migránsok bűnözők, illetve terroristák. A másik kategóriába azok a metaforák sorolhatók, amelyek esetében a migránsok vagy civilizálatlanok, barbárok, vagy alacsonyabb rendűek az embernél (állat, élősködő, mocsok, ürülék).

Akadnak természetesen egyéb, itt nem említett metaforák is. Például a menekültek eszközként értelmezése: hol a „kommunisták”, hol a „brüsszeli bürokraták”, hol Soros György vagy a „liberálisok” kezében. Mindegyik megközelítés szerint védekezni kell a migránsokkal szemben: gáttal, fegyveres erővel, takarítással, irtással.

Mivel a bemutatott metaforákat emberek alkotta csoportokra alkalmazzák, elősegítik a sztereotipizálást, vagyis azt, hogy a forrástartomány hasznosított fogalmait (megszálló, terrorista, gyilkos, állat stb.) a csoport minden egyes tagjára érvényesnek tekintsék. Azaz ha egy csoportra alkalmazzuk a bemutatott metaforákat, a csoport bármely tagját emeljük is ki, az egyén az egész csoportot reprezentálja. Ha tehát a migránsok tömegeit ellenséges erőként értelmezzük, úgy minden egyes migráns ellenség.

Korábbi cikksorozatunkban már beszámoltunk az örmény genocídiumról, amelynek során mintegy 6-800 ezer örmény vesztette életét. Az 1910-es évek török sajtója rendszeresen parazitáknak, idegen testnek láttatta az örményeket, akik hazaárulóként titokban a Törökországgal ellenséges Oroszország érdekeit képviselik. Arról is írtunk már, hogyan jelentek meg az Osztrák–Magyar Monarchia élclapjaiban a különböző nemzetiségek, etnikai kisebbségek, amelyek kollektív jogokat, autonómiát követeltek, függetlenségi törekvéseik pedig összeegyeztethetetlennek bizonyultak az uralkodó nemzetpolitikával: a szlovákokat például olykor kifejezetten majomszerűen ábrázolták. Az 1994. évi ruandai népirtást közvetlenül az előzte meg, hogy a hutu Ferdinand Nahimana, a ruandai Nemzeti Tájékoztatási Hivatal igazgatója a külügyminisztérium politikai igazgatójának hathatós támogatásával létrehozott egy rádióadót (Radio Télévision Libre des Mille Collines ’az Ezer Domb Szabad Rádiója és Televíziója’ – ugyanis Ruandát az ezer domb országának nevezik), amelyben rendszeresen a tuszi kisebbség elleni izgató, felbujtó tartalmakat sugároztak, gyakran nyíltan felszólítva a hutu rádióhallgatókat a közelükben élő tuszik kiirtására. A tuszik a rádióban elhangzott dalokban, a humoristák magánszámaiban és a műsorvezetők beszédeiben rendszeresen kígyók, csótányok és patkányok voltak, és gyakran „bozóttisztításra”, „rovarirtásra” ösztönözték a hallgatókat. E műveletekhez a leggyakrabban javasolt eszköz a macséta, vagyis a bozótvágó kés volt.

Megemlékezés Ruandában
Megemlékezés Ruandában
(Forrás: flickr.com / US Army Africa)

Hitler Mein Kampfjában a zsidók olyan internacionalisták, akik mint paraziták a gazdatestként értelmezett népeken és kultúrákon (mindenekelőtt persze az „árja”, így legelsősorban is a „germán”, még specifikusabban a német népen és kultúrán) élősködnek: vérszopók, vérszívó pókok, férgek. Ugyanakkor sárba tiporják és megsemmisítik a német nép utolsó „árja” értékeit is, ezért „kultúrnemzeti erőnk egyre jobban hanyatlik”. A zsidóság veszélyt jelent, amely veszély többek között a „tapasztalatlan, fiatal szőke leányainkat veszélyezteti a paraziták részéről a tervszerűen fűzött meggyalázások révén.” „Ha ez így megy tovább, egy szép napon beteljesedik a nagy zsidó jóslat: »A zsidó felfalja a föld népeit és azok urává lesz.«” A következtetés: a „zsidó felfogást” (itt még csak a felfogást) ki kell irtani.

A magyar miniszterelnök március 15-i beszédében azt mondta: „Brüsszelt” meg kell állítani, hiszen ott a „nemzetköziség megszállotjai” tervszerűen igyekeznek betelepíteni a migránsokat. A „más civilizációkból érkezők tömegei veszélyt jelentenek az életformánkra, a kultúránkra, a szokásainkra és a keresztény hagyományainkra.” Emellett bandákba tömörülve készülnek vadászni asszonyainkra és lányainkra. A betelepítés célja, „hogy átrajzolják Európa vallási és kulturális mintázatát, átépítsék etnikai talapzatát, felszámolva ezzel az internacionálé utolsó akadályát jelentő nemzetállamokat.” A következtetés: valamilyen eszközzel meg kell akadályozni „Európa tönkretételét”.

A közelmúltbeli események miatt különösen meggondolatlan a migrációról mint megszállásról, a migránsokról mint ellenségről vagy terroristákról beszélni. Mindegyik karhatalmi fellépést igényel, indulatot szít, xenofóbiát teremt és tart fenn. Félő, hogy egy összetett kérdés túlzottan egyszerű fogalmaknak való megfeleltetése túlontúl egyszerű válaszokat eredményez.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 hhgygy 2016. március 29. 09:55

Jó kis klikkvadász cikk, mindjárt beindulnak a féregirtók.

2 okeyo 2016. március 29. 11:59

Bravó! Ideje volt már összegyűjteni és rendszerezni ezeket a szégyenletes kijelentéseket.

3 blogen 2016. március 29. 12:14

@okeyo: Mivel tízből kilenc magyar nagyjából így látja a dolgokat, ezért itt a te feltételezhető nézeteid a szégyenletesek, erkölcsileg kifogásolhatóak.

4 szigetva 2016. március 29. 12:21

@blogen: Nagy butaságot írsz. Az, hogy mi szégyenletes és erkölcsileg kifogásolható, nem statisztikai kérdés. A demokrácia nem azt jelenti, hogy a többségnek igaza van, csak azt, hogy a többség dönt.

5 nadivereb 2016. március 29. 12:45

@szigetva: Sőt, igazából még azt sem jelenti. A többség diktatúrája nem demokrácia.

6 szigetva 2016. március 29. 13:11

@nadivereb: Persze a halálbüntetést sem lehet szerencsére bevezetni, mégha a többség akarná is, de blogen kommentjéből arra következtettem, hogy ez a részlet már túl sok lett volna.

7 istentudja 2016. március 29. 14:40

Van itt hutu meg tuszi meg minden,csak a magyar kisebbségek maradtak ki a felsorolásból.Pedig a mócok - legalábbis egyik kedvenc rigmusukból ítélve- emberszámba veszik öket:

Bine-mi taie cutitu'

Ca l-am ascutit amu,

Ca sa tai toti ungurii!

Jól vág a késem,

Most éleztem meg,

Hogy levágjak minden magyart.

Szűcs Gábor még állatszámba se veszi a külhoni magyarokat.

"Ha tehát a migránsok tömegeit ellenséges erőként értelmezzük, úgy minden egyes migráns ellenség."

Szűcs Gábor,ön filozófál.Ez azt jelenti,hogy biztonságban érzi magát.

Ha veszélyt érezne,nem érdekelnék a finom részletek.Képzelje,az elképesztöen demokratikus nyugaton egyre többen érzik úgy,hogy meg kell védeniük,magukat és az országukat.Csak úgy pereg az úri máz az emberekröl,politikusokról.

Svédországban 2015 októberétöl december végéig összesen ötezer (5000!) bevándorlókhoz köthetö büncselekményröl érkezett bejelentés a rendörséghez.Hivatalos adat.Nem telik el nap zaklatás,nemi eröszak,késelés,rablás,verekedés,autógyújtogatás,lövöldözés nélkül.És mindez a biztonság hazájában.

Sweden has spent almost 20 years being admired and imitated for reasons that are still valid. But in misjudging the immigration crisis, it now stands as a tragic example of what not to do.

www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europ...med-by-migrants.html

www.youtube.com/watch?v=2gPrzC3Hi1s

www.youtube.com/watch?v=thXCb1VUBDg

www.youtube.com/watch?v=ZdSrVVmlfL8

www.youtube.com/watch?v=LfAzBMwVSek

8 istentudja 2016. március 29. 15:00

"Ingyenélő férgek"

www.breitbart.com/london/2015/12/09/migr...-unemployed-by-2017/

Foreign-born residents will make up 60 per cent of Sweden’s unemployed by 2017, the country’s employment agency has said.

9 Szűcs Gábor 2016. március 29. 15:14

@istentudja: Én a migránsokkal kapcsolatos metaforahasználatot vizsgáltam, nem pedig a migrációval járó esetleges kül- és belpolitikai, szociális, gazdasági, közbiztonsági és egyéb problémákat.

A cikk végén található példák pedig leginkább olyan példák, amely esetben az elítélendő csoport tagjaira alkalmazott metaforák esetleg későbbi erőszakos cselekvések ürügye lehetett (mondván, hogy azon csoportok tagjai úgysem emberek). Példaként főleg tudatos népirtási kísérleteket hoztam, amikor tehát a gyűlöletkeltésnek ismerhető eredménye lett, s emögött kifejezetten az adott népcsoport megsemmisítésének szándéka állt. Ismerünk ugyan pl. a második világháborúból magyarok ellen elkövetett merényleteket, gyilkosságokat, de nem tudok arról, hogy valaha is megkísérelték volna kiirtani a magyarokat/a magyarságot.

Egyébként pedig a példák szaporíthatók volnának a különböző indián csoportokkal, a namíbiai hererókkal, a cigánysággal stb. szemben elkövetett népirtási kísérletekkel.

10 blist 2016. március 29. 15:16

Szégyen hazánkra és a kormányra ez a beszédmód és hozzáállás.

11 Lalika 2016. március 29. 15:18

@istentudja: aki ilyet ír a nyesten, az nyilván nem olvas nyestet. A nyest volt az egyetlen, aki átfogóan tárgyalta annak idején a szlovák nyelvtörvényt - interjúban leplezte le a szlovák kulturális miniszter álláspontjának tarthatatlanságát. elég rákeresni a "magyar kisebbség" kifejezésre. elég szélsőséges gondolkodásra vall ez a fajta betámadás, ráadásul amellett, hogy igazságtalan, minden alapot nélkülöz is.

