nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hogyan vannak kódolva a fejünkben a szavak?

Újabb vizsgálatok szerint olvasáskor nem a szavak jelentései aktiválódnak elsődlegesen a fejünkben, hanem a formájuk.

nyest.hu | 2015. július 27.
|  

Vizsgálatok azt mutatják, hogy az agyunkban a szavak nem a jelentésük, hanem  egyszerűbb tulajdonságaikkal vannak kódolva – így például a hangalakjuk és a formájuk által – számolt be nemrégiben egy kutatásról a Scientific American.

Amikor olvasunk, az agyunk szinte azonnal képes előállítani a látott szavak jelentését. Hogyan lehetséges az, hogy ilyen kevés idő alatt képesek vagyunk felfogni az olvasott szavakat? Egy kis mintán végzett vizsgálat azt mutatta ki, hogy van egy speciális agyterület, amelyik a nyomtatott szavakat képekként azonosítja először.

Georgetown University Medical Center kutatói Maximilian Riesenhuber vezetésével 12 ember agyáról készítettek MR-felvételeket. Kifejezetten az egyik területére, a vizuális szóalakokért felelős területre, a VWFA-ra koncentráltak. Ez az agyterület az agykéregnek a bal fül mögé eső részén van. A jobb agyféltekében körülbelül ugyanezen a helyen található a fusiform agytekervény, amely az arcok azonosításában vesz részt. A kisgyerekeknél, illetve azoknál az embereknél, akik nem tudnak olvasni, mindkét terület reagál az arcokra. Ahogy azonban az ember megtanul olvasni, a VWFA-terület átáll a szóalak-felismerésre.

Hogyan vannak kódolva a fejünkben a szavak?
Forrás: inc.com

A vizsgálatban a kutatók valódi szavakat és halandzsaszavakat mutattak a résztvevőknek, miközben MR-rel figyelték az agytevékenységüket. A nonszensz szavak rengeteg neuront aktiváltak a VWFA-területen, az ismert szavak azonban csak megadott területeket aktiváltak a VWFA-n belül. Azonban miután az alanyok megtanulták a halandzsaszavakat, olvasásukkor ugyanolyan mintázat aktiválódott a VWFA-területen, mint a valódi szavak esetében. Ebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a jelentések ilyenkor nem aktiválódnak (hiszen például a halandzsaszavaknak nincs jelentésül), hanem a szavak alakja, képe az, ami elsődlegesen aktiválódik. Ahogyan egyre profibbá válunk az olvasásban, úgy hozunk létre egy vizuális szótárat a VWFA-területen.

Forrás

When We Read, We Recognize Words as Pictures and Hear Them Spoken Aloud

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X