nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Haszontalan” a francia nyelv?

Egy volt angol államtitkár haszontalannak nevezte a francia nyelvet. Az eset annál is inkább pikáns, mivel Chris Bryant az Egyesült Királyság EU-ért felelős államtitkára volt.

nyest.hu | 2010. június 18.
|  

Az angolok és a franciák évszázadok óta kiabálnak kígyót-békát egymásra. Most Nagy-Britannia egy volt államtitkára nevezte haszontalannak a francia nyelvet a modern üzleti élet szempontjából. Chris Bryant ráadásul Nagy-Britannia EU-kapcsolataiért felelős államtitkára volt az előző kormányban, mint az a Wales Online tudósításából is kiderül.

Bryant a nyelvtanulás hasznosságára biztatta a szigetország fiataljait, de hozzátette, hogy „nem olyan haszontalan nyelvekre gondol, mint a francia.” A volt miniszter szerint az angol mellett a kínai, a spanyol, a portugál és az arab számít az üzleti élet legfontosabb nyelveinek.

Bryant jelenleg is képviselő Nagy-Britanniában. Eddig leginkább csak saját képviselőtársai igyekeztek kritizálni a volt minisztert az általuk felelőtlennek megítélt kijelentésért. Bár a francia nyelv sokat vesztett gazdasági szerepéből az elmúlt évtizedekben, azért még közel sem mondható haszontalannak. A nemzetközi felmérések szerint ráadásul az angolok nyelvtudása általánosan olyan gyenge, hogy bármilyen nyelv ismerete csak a hasznukra válhat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X