12 istentudja 2016. március 29. 18:11

Újabb metafora:

A "helyes döntés" meghozatalára és a "nyugatiak elleni harcra" buzdító üzenetet kaptak a Molenbeekben élő fiatalok a telefonjaikra. Az smseket vasárnap este küldték ismeretlen számról

www.atv.hu/belfold/20160329-verfagyaszto...molenbeek-i-fiatalok

13 Roland2 2016. március 29. 18:21

Ennyi erővel akkor pedig hivatkozhatnánk a 444 , Index , ATV, Népszabadság vagy más balos szemléletű portálra ,újságra ,tv-re is, vagy az ott kommentelőkre ,ahol többségében pozitív fényben tüntetik fel a migránsokat ( még az sem baj, ha híreket hallgatnak el ) , hogy lám, a magyar médiában "migránssimogatás" zajlik , a magyarok többsége "menekültbarát" .

Sajnos az európai balliberális vezetők és hangadók annyira elvakultan akarják védelmezni az idegeneket és az " eltérő kultúrájúakat" , hogy nem akarják felfogni , hogy nem azok a rossz fiúk , akik kritikával illetik őket , és nem azok a jófiúk, akiknek a védelmére kelnek .

Egyébként aki elhagyja Törökországot - bárhonnan jött - , az már nem tekinthető menekültnek, hanem bevándorlónak .

14 istentudja 2016. március 29. 18:57

@Roland2:

Az elhallgatás is hazugság.Nyugati specialitás.Így manipulálják a közvéleményt.Érdekes,hogy a balliberális emberbarátemberbarát nem tesz klülönbséget muszlim és keresztény között.A nyugati menekültszállásokon összezárva laknak,van is baj belöle.Az igaz emberbarát mindenkit szeret ,csak azokat gyülöli,akik nem szeretnek mindenkit.És a keresztényeket.Pedig ha van köztük menekült,az a keresztény.A többi gazdasági bevándorló,migráns,szerencselovag,katona,katonaszökevény,bünözö stb.Törökország,Görögország és a balkáni államok mind biztonságosak.Egyetlen probléma,hogy az EU nem tartja tiszteletben a saját törvényeit,egyezményeit,konvencióit.Aki pedig betartja,az fasiszta,náci,idegengyülölö,különc meg mindenféle metafora.De az más.

15 Szűcs Gábor 2016. március 29. 19:14

@Roland2: „Ennyi erővel akkor pedig hivatkozhatnánk a 444 , Index , ATV, Népszabadság vagy más balos szemléletű portálra ,újságra ,tv-re is”

Az Indexre éppen két hivatkozás is van, az Origóra három, a Blikkre egy. Nem ideológiai alapon válogattam az idézeteket. A migráció–áradás vagy a migráció–erő kifejezetten széles körben használatos metafora. Arról, hogy a többire (a migráció–megszállás, a migráns–bűnöző/terrorista/állat/élősködő stb.) éppen a kormánytagok nyilatkozataiból, illetve a kormányhoz közeli médiumokból van a találatok túlnyomó többsége, nem én tehetek. Ez a kormánykommunikáció irányát, esetleges szándékait mutathatja. A miniszterelnök évértékelő beszédében az ellenzékre is az élősködő metaforát alkalmazta, a Földművelésügyi Minisztérium főtanácsosa a tüntető pedagógusokat varangyoknak nevezte, a pedagógusok egyik vezérszónokát pedig „fing elvtárs”-nak.

A metaforák vizsgálata csak az egyik lehetséges szempontja a kommunikáció és a beszédek vizsgálatának. Annak oka, hogy ezúttal éppen a migránsokkal kapcsolatos metaforákat vizsgáltam, a téma aktualitása, semmi egyéb.

16 istentudja 2016. március 29. 19:33

"Arról, hogy a többire (a migráció–megszállás, a migráns–bűnöző/terrorista/állat/élősködő stb.) éppen a kormánytagok nyilatkozataiból, illetve a kormányhoz közeli médiumokból van a találatok túlnyomó többsége, nem én tehetek. Ez a kormánykommunikáció irányát, esetleges szándékait mutathatja. A miniszterelnök évértékelő beszédében az ellenzékre is az élősködő metaforát alkalmazta,..."

Gábor,értem én,hogy nem a migráció,hanem a kormány képes beszéde érdekli,de örömmel meghívnám egy mozira,kukkincson bele a valóságba.Ök készítették magukról,nem propagandafilm.

www.youtube.com/watch?v=DX1ccHEjPX8

17 Szűcs Gábor 2016. március 29. 19:49

@istentudja: Én – sajnos vagy szerencsére – még mindig csupán metaforahasználatról beszélek (élősködő, varangy, fing), semmi egyébről. Biztonságpolitikai, életmódbeli és egyéb dolgokról nem szóltam, és nem is kívánok, maradnék a kaptafánál. A cikkben szereplő idézetek éppen azt hivatottak bizonyítani, hogy az általam említett metaforák használata és sztereotipizálás: a valóság.

18 jan 2016. március 29. 20:06

3 reflexió:

"alap" mint az épületekről vett metafora: biztos, hogy ez így van? Történetileg nyilván igen, de mára talán már többet használjuk absztrakt értelemben ezt a szót (hivatkozási/érvelési stb. alap), mintsem fizikai/épületszerkezeti értelemben.

áradás-metafora: még jóval a migráns-sztori előtt megfigyeltem, hogy legjobban, legkomfortosabban, legmagabiztosabban a természeti katasztrófák, különösen az árvizek, áradások esetén mozog a miniszterelnökünk, amikor van egy világos ellenség: a víz, egy világos megoldás: jó sok embert katonailag mozgósítani, jó nagy falat húzni (komplexebb problémák, mint egészségügy, oktatás nem annyira vonzóak neki). Szerintem ő nemcsak a közvélemény számára ábrázolja áradatként a migránsokat, hanem a saját fejében is így koncipiálja, ez jön neki ösztönösen. Valahogy az oktatásügy/egészségügy problémáit is meg kellene próbálni árvízként ábrázolni, és akkor hátha nekilátna annak is...

lányainkra vadászó hordák: valóban ez az egyik legősibb félelem, ill. arra építő toposz: a sötét bőrű déli/keleti hordák rátámadnak hófehér leányainkra-asszonyainkra: elég a Jud Süss-re gondolni, vagy arra, hogy az amerikai lincselések esetén ez volt a leggyakoribb (természetesen szinte mindig alaptalan) vád. Ugyanakkor a kölni események sajnos pontosan ráerősítettek erre a sztereotípiára. (Egyébként aki annak idején követte az arab tavasz tüntetéseit: sajnos ott is számtalan olyan eset volt, hogy az ünneplő tömegben molesztáltak, megerőszakoltak (természetesen elsősorban helyi, arab) nőket - tehát sajnos ez a probléma a valóságban is létezik: a nők elleni erőszak ezen formája valóban gyakoribb az arab világban, mint nálunk.)

19 Szűcs Gábor 2016. március 29. 20:54

@jan: 1. A hétköznapi metaforákra egyirányúság jellemző, vagyis a megértés mindig a forrástartományból tart a céltartomány felé. A nyelvhasználó saját maga számára mindig az elvontabb fogalmak megértését teszi lehetővé a konkrétabb fogalmakkal. Nem szokásos, hogy például az épületeket érvekként vagy vitaként képzeljük el. Leginkább a művészi metaforahasználatra jellemző, hogy az eredetiség, egyediség, nagyobb hatás érdekében változtat ezen az irányon. Most hirtelen egy hasonlat jut eszembe József Attila Téli éjszaka c. verséből: „Tündöklik, mint a gondolat maga”. Vagyis nem a gondolat (a nehezebben hozzáférhető, absztraktabb fogalom) tündököl úgy, mint pl. a csillagok, hanem valami (itt a téli éjszaka) tündöklik úgy, mint a gondolat. Tehát a vers voltaképpeni „témája” absztraktabb, mint a gondolat, ezért az utóbbi lesz a könnyebben hozzáférhető, konkrétabb fogalom. Ez a felcserélés, metatézis másképpen is megvalósul, pl. ebben a versben nem néma sötétségről esik szó, hanem a sötétség némaságáról.

2. Az áradás fogalmát és annak metaforikus nyelvi kifejezéseit (árad, özönlik, ömlik, zúdul, csődül, tódul, elönt, ellep stb.) rendkívül kiterjedten használjuk, nagyon sok céltartománynak jellemző forrástartománya. Gondoljunk csak arra, hogy „árad a szeretet/ a gyűlölet/ a jóság”, „árad a csí/energia”, „a fény elárasztja a szobát” (az István, a királyban: „árad a kegyelem fénye ránk”), „özönvízszerű eső zúdul ránk”, „ellep a szenny/a bűn/ a kétségbeesés/ a korrupció”, „elárasztották a gyereket ajándékkal” (ennek egy másik, nagyobb gyakoriságú változata már egy másik forrástartományhoz tartozik: „elhalmozták”), „csődül a nép az utcára”, „elönt a félelem/ a harag”, „ránk zúdul a szerencsétlenség” stb.

3. A nők bántalmazása (gyakran családon belüli erőszak) és molesztálása (akár kísérlet, akár megvalósult nemi erőszak) Magyarországon köztudottan nagyobb arányú az uniós átlagnál. Ebből az következik, hogy minden magyar férfi potenciális elkövető?

20 jan 2016. március 29. 21:03

@Szűcs Gábor: re 3): én nem tettem ilyen általánosító kijelentést, ezt te láttad bele

21 szigetva 2016. március 29. 21:05

@jan: „a nők elleni erőszak ezen formája valóban gyakoribb az arab világban, mint nálunk” 444.hu/2016/03/24/azt-meseltem-mar-hogy-...-a-vallamra-a-farkat

22 Roland2 2016. március 29. 21:14

@jan: A migránsok vándorlása valóban létező probléma volt és lenne még mindig Magyarország számára, tehát Orbán politikájának valóban igaza van a migránsokat illetően ( az ugyanúgy jogos észrevétel , hogy az oktatásügyben és az egészségügyben is hatalmas problémák vannak, amiket mondjuk a stadion építésekre, olimpiára, liget-projektre, Déli p.u. megszüntetésére és más, mutyira alkalmas projektekre szánt pénzek átcsoportosításával lehetne mérsékelni , de ez a migrációtól független dolog ), amit az is jól bizonyít , hogy a balkáni országok is követték a példáját , és Ausztria is fontolóra veszi a kerítés építést .

A fehér nőkre vadászó muszlim hordák nem ősi félelem , hanem a valóság : a Közel-Keleten egy olyan kép alakult ki a nyugati, fehér nőkről, hogy könnyűvérűek ( mivel a muszlim nők eltakarják magukat, sok muszlim férfi és fiú szerint a bikinit vagy miniszoknyát viselő nő már meztelennek számít ) , sajnos erre a sztereotípiára több nyugati nő még rá is tesz egy lapáttal a viselkedésével : Hollandiában élő ismerősömtől hallottam, h. ott sok fiatal lány menő dolognak tartja, ha "egzotikus" barátot szed össze . A muzulmán társadalmak nem élik meg olyan nyiltan a szexualitást , mint az európaiak , ezért a muzulmán férfiak nem értik / félreértik az európai nők viselkedését , s mivel az iszlám egyébként is alacsonyabbrendűnek tartja a nőt a férfinál , gátlás nélkül , erőszakosabban lépnek fel a nők ellen ( ráadásul a muszlim országokban a nőket hibáztatják a nemi erőszak miatt, mert ő "csábította" el a férfit , pl. mandiner.hu/cikk/20160122_kolni_imam_a_n...ogy_megtamadtak_oket ) .

Egyébként a középkorban a muszlim arab és török kalózoknak szokásuk volt elhajózni az európai partvidékekre ( spanyol, olasz, francia, sőt angol és holland partokra is ) , ahol falvakat fosztogattak és nőket raboltak , akiket a közel-keleti és észak-afrikai rabszolgapiacokon árultak. A fehér nőkért kérték a legtöbb pénzt , sok arab és török még most kuriózumként tekint a fehérbőrű nőkre , tehát nem alaptalan a félelem .

@Szűcs Gábor: Tehát ha a migráció-erő , áradás negatív társítások, akkor mégis mit mondhatunk a következő képsorokról ?

www.youtube.com/watch?v=_k4SppR-i7A

Nem az áttörés, átözönlés lenne a megfelelő szó ?

Vagy a következő jelenetkre mi lenne a jó szó , ha nem az erőfitogtatás vagy követelőzés ?

www.youtube.com/watch?v=KpXqF90EiLI

A következő képpel kapcsolatban pedig egyből egy folyóra asszociálhatunk :

thumb1.shutterstock.com/display_pic_with...to-the-331912520.jpg

23 istentudja 2016. március 29. 21:17

@Szűcs Gábor: Ha kedve tartja és van rá ideje,azért kukkintson már bele abba a dokumentumfilmbe.Hátha a metaforákat is másként látja utána.

Jan,lakott-e, dolgozott-e már olyan helyen, ahol a lakosság kilencvenkilenc százaléka muszlim bevándorló?

Ha igen,meséljen róla.Ha nem,inkább kérdezzen.

24 Szűcs Gábor 2016. március 29. 21:18

@jan: Félreértettél. A kérdés nem a te állításaidnak a túláltalánosítása, hanem a cikkben található egyes idézetekhez való visszakapcsolás. Mivel a migránsokat nemierőszak-tevőnek láttatók is az „arab/iszlám kultúrában” meglévő nők elleni bántalmazások gyakoriságára (sőt „természetességére”) szoktak hivatkozni.

25 jan 2016. március 29. 21:37

@szigetva: Én is olvastam, ezért is írtam, hogy "ezen formája".

Egyébként az lenne a tippem, hogy a nők elleni erőszak gyakorisága erősen korrelál azzal, hogy a nők és a férfiak közti egyenjogúság általában hogyan áll egy társadalomban. Ennek megfelelően azt tippelném, hogy mondjuk Norvégia, Magyarország, és Egyiptom közül Norvégiában a legjobb a helyzet, Magyarországon rosszabb, Egyiptomban még rosszabb. És (to state the obvious) ez nem azért van így, mert a norvégok nagyon fehérek, a magyarok már kicsit barnábbbak, az egyiptomiak meg még barnábbak, hanem társadalomtörténeti okai vannak. (És hogy megint kimondjam az egyértelműt: ez önmagában természetesen nem ok arra, hogy akkor az arab világból ne fogadjunk be egyáltalán menekülteket.)

Tényleg nem akarom túlragozni a témát, de ezt az egy linket még beteszem, hogy miről beszélek a Tahrir-tér kapcsán:

www.theguardian.com/world/2013/jul/05/eg...ssault-tahrir-square

26 Szűcs Gábor 2016. március 29. 21:37

@Roland2: „Orbán politikájának valóban igaza van a migránsokat illetően [...], amit az is jól bizonyít , hogy a balkáni országok is követték a példáját , és Ausztria is fontolóra veszi a kerítés építést.”

Ez egy klasszikusan hamis érvelés, hiszen abból, hogy valakinek a politikáját sokan követik, még nem következik, hogy igaza van. Cseréljünk ki néhány szót, esetleg adjunk hozzá párat: „Mussolini politikájának valóban igaza van a fasizmust illetően [...], amit az is jól bizonyít , hogy Németország is követte a példáját , és a magyar nyilasok is fontolóra veszik a bevezetését.”

Nem tudom, a többinek mi köze van ahhoz, hogy én a migránsokkal kapcsolatos metaforahasználatnak a tényét rögzítettem, rendszereztem, példákat hoztam rá, és történelmi mintákat is felkínáltam, amelyben röviden utaltam arra, hogy mely történelmi korban mely csoportokra alkalmaztak hasonló metaforákat. Mindebből pedig arra következtettem, nem szerencsés a migránsok csoportjának egészét ezekkel a metaforákkal illetni, sztereotípiákat erősíteni, és ily módon tematizálni a közbeszédet.

Ezzel nem támogattam egyetlen valódi erőszaktevőt sem.

27 szigetva 2016. március 29. 21:44

@jan: Amikor az emberek megvadulnak, akkor vadak. A Tahrir téren ugyanúgy, mint pl Boszniában, ahol történetesen inkább a „keresztény” férfiak erőszakoltak halomra muzulmán nőket. 80 éve azt bizonygattad volna, hogy a zsidók hajlamosabbak keresztény gyerekeket feláldozni, mint mások?

28 Szűcs Gábor 2016. március 29. 21:49

@istentudja: „Ha kedve tartja és van rá ideje,azért kukkintson már bele abba a dokumentumfilmbe.Hátha a metaforákat is másként látja utána.”

Nem értem, miért látnám másképp. Ha azt sérelmeztem volna, hogy bűnözőkkel/terroristákkal kapcsolatban milyen negatív metaforákat használnak, még érteném, hogy mi a problémája. (Bár ez is vizsgálatra, leírásra, rendszerezésre és elemzésre alkalmas téma volna.) De azzal mi baj lehet, ha sérelmezem, hogy egyes népcsoportok egészére negatív metaforákat használnak kormányzó, a végrehajtó hatalmat képviselő politikusaink, egyes médiumok és kommentelők? Azonkívül, hogy ez Ön szerint puszta „filozofálgatás”?

29 Szűcs Gábor 2016. március 29. 21:53

@szigetva: Vagy 130-140 éve (Tiszaeszlár).

30 Roland2 2016. március 29. 21:55

@szigetva: Tudtam, hogy ezt belinkeli valaki :)) Már bocs, de

1: történeteket bárki ki tud találni, mi a bizonyíték rá, hogy valóban megtörténtek és úgy történtek meg azok az esetek ? Én is meg tudom beszélni a haverjaimmal, hogy írjunk olyan történeteket ( amik egy része igaz, másik nem) , hogy nők erőszakoskodtak velünk, molesztáltak minket, és majd a huffnagelpista.com lehozza , hogy mennyi elhallgatott szexuális bűnt követnek el a nők a férfiak ellen.

2: Valóban vannak bunkó és perverz magyar vagy európai férfiak is, ezt senki nem tagadhatja, ugyanakkor ezeket kiveti , megbélyegzi a társadalom, legalábbis annak normális,döntő része ( a törvény is bünteti ). Sokan, szervezetek, politikusok, társadalmi szereplők fel is szólalnak ez ellen A muszlim társadalmakban viszont sokkal elnézőbbek az ilyen dolgokkal szemben ( ráadásul a saria szerint a pedofília is törvényes ) és nagyobb arányban fordul elő, láthattuk az arab tavasz idején is, hogy nagy tömegek erőszakolják meg a nőket, és ha felszólalnak az ilyen jelenségek ellen, szerencséjük van az illetőknek, hogyha nem ölik meg őket . Az európai muszlimok az elkövetett nemi erőszakokban messze felülreprezentáltak az "őshonos" fehér férfiakhoz képest ( pl. svéd statisztika : muslimstatistics.wordpress.com/2015/03/1...rcent-of-population/ , más nyugat-európai országokban is hasonló az arány ).

3: A 444 és társult oldala, a Feminfo annyira elfogultan bevándorlópárti , h. pl. a szilveszteri erőszakhullámot azzal bagatellizálta, s olyan polkorrekt, erőltetett érvvel mentette fel a Feminfo - de még a feminista, radikális liberális nyugati elvtársaik is - , aminek a lényege valami olyasmi, h. " A fehér férfiak is molesztálják a fehér nőket . Ez sokkal nagyobb probléma, mert az európai férfiak abban szocializálódtak, hogy a nő velük mindenben egyenrangú és tisztelni kell őket , a muszlimok viszont abban szocializálódtak , hogy a nő másodrendű személy, így érthető, hogy nem tudták, hogyan kell viselkedni az európai nőkkel, ezért ez a dolog "elnézhető", "megbocsájtható" nekik .

A feministák és liberálisok azzal bagatellizálják a történteket, hogy ilyet a fehér férfiak is csinálnak , tkp. nem olyan nagy dolog ez... A nők jogainak védelmét feláldozzák egy másik pátyolgatott közösségük védelmében. Ez eléggé visszatetsző.

31 jan 2016. március 29. 21:59

@szigetva: hú, itt totálisan keveredik minden... hogy a bánatba lehet összehasonlítani egy népirtás/háború keretében az "ellenséges" népesség ellen elkövetett nemi erőszakokat (Bosznia) azzal, hogy egy ünneplő tömegben az ünneplő férfiak megerőszakolják a velük együtt ünneplő nőket (Tahrir tér)? két teljesen eltérő jelenségről van szó.

a vérvádas hasonlatod pedig kifejezetten sértő :( hol beszéltem én arról, hogy vallási vagy származási oka lenne a kölni vagy tahrir-téri eseményeknek? világosan leírtam, hogy szerintem társadalomtörténeti okai vannak

komolyan, annyit állítottam, hogy egyes társadalmakban a nők elleni erőszak gyakoribb, mint máshol, és ez korrelálhat azzal, hogy az egyes társadalmakban milyen szintű a nők és férfiak egyenjogúsága - te innen eljutottál oda, hogy a vérváddal vádolsz? te jó ég...

most itt vagy a Godwin-törvényt illusztrálod szándékosan, vagy nagyon figyelmetlenül olvastál...

32 deakt 2016. március 29. 22:03

Kedves Szűcs Gábor, én örömmel látnék egy olyan cikk kiegészítést, amiben felsorolja azokat a metaforákat is - nevezetesen, hogy mindegyik migráns agysebész, orvosdoktor, informatikus, jól motivált munkaerő stb. - amik szintén a manipulatív trükkökhöz tartoznak, amikről a nyest is írt, és amit ebben a cikkben Ön is használ.

33 Szűcs Gábor 2016. március 29. 22:15

@deakt: Ha talál erről egy csokorra valót, és elküldi, ígérem, hogy én rendszerezem és egy önálló cikkben lehozom. De vigyázzon: az nem metafora, hogy „a migránsok között vannak orvosok stb.”, „a múltban is voltak migránsok, akik közül többen Nobel-díjasok lettek”, és így tovább.

34 istentudja 2016. március 29. 22:16

Cseréljünk ki néhány szót, esetleg adjunk hozzá párat: „Mussolini politikájának valóban igaza van a fasizmust illetően [...], amit az is jól bizonyít , hogy Németország is követte a példáját , és a magyar nyilasok is fontolóra veszik a bevezetését.”

Miért ne Sztálinra, Kun Bélára,Biszkura vagy a kedves kis Matyira?Az elvtársakra,uram.Ha ez kicserélhetö lenne bármelyikükre,akkor ön, kedves Szűcs Gábor ,garantáltan nem itt tárgyalná a miniszterelnök metaforáit.

35 Szűcs Gábor 2016. március 29. 22:17

@Roland2: „az európai férfiak abban szocializálódtak, hogy a nő velük mindenben egyenrangú és tisztelni kell őket” Biztos vagy ebben?

36 Szűcs Gábor 2016. március 29. 22:21

@istentudja: Ezt nem biztos, hogy értem. Mindenesetre a tudatos népirtás kísérletére (tehát ami a témánkba vág) egyedül Sztálin volna megfelelő példa.

37 szigetva 2016. március 29. 22:22

@jan: Azt akartam (szándékosan durván, bocsánatot kérek, hogy ezzel megbántottalak) mutatni, hogy én úgy érzem, hogy ugyanolyan alaptalanul általánosítunk most a közelkeleti migránsok ellen, mint 80 éve a zsidók ellen. Akkor is volt mindenkinek ismerőse, akinek a valakijével egy zsidó kicseszett. Ezek a történetek csak generációk alatt vesztek ki, de még ma is vannak honfitársaink, akik között élnek. Most újabb ilyen történeteket erőltetnek ránk politikusok, azért, hogy eltereljék a figyelmet az egyéb disznóságaikról.

38 szigetva 2016. március 29. 22:24

@Roland2: „Valóban vannak bunkó és perverz magyar vagy európai férfiak is, ezt senki nem tagadhatja, ugyanakkor ezeket kiveti , megbélyegzi a társadalom, legalábbis annak normális,döntő része” Vagy megerősíti őket a polgármesteri tisztségükben.

39 Szűcs Gábor 2016. március 29. 22:28

@szigetva: És hányszor halljuk ilyenkor azt, hogy tetszett volna a kisasszony rétegesen öltözni, nem alkoholt fogyasztani, határozottabbnak lenni... otthon maradni.

40 Roland2 2016. március 29. 22:48

@Szűcs Gábor: "Ez egy klasszikusan hamis érvelés, hiszen abból, hogy valakinek a politikáját sokan követik, még nem következik, hogy igaza van" Az eszünkbe se jusson, hogy ezen országok kormányainak és lakóinak elegük van már a migrációval járó kellemetlen mellékhatásokból, pl. rengeteg szemét, ürülék, szétdobált étel az útvonalaikon,ellenőrzés nélkül boldog-boldogtalan szabadon lófrálhat nagy tömegben az országban, talán van köztük terrorista, talán nincs, a táborokban való elhelyezésük, élelmezésük költsége, az út menti falvak,tanyák lakóinak zaklatása,feltorlódásuk a városokban, a buszok, vonatok megrongálása fontos problémák és tenni akarnak ez ellen . Mivel mással nem tudnak, hát határzárral .Orbán előbb rájött arra, hogy a problémát így lehet megoldani , ill. jóval mérsékelni.

" Cseréljünk ki néhány szót, esetleg adjunk hozzá párat:" És csűrjük-csavarjuk, esetleg fogalmazzuk át egy kicsit... Azért tiszteljük meg egymást, hogy nem csinálunk ilyet.

Mivel a belinkelt videókkal és képekkel kapcsolatban nem válaszoltál arra, hogy az általad negatívnak bélyegzett fogalmak ( áttörés, átzúdulás, erőfitogtatás ) helyett milyen szót használjunk a jelenségekre, úgy veszem, hogy te sem tudsz rá jobb szót, polkorrektség ide vagy oda.

@szigetva: '80 éve azt bizonygattad volna, hogy a zsidók hajlamosabbak keresztény gyerekeket feláldozni, mint mások?"

nol.hu/kulfold/a-hatosagok-altal-elkovet...nnapok-resze-1534983

"Nehad Abu El Komsan, az Egyiptomi Nőjogi Központ igazgatója szerint sok ifjú könnyű drogokkal izzítja be magát, aztán nincs megállás a molesztálásig vagy nemi erőszakig. Az intézet kutatásai szerint az egyiptomi nők 91 százaléka vált már szexuális zaklatás áldozatává. Eddig az ilyen esetek titokban maradtak, mert az áldozatok nem mertek sem a rendőrségtől, sem a közösségtől segítséget kérni. Az igazgató azt is kifejtette, hogy legtöbb esetben vallási vezetők azon téveszméi tüzelik fel a tizen-huszonéves korosztályt, melyek lényege, hogy a nőket gyakorlatilag egy darab húsnak tekintik, s így azt lehet tenni velük, amihez kedvük szottyan. "

www.hetek.hu/hatter/201208/nemi_eroszak_..._a_muzulman_vilagban

A zsidó szent iratok és hagyományok nem írják elő, hogy keresztény gyerekeket kell áldozni, viszont a hadiszok és a Korán is néhány helyen említi a nemi erőszakot : a hadiszok beszámolnak róla, hogy a csaták után a legyőzött törzsek nő megerőszakolását engedélyezte Mohamed, őmaga is részt vett az erőszakban, ahogy a szexuális rabszolgaságot is engedélyezte, ill. zsákmányként tekintettek a megszerzett nőkre. A muszlim férfiak számára Mohamed élete követendő példa.

41 Roland2 2016. március 29. 22:56

@Szűcs Gábor: Én legalábbis ebben a tudatban nőttem fel, ahogy a környezetemben sem tapasztaltam ettől nagyon eltérő véleményt, a családomban meg pláne nem, mert itt meg mi, férfiak vagyunk kisebbségben.

@szigetva: Azt írtam, hogy döntő része, normálatlan egyedek köztük is vannak .

42 Roland2 2016. március 29. 22:59

@Roland2: "normálatlan egyedek köztük is vannak ." mármint nem köztük, hanem rajtuk kívül

43 Szűcs Gábor 2016. március 29. 23:01

@Roland2: Ettől még az érvelés hamis. A többinek meg – már harmadszor írom le – szerintem semmi köze a cikkhez.

„nem válaszoltál arra, hogy az általad negatívnak bélyegzett fogalmak (áttörés, átzúdulás, erőfitogtatás ) helyett milyen szót használjunk a jelenségekre”

Természetesen nem is fogok, hiszen nem tisztem előírni (és nem is volna eredményes), hogy ki hogyan beszéljen, hogyan használja a nyelvet, milyen metaforát alkalmazzon a migránsokra. Egyébként sem tervutasítás szerint működik az emberi megismerés folyamata.

44 szigetva 2016. március 29. 23:08

@Roland2: Csak a fülöpháziak meg ne tudják.

45 hhgygy 2016. március 30. 07:54

@Roland2

Az eszünkbe se jusson, hogy ezen országok kormányainak és lakóinak elegük van már a migrációval járó kellemetlen mellékhatásokból, pl. rengeteg szemét, ürülék, szétdobált étel az útvonalaikon,ellenőrzés nélkül boldog-boldogtalan szabadon lófrálhat nagy tömegben az országban, talán van köztük terrorista, talán nincs, a táborokban való elhelyezésük, élelmezésük költsége, az út menti falvak,tanyák lakóknak

QED - erről szólt a cikk

46 hhgygy 2016. március 30. 07:56

Tehát "lófrál", "szemét", "ürülék" - elég ezeket a szavakat mantrázni

47 istentudja 2016. március 30. 10:07

@Szűcs Gábor: "Ezt nem biztos, hogy értem."

Nem-e?

Mindenesetre,a "kívülállók" másként értékelik a magyar miniszterelnök metaforáit.

www.youtube.com/watch?v=EbINrdyAXlE

Néhány vélemény:

BRAVO, Mr Orban--historic speech indeed!! Europe needs this man & others like him--Nigel Farage comes to mind--to help them awaken & pull themselves together for the ultimate battle for everything Orban speaks of, security for starters, which begins with a full & permanent halt to any immigration by muslims.

Thank you sir for this speech. Excellent Mr. Prime Minister!!

United we stand.

Divided we fall.

Hungarians, stand up for your country, culture and religion!

Respect from Brazil

Viktor Orban is the undisputed leader of Europe. I am Dutch. I am ashamed of what has happened to my country and of the fact that i am helpless to do anything to fight my government because 90% of my people have no idea what is really happening and i am not Rambo. Dutch people are among the most brainwashed people in Europe. Very sad.

A keresztény reconquista Hispániában (711–1492)

www.valosagonline.hu/index.php?oldal=cikk&cazon=287&lap=1

48 istentudja 2016. március 30. 10:30

@hhgygy: Úgy látszik,még nem mindenkit ért utol a valóság.

„Testvérem, miért nem harcolsz a nyugatiak ellen? Hozd meg a helyes döntést!” – olvasható franciául abban az SMS-ben, amelyet a brüsszeli bevándorlónegyedben, Molenbeekben élő fia­talok kaptak a napokban.

Azok ellen,akik befogadták,akik teljes körű védelmet,ellátást biztosítanak nekik.

Erre nekem is lenne néhány találó metaforám.

49 Roland2 2016. március 30. 11:03

@hhgygy:nem, azt kell mantrázni , hogy " refugees welcome" , " Flüchtlinge wilkommen" , és mindenki boldog lesz.

50 jan 2016. március 30. 11:38

@szigetva: ok, ezzel a részével nyilván egyetértek én is. Teljesen világos, hogy a migráció valójában nincs Magyország top 10 problémája között; és az is világos, hogy a külső ellenségre való hivatkozás minden inkompetens/korrupt/antidemokratikus kormány klasszikus eszköze. Mint ahogy nyilván az is igaz, hogy sokan akik most a migránsok szexuális kihágásai ellen ágálnak, alapból egyáltalán nem érzékenyek a szexuális zaklatások témájára.

51 istentudja 2016. március 30. 12:42

"A közelmúltbeli események miatt különösen meggondolatlan a migrációról mint megszállásról, a migránsokról mint ellenségről vagy terroristákról beszélni. Mindegyik karhatalmi fellépést igényel, indulatot szít, xenofóbiát teremt és tart fenn. Félő, hogy egy összetett kérdés túlzottan egyszerű fogalmaknak való megfeleltetése túlontúl egyszerű válaszokat eredményez."

Ez nagyon píszí.Nem bíznám önre az ország sorsát,az hétszentség.Marha nagy szerencséje van Orbánnal.

Ehhez nem kell tolmács:

www.youtube.com/watch?v=S4K4okVa7dU

www.youtube.com/watch?v=58xKnZq-1sM

52 Roland2 2016. március 30. 13:26

@jan: Migráció sem létezik, csak közel-keleti kirándulók vannak .Aki pedig kritikával illeti a kirándulók viselkedését, az korrupt náci, aki maga is rendszeresen erőszakol nőket .

53 istentudja 2016. március 30. 14:09

@Roland2: Ezt nevezik véleménydiktatúrának,erkölcsi felsöbbrendüségnek,,kultúrmarxizmusnak,toleranciakultusznak meg egyébnek.A relativizálás másik bevett módja a kereszténység kárhoztatása.Az sem számít,hogy a keresztes hadjáratok óta sok víz lefolyt a Tiberisen.Végzetes identitásválságban szenved a konzumidióták Európája.

54 szigetva 2016. március 30. 15:35

@Roland2: @istentudja: Nem, ezt szalmabábnak nevezik.

55 istentudja 2016. március 30. 17:50

"Hitler Mein Kampfjában a zsidók olyan internacionalisták, akik mint paraziták a gazdatestként értelmezett népeken és kultúrákon (mindenekelőtt persze az „árja”, így legelsősorban is a „germán”, még specifikusabban a német népen és kultúrán) élősködnek: vérszopók, vérszívó pókok, férgek."

Usch,még mindig ez a hitlerezés.Ideje lemezt cserélni.

Ugye tudja,hogy az arab megszállás miatt a zsidók menekülnek Európából?Majd ön is fog,ha a zsidók már elfogytak.Ejtsen útba,hátha tudok segíteni ,nekem nem lesz csomagom.Max egy szalmabáb.

polgarportal.hu/tomegesen-menekulnek-a-zsidok-franciaorszagbol/

A Zsidó Ügynökség adatai szerint közel nyolcezren költöztek ki Izraelbe a tavaly januári véres eseményeket követően, amelyek során Párizsban egy kóser szupermarket is az iszlamista terroristák célpontjává vált. Az izraeli kormány nemrég közzétett jelentése is az aggasztó európai trendre hívja fel a figyelmet: Franciaországban és Nagy-Britanniában is jelentősen megszaporodtak az antiszemita indíttatású támadások – írja a Hetek cikke alapján az atv.hu.

Rekordot dönt a nyugat-európai zsidók Izraelbe vándorlása

kitekinto.hu/iszlam/2016/01/16/rekordot_...orlasa/#.Vvv0Sppf1jo

Natan Sharansky, a Zsidó Ügynökség elnöke nyilatkozata szerint "az, hogy rekordszámú európai zsidó már nem érzi otthonának Európát, meg kellene, hogy riassza az európai vezetőket, és fel kellene ébressze azokat, akik aggódnak Európa jövőjéért".

56 istentudja 2016. március 30. 18:17

Megfenyegette Magyarországot az IÁ

www.hirado.hu/2016/03/30/uzent-az-iszlam...holnap-magyarorszag/

Magyarországot is név szerint említette az Iszlám Állam a jövőbeli európai célpontjai között. A terrorszervezet már korábban fenyegetőzött azzal, hogy egyik európai főváros sincs biztonságban, de az újabb erőszakhullámban Portugália és Magyarország is kiemelt szerepet kapott.

57 Galván Tivadar 2016. március 30. 20:59

@istentudja: Én nem is annyira a terrorizmustól tartok (persze attól is), mint inkább attól, hogy úgy meg leszünk védve, hogy arról koldulunk.

58 nadivereb 2016. március 30. 21:27

@istentudja: "Today It Is Brussels and [Its] Airport, and Tomorrow It Might Be Portugal and Hungary."

Ez nem kiemelt szerep, ez egy általános fenyegetés, ahol az EU két, egymástól majdnem minden szempontból távol álló országát hozták fel példaként. Értsd: akár Portugália vagy Magyarország is jöhet. Vagy bármi más célpont. Ez a terrorizmus lényege: hogy nem tudni, hol csapnak le.

Egyébként miért mosod bele az IS-t egy olyan cikk kommentfolyamába, ami a menekültekről/bevándorlókról szóló kommunikációról szól? Ezeknek az embereknek a jelentős része épp az iszlamista terror elől menekül (ezt még a legiszlamofóbabb vérnacionalisták se szokták tagadni, max. hidegen hagyja őket).

59 istentudja 2016. március 30. 21:29

@Galván Tivadar: Biztonságosabb hely lenne Magyarország ha egy Gyurcsány vagy Bajnai vagy...de még ettöl is jobb lenne Juhász,de nem a Ferenc,hanem a Péter,mert végveszély esetén,miután már minden eszköz csödöt mond,bedobhatna egy kis kendermagot vagy mákot érzéstelenítö gyanánt.Ez tényleg jó ötlet:a Juhász.a Juhász Péter.a Juhász a Péter a zsibasztó a megmentö.

60 deakt 2016. március 31. 10:10

@nadivereb: ezeknek az embereknek ha 1%-a menekül iszlamista terror elől (1996-ban, amikor a tálibok egész Afganisztánt elfoglalták, és karácsonyi díszként aggatták a fára az embereket, mért nem indult milliós menekültáradat Európa felé?), kb. 2%-a az USA demokráciaexportjaként előlálló háborús helyzet elől menekül, a maradék 96-97% szimpla gazdasági bevándorló, akiket meghülyített a már itt élő rokonság merdzsós szelfizése illetve az embercsempészek hazudozása.

Az iszlamofób vérnacionalista kifejezésre pedig már írt a nyest egy cikket manipulációs propaganda ügyben.

61 szigetva 2016. március 31. 10:29

@deakt: Az Angliában élő magyarok nagy része vajon nem gazdasági bevándorlók? A borsodi kis faluból Miskolcra vagy Pestre beköltöző családok nagy része vajon nem gazdasági bevándorló? Az, hogy valaki jobb életet akar a családjának, miért volna elítélendő dolog?

62 Roland2 2016. március 31. 10:54

@nadivereb: Valóban minimális az esély rá, hogy Magyarországot terrortámadás érheti, mivel politikailag és gazdaságilag nem olyan jelentős, hogy az itteni merényleteknek olyan szintű szimbólikus hatásuk lenne, mint a nyugat-európai országokban. Az esélyt csökkenti az is - polkorrektség ide vagy oda - , hogy Magyarországon kevés muszlim él , akikben a dzsihádista eszmék táptalajra találnának : láthattuk, hogy a franciaországi és belgiumi merényletekben is többségükben már ott született muzulmánok vettek részt , és a nyugat-európai országokból sok fiatal muszlim csatlakozott az IÁ-hoz, akik közül lehet, hogy több olyan is van, aki már visszatért Európába - kihasználva a migrációs hullámot - , és még nem került a hatóságok figyelmébe.

Nyugodtan ki lehet mondani : minél több muszlim él egy országban, annál nagyobb az esély a terrormerényletekre . Felmérések szerint a megkérdezett brit muszlimok 27%-a szimpatizált a Charlie Hebdo merényletek elkövetőivel,11%-uk szimpatizál azokkal, akik a Nyugat érdekei ellen harcolnak, 45%-uk egyetért azzal, hogy az erőszakra buzdító beszédek a fősodratú iszlámot képviselik ( www.comres.co.uk/polls/bbc-radio-4-today-muslim-poll/ ) , egy másik felmérés szerint a brit muszlimok 40%-a akar saria törvénykezést Britanniában ( www.telegraph.co.uk/news/uknews/1510866/...haria-law-in-UK.html ) . Szintén készült egy felmérés arról, hogy az iszlám országokban hogyan viszonyulnak az USA ill., a Nyugat elleni terrortámadásokhoz ( www.worldpublicopinion.org/pipa/pdf/feb09/STARTII_Feb09_rpt.pdf ) , az eredmények aggasztóak. Ezt is érdemes megnézni, hogy mit gondolnak a megkérdezett törökök a "hitetlenekről" : www.youtube.com/watch?v=k7U8auBhu0w

A szírek és irakiak többsége valóban a háború és terror elől menekül, de köztük is vannak olyanok, akik szimpatizálnak a terroristákkal és az iszlamizmussal ( egy felmérés szerint 15%-uk ), de ahhoz gyávák, hogy ők maguk áldozzák fel az életüket vagy háborúban harcoljanak, de lehetnek olyanok is, akik bűnözők voltak, ahogy azt sem lehet kizárni, hogy a terrorszervezetek emberei is lehetnek közöttük., mivel semmilyen ellenőrzés alá nem esnek - az ujjlenyomatvételt is sokan megtagadják - az jöhet be , aki akar az EU-ba, és azt hozhat magával, amit akar. De a többség, akik elmekülnek, sokuk világszemlélete sem igazán eu-kompatibilis : www.youtube.com/watch?v=jZJLxW1yRYg ,

www.youtube.com/watch?v=qo0kYCKVLe8 , m.mandiner.hu/cikk/20150915_huffingtonpo...kerok_nemetorszagban , mandiner.hu/cikk/20150417_kereszteny_men...rstarsaik_a_tengeren

A migránsok befogadása sok problémát rejthet magában, nem csak rövid, de hosszabb távon is, még az ő utódaikkal is gondok lesznek, lásd a sokadik generációs nyugat-európai muszlimok, akik felülreprezentáltak a bűnelkövetésekben : www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/ar...AR2008042802560.html , és fogékonyabbak a szélsőséges eszmékre.

63 Roland2 2016. március 31. 10:58

@szigetva: Csakhogy kultúrálisan és világszemélet szempontjából a magyarok nem sokban különböznek az angoloktól, nincs is probléma - vagy közel sem akkora - a magyar, lengyel, orosz, szlovák, stb. európai bevándorlókkal, mint a muzulmánokkal.

64 Roland2 2016. március 31. 11:00

@szigetva: Ráadásul miért pont Európának kell befogadni őket, mikor ott vannak a gazdag testvérországaik ( Dubai, Omán, Emírségek, Kuvait ) , de már Törökországban sincsenek veszélyben.

65 szigetva 2016. március 31. 11:13

@Roland2: Az Angliában dolgozó magyarok vajon veszélyben vannak Magyarországon? A „nincsenek veszélyben” nem az általatok „gazdasági bevándorló”-nak tituláltakra vonatkozó kitétel.

66 istentudja 2016. március 31. 11:19

@deakt:

Frontex-2014:

www.ft.dk/samling/20142/lovforslag/l2/sp.../1259495/1540374.pdf

Egyebek mellett ilyen adatokkal látják el az embercsempészek a migránsokat.

A másik vonzó ügy,hogy az ún. kíséret nélkül érkezö gyermekek is jogosultak gyermeknyugdíjra,Ehhez elegendö egy olyan nyilatkozatot írni,melyben az illetö kijelenti,hogy ö becsszóra árva.Svédországban az összeg havi 1500-3000 SEK.Bizonyos esetekben visszamenöleg is (miért?) jogosultak lehetnek további 70.000 koronára.

67 nadivereb 2016. március 31. 11:34

@deakt: olvasgass azért utána, hogy mi a helyzet Szíriában. Vagy mondjuk a jordániai menekülttáborokban. Na meg az se mindegy, hogy Afganisztánban és Szíriában milyen volt az általános gazdasági helyzet a polgárháború kitörésekor (értsd: egy szír középosztálybeli nagyságrendekkel többet tudott adni az embercsempészeknek, mint egy átlag afgán).

@Roland2: a "nincs veszélyben" nem azt jelenti, hogy nem lövik le vagy robbantják fel az utcán. Ha valahol nincs esély a tisztességes idegenrendészeti eljárásra, ha nem dolgozhat, a gyerekei nem járhatnak iskolába, az is veszély, csak kevésbé azonnali. Törökországban egy menekültnek perpill esélye sincs arra, hogy akár középtávon egzisztenciát teremsen magának és a családjának.

Ha én lennék abban a helyzetben, hogy mondjuk van két kisgyerekem, a városunkat lassan porig rombolja az egymással szembenálló két hadsereg, a társadalom és a közellátás összeomlik, viszont van pénzem/lehetőségem arra, hogy egy olyan országba menjek, ahol látok esélyt arra, hogy legyen jövőm, akkor én is elindulnék. Meg szerintem ti is. Ez teljesen természetes viselkedés. Csak a tőlünk távoli(nak tűnő) kultúrákban élő emberekről hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nem úgy gondolkodnak és éreznek, mint mi. Hajlamosak vagyunk őket nem annyira emberinek tekinteni. Ez is normális. Csak éppen erről az az ember, akiben van megfelelő mennyiségű empátia, tudja, hogy a saját ösztönös, zsigeri reakciója, nem pedig objektív igazság.

68 istentudja 2016. március 31. 11:42

@szigetva: Kevered Magyarország tagja az EU-nak,tehát minden magyar állampolgárnak alapvetö joga más uniós tagállamban munkát vállalni,ugyanakkor jogosult az adott ország szociális ellátására is.Szíria és Irak nem tagjai az EU-nak,ezért nem jogosultak erre.Indokolt esetben kérhetnek menedékjogot,de semmilyen európai vagy nemzetközi törvény,egyezmény nem biztosít nyugati életszinvonalat egy harmadik országból érkezönek.Menedékjog van,életszínvonal-jog nincs.

69 mondoga 2016. március 31. 11:45
70 istentudja 2016. március 31. 11:59

@mondoga: Orbán diktálta?

David Cameron recently spoke of a “swarm of people coming across the Mediterranean”. His foreign secretary, Philip Hammond, labelled migrants “marauding” and one recent headline in the Daily Mail fretted that “this tidal wave of migrants could be the biggest threat to Europe since the war”. The Daily Express frequently talks of the migrant “flood” – even the BBC used “flood” and “stream” as verbs to describe the movement of people north out of Italy.

Érdekes metaforák.Lehet elemezni.

71 szigetva 2016. március 31. 12:14

@istentudja: Nem jogokról beszéltem, hanem az emberek természtes vágyairól. Amit te nem látszol felfogni az az, hogy a menekültek ugyanolyan emberek, mint bármelyikünk.

72 mondoga 2016. március 31. 12:26

@mondoga: Ahogy az - sajnos - várható volt, a cikkre rácuppant néhány szalonnáci, demonstrálva azt, hogy számukra egy nyelvész honlap annyiban nyelvész, hogy (1) itt verik a nyálukat, (2) növekvő csapásszámmal csiszatolják a virtigli ketrecharcos alfelét.

73 istentudja 2016. március 31. 12:43

@szigetva: Patetikus.Ha Európát nem a jog,hanem az érzelmek vezérlik,jöjjön mindenki.De mi lesz veled?

74 szigetva 2016. március 31. 13:00

@istentudja: Majd szólj, ha jelentékeny számú angol vagy svéd polgár menekül az ottani bevándorlók elől az édeni Magyarországra.

75 Sultanus Constantinus 2016. március 31. 13:25

Szerintem nem azzal van a probléma, hogy teljesen más az értékrendjük és a kultúrájuk, hanem inkább azzal, hogy elvárják, hogy a befogadó országok alkalmazkodjanak hozzájuk gondolkodásban, értékrendben stb., és nem ők próbálnak meg beilleszkedni -- amikor ez lenne a normális, hiszen az ő választásuk volt, hogy idejönnek... (főleg, ha azt vesszük, hogy sajnos ők vannak 500 évvel lemaradva a nézeteikkel, nem az európaiak).

76 Roland2 2016. március 31. 13:47

@szigetva: "a menekültek ugyanolyan emberek, mint bármelyikünk." Az viszont marhára nem mindegy, hogy milyen értékrendet vall, és ezt a miénktől eltérő értékrendet közülük mennyien osztják.

Még a kollégád, zegernyei is elismeri, hogy vannak eltérések a kultúrák értékrendjei között : "Az antológiában olvastuk Szalim Babullaoglu: Egy esős éjszaka című novelláját (I. kötet, 48–55.). A történet főhőse bosszút akar állni egy közeli hozzátartozója – talán gyermeke, ezt nem tudjuk meg – haláláért, és azt tervezi, hogy megöli ellensége három hónapos csecsemőjét. Végül is nem teszi meg, vagyis érdemes a novellát végigolvasni. Már csak azért is, hogy lássuk, mennyire távol áll egy azeri ember gondolkodása a magyarokétól. Avagy a háború mindenkiből kihozza a fenevadat?"

www.nyest.hu/renhirek/kulturak-egymas-kozt

Sajnos az a rózsaszín látásmód, amit a liberálisok képviselnek, a mostani viszonyok között nagyon veszélyes , és ami a legrosszabb, hogy az EU vezetői nyíltan felvállalják ezt , lásd Juncker : " Szívesebben vallom magamat naivnak, mint ellenségesnek másokkal szemben "

Ez egy öngyilkos gondolkodásmód.

@nadivereb: "Törökországban egy menekültnek perpill esélye sincs arra, hogy akár középtávon egzisztenciát teremsen magának és a családjának." Németországban is hatalmas nehézségekkel küzdenek a migránsok, sokan közülük hazudnak a végzettségükről, a felsőfokú vagy szakmai képzettségük színvonala elmarad a nyugati elvárásoktól, ráadásul a munkafelfogásuk is más ( többeknek találnak valami munkát, ami nem tetszik nekik,otthagyják, keveslik a pénzt, fárasztónak tartják,nem akarnak több órát dolgozni,stb. ).

pestisracok.hu/ausztriaban-is-megdolt-a-...ettek-a-bevandorlok/

"A Német Foglalkoztatási és Kutatási Intézet legújabb tanulmánya szerint a Szíriából és más háborús országokból menekült emberek 15 százaléka rendelkezik csupán diplomával vagy szakképzéssel. És még náluk is komoly problémák adódhatnak. A szíriai oktatási rendszer nyolcadik osztályos tanulója például egy harmadikos német tanuló szintjén áll - állítja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. Egy eritreai villanyszerelő biztosan meg tud szerelni egy rádiót, kábelt is le tud rakni, de valószínű, hogy még sosem látott biztosítékszekrényt."

www.mediaklikk.hu/2016/01/08/mire-megy-e...rans-nemetorszagban/

magyaridok.hu/belfold/lehetetlen-muszlimok-integralasa-396238/

Georg Spöttle előadását is érdemes meghallgatni, akinek van ideje : www.youtube.com/watch?v=pctKjzPXokk

Rengeteg idő és pénz, hogy a Nyugatra vándorolt migránsokat próbálják a munkaerőpiacra integrálni, és soknak így sem sikerül. Azt hiszik, hogy ha Németországba érnek, azonnal kapnak autót, pénzt, lakást és munkát : index.hu/kulfold/2016/01/19/keseru_csalo...et_szocialis_munkas/

Itt szintén egy beszámoló : vilaghelyzete.blogspot.hu/2016/03/norveg...orban-dolgoztam.html

Valójában nem sokkal könnyebb egy szírnek, irakinak , afgánnak, stb.-nek Németországban, mint Törökországban, ha csak annyiból nem, hogy Nyugaton jóval több segélyt kap, amiből eléldegélhet ( ezért sokaknak ennyi is elég, ezért nem is karnak dolgozni ).

@mondoga: Tehát aki nem ért egyet a rózsaszín naiv álomvilágotokkal, az náci. Gratulálok !

77 szigetva 2016. március 31. 13:57

@Sultanus Constantinus: Van, aki nem akar beilleszkedni. Van, aki meg beilleszkedett. És van, aki csak az elsőt veszi észre, nyilván mert az a feltűnőbb.

78 istentudja 2016. március 31. 14:09

@szigetva: Várjuk ki a végét.

Record number of people leave Sweden

www.thelocal.se/20140410/record-number-of-people-leave-sweden

Svédország jó,Magyarország rossz.

79 szigetva 2016. március 31. 14:19

@istentudja: Elolvastad a cikket is?

80 mondoga 2016. március 31. 14:27

@Roland2: "Tehát aki nem ért egyet a rózsaszín naiv álomvilágotokkal, az náci."

Magadnál vagy?!

81 istentudja 2016. március 31. 14:53

@szigetva: Mind a bevándorlók mind a kivándorlók száma nö évröl évre.Az újabb számadatok is ezt támasztják alá.Akár még összefüggés is lehet a kettö között.

methodicalinsanity.wordpress.com/2015/11...ngly-leaving-sweden/

The next large emigration began in the early 1990s, in connection with a financial crisis and the introduction of mass immigration. And since then, emigration has continued to increase. The past four years, emigration from Sweden has been greater than in Amerikautvandringens peak year 1887, reports Statistics.

www.thelocal.se/20160107/more-swedes-than-ever-are-moving-abroad

És legalább 600.000 svéd dolgozik külföldön.

82 okeyo 2016. március 31. 15:41

Bár nem szeretnék senkinek sem a rosszakarója lenni, néha azt kívánom a sok idegen- és menekültellenes embernek, hogy amikor külföldre mennek, legyen az bárhova és bámilyen oknál fogva, rájuk is úgy nézzenek az őket befogadók vagy vendéglátók, mint ahogyan ők tekintenek a cikkben ismertetett gyalázatos metaforák 'célpontjarai'.

Bár sok a hangoskodó, és sokan zengik az Orbán-kormány nótáját, az emberek többsége szerencsére nem 'migráncsozik', hanem józan. Legalábbis remélem.

83 Roland2 2016. március 31. 15:44

@mondoga: Te fröcsögtél szalonnácikról.

Mellesleg se te, se szigetva, se nadivereb, se más migránspárti nem hozott fel érveket az általam leírtak ellen, ahogy a rengeteg belinkelt cikk tartalmára sem tudtatok reagálni, csak sablonokkal dobálóztok.

84 Roland2 2016. március 31. 15:52

@okeyo: A keresztények és jazidik befogadásával nincsen baj, őket tényleg be kellene fogadni, mivel őket még a muzulmán "menekülttársaik" is zaklatják. A muzulmán migránsok - akik többségben vannak - befogadása viszont eléggé problémás, őket a muzulmán országoknak kellene befogdaniuk.

85 szigetva 2016. március 31. 16:06

@Roland2: Érvelni amellett, hogy embereket emberszámba vegyünk?

@Roland2: Annak a világnak már szerencsére vége, amikor embereket a vallásuk/hitük alapján részesítünk előnyben. Egyébként az ateista vagy agnosztikus közelkeletieket meg ki fogadja be?

86 istentudja 2016. március 31. 17:00

@okeyo:"az emberek többsége szerencsére nem 'migráncsozik', hanem józan."

Egyetlen országnak sem kötelessége gazdasági migránsokat befogadni.Ami viszont minden ország minden kormányának kötelessége az a saját országának és polgárainak védelme.Ennek semmi köze az "idegenellenességhez".

"sokan zengik az Orbán-kormány nótáját"

Egyre több ország kényszerül Európa-szerte komoly korlátozások bevezetésére.És egyre több ember érzi úgy-függetlenül az Orbán-kormány nótájától-,hogy a korlátlan bevándorlás veszélyezteti biztonságát,kultúráját,megélhetését,szabadságát.

És ök a józanok,nem a polkorrekt nácizók.

87 Roland2 2016. március 31. 19:54

@szigetva: "Érvelni amellett, hogy embereket emberszámba vegyünk?" Mondtam: egyszerű, emocionális sablonokkal dobálóztok.

Szerintem minden országnak szuverén joga és hatásköre, hogy kiket fogad be, kikre van szüksége. Nyilván Kanadában, USÁ-ban , vagy nyugat-európai országokban is szívesebben fogadják az orvosokat, mérnököket, gazdasági szakembereket, őket nem utasítják ki olyan könnyen, mint másokat, előnyöket élveznek, könnyebben hosszabbítják meg a tartózkodási engedélyüket, stb.

Számomra meglepő, hogy tanult, művelt ember lévén ilyen naivan állsz bizonyos dolgokhoz.

88 szigetva 2016. március 31. 20:07

@Roland2: Nem országok döntenek, hanem hatalmon levő emberek. Mikor így, mikor úgy. Nekem a jelenlegi rezsim döntései nem tetszenek, neked meg a korábbi és későbbiek.

89 nadivereb 2016. március 31. 20:07

@Roland2: Itt alapvetően te dopbálózol emocionális sablonokkal, csak éppen a te választott emóciód a félelem és az ebből adódó paranoia.

90 mondoga 2016. március 31. 21:21

@Roland2: Kispofám, én nem fröcsögtem, csak megállapítottam, hogy a nyelvészeti honlapot szalonnácik a saját politikai céljaikra használják. Hiába figyelmeztettek benneteket legalább féltucatnyi alkalommal, hogy ez itt egy nyelvészeti tárgyú cikk, ahhoz kellene hozzászólni, nem pedig politikai böffenésekkel trollkodni.

Van véleményem a krízisről is, de azt nem itt mondom el, ezért azt te nem is ismerheted. Ez azonban téged nem gátolt abban, hogy rózsaszín álomvilágról zagyváljál.

91 Roland2 2016. március 31. 22:50

Hívőkkel nem lehet vitázni, hiába linkeltem nektek azt a sok cikket, figyelmen kívül hagyjátok az abban leírtakat, mert nem tudjátok összeegyeztetni a világképetekkel, olyanok vagytok, mint az antifinnugristák.Érveket nem használtok, csak sablonokat és sértegetést. Én befejeztem a vitát.

Lehet a problémák elől a fejüket homokba rejtő, önfeláldozó naiv "Gutmensch"-nek lenni , csak általában ők szívják meg, mert a világ sajnos bonyolultabb és nyersebb annál, mint ahogy elképzelik.

92 istentudja 2016. április 1. 07:23

@mondoga: "ez itt egy nyelvészeti tárgyú cikk"

Tisztelt uram!

Ez itt egy nyelvészetinek álcázott Orbánellnes cikk.Maga a szerzö ezt mondja:"Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy a magyar politikai élet és a sajtó (továbbá jó néhány kommentelő) milyen – időnként alig észrevehető – metaforahasználattal befolyásolja akár szándékosan, akár akaratlanul a menekültekről való gondolkodásunkat, illetve a róluk való beszédet."

Nem ez az elsö,és gondolom nem is ez az utolsó politikai indittatású írás a nyesten.

Ha ön ,szemben a szalonnácikkal, a nagyon toleráns oldalon áll,miért személyeskedik ilyen indulatosan?Úgy könnyü türelmesnek lenni,ha azt halljuk,amit hallani szeretnénk.

93 istentudja 2016. április 1. 07:27

@szigetva: "Nem országok döntenek, hanem hatalmon levő emberek."

Ferdíteni tetszik.

Hát ez mi?

"Országszerte gyűjtik az aláírásokat a kötelező betelepítési kvóta ellen. A Fidesz arra kér mindenkit, hogy csatlakozzon a petícióhoz, mondjon nemet az értelmetlen és jogtalan uniós kötelező betelepítési kvótára."

www.fidesz.hu/hirek/2015-11-07/alairasgy...epitesi-kvota-ellen/

94 nadivereb 2016. április 1. 09:30

@Roland2: "Lehet a problémák elől a fejüket homokba rejtő, önfeláldozó naiv "Gutmensch"-nek lenni , csak általában ők szívják meg, mert a világ sajnos bonyolultabb és nyersebb annál, mint ahogy elképzelik."

Ember, nem te voltál az, aki azt javasolta, hogy vallás alapján kellene szelektálni a menedékkérők között? Muszlim takarodjon, keresztény-jazidi jöjjön? Ez kifejezetten végletesen leegyszerűsített és a világ bonyolultságát egyáltalán nem figyelembe vevő javaslat. Érzelmi alapon skatulyázol és ha valaki nem fogadja el az általad vitathatatlannak tekintett skatulyákat (amik egyébként kiválóan egybeesnek a Pártunk és Kormányunk által világba böfögött ékegyszerűségű jelszavakkal), az naiv vagy hülye. Ezzel valóban nem lehet vitatkozni, mert vitára alkalmatlan.

Senki nem állítja (legalábbis itt ilyet nem olvastam), hogy nem problémás a tömeges migráció. Senki nem állítja, hogy nincsenek társadalmi feszültségek Európa nagyvárosainak lecsúszott, főleg bevándorlók lakta részein. Azt se állítja senki, hogy a menekültek mind jó emberek lennének - ebben az embertömegben nyilván ugyanúgy rengetegféle hozzáállás, értékrend, világkép keveredik, mint bármely más embertömegben. És pont ezért nem lehet erre gyors és könnyű megoldást találni - az pedig, hogy "muszlim ide ne jöjjön", az elképzelhető válaszok legegyszerűbbike, és hibás. Nem azért tartom hibásnak, mert vérzőszívű idealista hippi vagyok, hanem mert a problémát nem oldja meg, cserébe szül egy csomó újat.

Ha te maradsz azon a véleményen, hogy a muszlim migránsok kollektíve ne jöjjenek Európába, akkor valóban nem lesz ebből soha értelmes vita, de elsősorban miattad.

95 nadivereb 2016. április 1. 09:32

@istentudja: a Fidesz által indított aláírásgyűjtést hozod, mint alulról jövő kezdeményezést? Wow.

96 istentudja 2016. április 1. 11:02

Leon de Winter:Europe’s Muslims hate the West

www.politico.eu/article/brussels-attacks...tacks-airport-metro/

Leon de Winter (born 24 February 1954) is a Dutch writer and columnist

en.wikipedia.org/wiki/Leon_de_Winter

97 nadivereb 2016. április 1. 11:07

@istentudja: Ugye ő volt az, aki a palesztin ivóvízbe kevert fogamzásgátlással viccelődött, mint az izraeli-palesztin konfliktus megoldási javaslata? Mérvadó.

Egyébként a magyarok igen jelentős százaléka is rühelli a Nyugatot. Brüsszelt meg az amerikaiakat különösen.

98 szigetva 2016. április 1. 11:12

@istentudja: Azt amúgy sosem értettem, miért kell úgy csinálni, mintha politikai véleménye csak politikusoknak lehetne. Én miért ne mondhatnám el, hogy a jelenlegi rezsimet és annak főkapitányát Magyarországra nézve roppant kártékonynak látom.

99 istentudja 2016. április 1. 14:31

@nadivereb: Hiszi a píszí.

100 istentudja 2016. április 1. 14:47

@szigetva: Ezt én sem.A jelenlegi magyar árpádhájd szétfeszíti az ország határait.Már Brüsszel is az Orbán-nótát fújja.

101 mondoga 2016. április 2. 02:14

@istentudja: <Tisztelt uram!>

A fórumok íratlan szabályai szerint ez a modoros stílus nem való, de ha ragaszkodol hozzá, akkor innentől magázlak/önözlek.

<Ez itt egy nyelvészetinek álcázott Orbánellnes cikk.>

Ez egy vélemény, ami önmagában nem hibáztatható. Annál inkább az a csúsztatás, ami ezt - érvelés helyett - követi.

<Maga a szerzö ezt mondja:"Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy a magyar politikai élet és a sajtó (továbbá jó néhány kommentelő) milyen – időnként alig észrevehető – metaforahasználattal befolyásolja akár szándékosan, akár akaratlanul a menekültekről való gondolkodásunkat, illetve a róluk való beszédet.">

Az idézett szövegnek semmi köze nincs az ezt megelőző állításhoz, azaz a cikk szerzője nem Orbán-ellenes, itt is egy kommunikációs technikát bírál. Ezt később néhány hozzászólásában megerősítette

- bár süket fülekre talált.

<Ha ön ,szemben a szalonnácikkal, a nagyon toleráns oldalon áll,miért személyeskedik ilyen indulatosan?>

Ha tudná helyesen értelmezni az általam leírtakat és/vagy nem akarná szándékosan félreérteni és félremagyarázni, akkor önnek is világossá válna, hogy én a nyest fórum szabályainak sorozatos megsértése okán tettem megjegyzést. A politikai vitában nem vettem részt, ön - ahogy a hozzászólásaiban szinte mindig - elég aljas módon csúsztat és/vagy hazudik.

Egyáltalán nem vagyok a nagyon toleráns oldalon a történelmi és nyelvészeti témákat offolók, a politikai handabandázók, hőzöngők

megítélésében.

Ami az indulatos személyeskedést illeti, szükség esetén ajánlok irodalmat, hogy megtanulhassa a szavak jelentését.

Egyébként meglehetősen vicces, de inkább felháborító, hogy olyan hozzászóló emleget személyeskedést, aki ezen a lapon is rendszeresen "érvel" ilyen módon, valódi érvek híján.

<Szűcs Gábor még állatszámba se veszi a külhoni magyarokat.>

- Aljas, ordas hazugság, ehhez nincs is mit hozzáfűzni.

<Szűcs Gábor,ön filozófál.Ez azt jelenti,hogy biztonságban érzi magát.>

- Értelmét tekintve nettó hülyeség, ezen túlmenően egy alattomos, sunyi párhuzam, primitív indulatok keltése céljából. A célközönség a filozófus/filozofál és a liberális szavakat már-már szitokszóként használja, ez van az idétlenség mögött.

Nem akarom a példákat vég nélkül sorolni, csak utalok erre:

[14 istentudja 2016. március 29. 18:57]

Ebben minden van, mérhetetlen ostobaság, logikai zűrzavar, szemérmetlen hazudozás, pofátlan személyeskedés, stb.

102 Galván Tivadar 2016. április 2. 16:28

@nadivereb: De a migránsokat még jobban:

www.origo.hu/itthon/20160402-elgazolna-a...szprem-facebook.html

>>A kamionsofőr Facebook-bejegyzésére válaszult Stigelmaier Józsefné azt írta: "Én még hátramenetet is kapcsolnék! Biztos, ami biztos!"<<

103 istentudja 2016. április 2. 18:53

hu.wikipedia.org/wiki/Ibn_Khald%C3%BAn

Ibn Khaldún (arabul: أبو زيد عبد الرحمن بن محمد بن خلدون الحضرمي, Walī al-Dīn ʿAbd al-Raḥmān ibn Muḥammad ibn Muḥammad ibn Abī Bakr Muḥammad ibn al-Ḥasan Ibn Khaldūn)[1] 1332. május 27.[2], Tunisz, Tunézia — 1406. március 17., Kairó, Egyiptom) elismerten a legnagyobb arab történész, aki létrehozta az egyik legkorábbi nem vallásos történelemfilozófiát, amit al-Mukaddima (a.m. „Bevezető”) címet viselő művében ír le. Ugyancsak ő írta le elsőként az iszlám Észak-Afrika történetét.[3]

Ibn Khaldun (1332-1406) on the Arabs in his "The Muqaddimah"

asadullahali.files.wordpress.com/2012/10...un-al_muqaddimah.pdf

25. Places that succumb to the Arabs are quickly ruined.

The (139) reason for this is that (the Arabs) are a savage nation, fully accustomed to savagery and the things that cause it. Savagery has become their character and nature. They enjoy it, because it means freedom from authority and no subservience to leadership. Such a natural disposition is the negation and antithesis of civilization. All the customary activities of the Arabs lead to travel and movement. This is the antithesis and negation of stationariness, which produces civilization. For instance, the Arabs need stones to set them up as supports for their cooking pots. So, they take them from buildings which they tear down to get the stones, and use them for that purpose. Wood, too, is needed by them for props for their tents and for use as tent poles for their dwellings. So, they tear down roofs toget the wood for that purpose. The very nature of their existence is the negation of building, which is the basis of civilization. This is the case with them quite generally.

Furthermore, it is their nature to plunder whatever other people possess. Their sustenance lies wherever the shadow of their lances falls. They recognize no limit in taking the possessions of other people. Whenever their eyes fall upon some property, furnishings, or utensils, they take it. When they acquire superiority androyal authority, they have complete power to plunder (as they please). There no longer exists any political (power) to protect property, and civilization is ruined.

Furthermore, since they use force to make craftsmen and professional workers do their work, they do not see any value in it and do not pay them for it. Now, as we shall mention, (140) labour is the real basis of profit. When labor is not appreciated and is done for nothing, the hope for profit vanishes, and no (productive) work is done. The sedentary population disperses, and civilization decays.

Furthermore, (the Arabs) are not concerned with laws. (They are not concerned) to deter people from misdeeds or to protect some against the others. They care only for the property that they might take away from people through looting and imposts. When they have obtained that, they have no interest in anything further, such as taking care of (people), looking after their interests, or forcing them not to commit misdeeds. They often level fines on property, because they want to get some advantage, some tax, or profit out of it. This is their custom. It does not help to prevent misdeeds or to deter those who undertake to commit (misdeeds). On the contrary, it increases (misdeeds), because as compared to getting what one wants, the (possible financial) loss (through fines) is insignificant.(141)

Under the rule of (the Arabs), the subjects live as in a state of anarchy, without law. Anarchy destroys mankind and ruins civilization, since, as we have stated, the existence of royal authority is a natural quality of man. It alone guarantees their existence and social organization. That was mentioned above at the beginning of the chapter.(142)

Furthermore, (every Arab) is eager to be the leader. Scarcely a one of them would cede his power to another, even to his his father, his brother, or the eldest (most important) member of his family. That happens only in rare cases and pressure of considerations of decency. There are numerous authorities and amirs among them. The subjects have to obey many masters in connection with the control of taxation and law. Civilization, thus, decays and is wiped out.

'Abd-al-Malik asked one Arab who had come to him on an embassy about al-Hajjaj. He wanted him to praise al Hajjaj for his good political leadership (for the benefit of) civilization. But the Arab said: "When I left him, he was acting unjustly all by himself." (142a)

It is noteworthy how civilization always collapsed in places the Arabs took over and conquered, and how such settlements were depopulated and the (very) earth there turned into something that was no (longer) earth. The Yemen where (the Arabs) live is in ruins, except for a few cities. Persian civilization in the Arab 'Iraq is likewise completely ruined. The same applies to contemporary Syria. When the Banu Hilal and the Banu Sulaym pushed through (from their homeland) to Ifrigiyah and the Maghrib in (the beginning of) the fifth [eleventh] century and struggled there for three hundred and fifty years, they attached themselves to (the country), and the flat territory in (the Maghrib) was completely ruined. Formerly, the whole region between the Sudan and the Mediterranean had been settled. This (fact) is attested by the relics of civilization there, such as monuments, architectural sculpture, and the visible remains of villages and hamlets.

Ibn Khaldún

Bevezetés a történelembe

epa.oszk.hu/00000/00015/00005/hamori.htm

104 tenegri 2016. április 2. 19:36

@istentudja: Bár nem teljesen világos, csak sejthető, hogy ibn Khaldun hogy került ide és miért pont ezeket a részeket idézted, de ugye tisztában vagy vele, hogy ibn Khaldunnál (és számtalan más helyen és összefüggésben) az "arab" nem etnikai kategória (főleg nem a mai értelemben), hanem simán 'nomád' jelentésű, ami a 'letelepült, földművelő' ellentéteként szerepel?

105 Buxoro 2016. április 2. 20:11

@tenegri: Azért nem simán nomád, hanem arabul beszélő nomád. Azaz a beduin szinonimája. Azokat, akik letelepülten éltek falun és városban, nem tartották arabnak, de a berbereket, kurdokat, türkméneket sem, pedig nomádok voltak.

Csak 19. század végi konstrukció (nacionalizmus, ugye), hogy "arab = mindenki, aki arabul beszél". A beduinok tudtommal mind a mai napig magukat tartják csak arabnak.

Ibn Khaldúnnál viszont az "arab" tényleg a beduin törzsekre utal, semmi másra...

106 istentudja 2016. április 3. 11:56

www.atv.hu/belfold/20160402-konrad-a-hodito-bevandorlas-nem-jo

Arra a kérdésre, hogy azok a vélemények, amelyek a mostani, zömében muszlim bevándorlás veszélyeire hívják fel a figyelmet, nem emlékeztetik-e a XIX. században Oroszországból Közép-Európába érkező ortodox zsidók elleni európai hangulatkeltésre, Konrád határozottan nemmel válaszolt. Az oroszországi pogromok elől menekülő zsidó közösségek mindenhol lojális polgárai lettek azoknak az országoknak, amelyek befogadták őket – mondta Konrád György.

A bevándorlás elfogadható addig, amíg a jövevény lojális, ám a hódító bevándorlás nem jó – mondta az író.

107 kovacsszandra 2019. október 7. 20:54

@istentudja: "Leon de Winter:Europe’s Muslims hate the West www.politico.eu/article/brussels-attacks...tacks-airport-metro/  Leon de Winter (born 24 February 1954) is a Dutch writer and columnist en.wikipedia.org/wiki/Leon_de_Winter"

Ez azért erős általánosítás így. Én éltem köztük. Nincs semmiféle gyűlölet, legalábbis nem ilyen kollektív módon. Demagóg propagandacikk. Vannak ellenérzések, de korántsem ilyen általános, korántsem a többségi kultúra elpusztítására törekvőek, és az egyének 99.9%-ánál ez kimerül abban, hogy nem a kormánypártra szavaznak, vagy szerveznek egy-egy tüntetést, esetleg sztrájkot, bár ez már tényleg nagyon ritka dolog. Nincs olyan rossz életük, és ezt ők is tudják, csak mi itthon nem véljük tudni :)

Információ
X