nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Amit adatújságírás nélkül nem tudnánk
Ha ön fehér, nyugodtan lövöldözhet?

A többség Amerikában sem gondolná, mennyire számít, hogyan szabályozzák a törvények a jogos önvédelmet. Az adatújságírás újabb leleplezéssel szolgál...

Takács Boglárka | 2013. július 17.
|  

Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban nagy port kavart fel George Zimmerman pere. A részben latin-amerikai származású, részben fehér Zimmerman lelőtt egy fekete fiatalembert, Trayvon Martint, állítása szerint önvédelemből. A gyilkosságot széles körben rasszista motivációjúnak tudták be. Zimmermant a fehérekből álló esküdtszék mégis felmentette, annak ellenére, hogy Martin fegyvertelen volt és több érv szólt amellett, hogy egyáltalán nem is támadott Zimmermanra.

A PBS Frontline, az egyik legnevesebb amerikai oknyomozó riportműsor meglepő háttérinformációkkal állt elő. John Roman, az amerikai igazságszolgáltatás működését kutató Urban InstituteJustice Policy Center elemzője a Frontline kérésére megvizsgálta, milyen hatással van a különböző amerikai államok önvédelmi szabályozása a gyilkosságokkal kapcsolatos ítéletekre. Az úgynevezett Stand Your Ground szabályozás értelmében a megtámadottnak nem kell megpróbálnia elmenekülni, hanem azonnal végezhet támadójával.

George Zimmerman
George Zimmerman
(Forrás: Wikimedia Commons / Seminole County Sheriff's Office)

Azok a gyilkosságok, ahol fehér emberek fekete embereket ölnek meg, sokkal nagyobb eséllyel minősülnek jogszerűnek, mint ha az esetek bármilyen más fehér/fekete etnikai kombinációban történnek. Ez Amerika-szerte igaz, de a hatás még erőteljesebben jelentkezik a Stand Your Ground államokban. Ezekben akár 350 százalékkal is nagyobb esélye lehet a fehéreknek, hogy védekezésüket jogosnak találják, ha fekete embert ölnek meg, mint ha fehéret!

Roman eredményei bejárták az internetet, az emberek kézről kézre adták a megdöbbentő grafikont. Az ügy jó példa arra, hogy a nagy mintákon vagy éppen a teljes populáción történő statisztikai elemzések az oknyomozó újságírásban is egyre inkább megjelennek, sőt politikai hatást is kiválthatnak.

További olvasnivaló, felhasznált irodalom

Is There Racial Bias in “Stand Your Ground” Laws?

Disturbing chart shows rise in “justified killings” of blacks in U.S.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Pesta 2013. július 17. 22:16

Példát vehetnének a békeszerető Magyarországról: ha itt megcsípi a delinkvenst a villanypásztor, jaj néked...

De komolyra fordítva: volt egy cikksorozat itt a statisztika megtévesztéseiről, furcsaságokat az eredeti cikkben is talál az ember. Leírja a regressziós analízis nevű eljárást, de a konkrét számadatok elvesznek, maradnak az arányok.

Azt se nézték, hogy az esetekben mennyi volt a visszaeső bűnöző.

2 reiner Tor 2013. július 17. 22:28

Mivel a black on white homicide sokkal gyakoribb, mint a fordítottja, a fekete bűnelkövetés dittó, ezért ennek a "megdöbbentő" statisztikának lehet egészen hétköznapi magyarázata is:

- sokkal több fekete támad meg fehért, mint fordítva (eddig biztos)

- ebből kifolyólag sokkal több fehér jogos önvédelem történik feketével szemben, mint fordítva (ez az előző pontból következőleg nagyon nagyon valószínű)

- sokkal több fekete öl meg fehért, mint fordítva (ez szintén biztos)

- amikor valaki megöl valaki mást (csak úgy), akkor gyakran bepróbálkozik az önvédelem esettel (ez nem biztos, de nagyon valószínű)

- ilyen bepróbálkozós eset pusztán abból kifolyólag, hogy a black-on-white homicide gyakoribb, mint a fordított, értelemszerűen többnyire fekete vádlottak esetében fordul elő

- de hiába próbálkozik be, többnyire bűnösnek találják (ez nem tudható, de simán elképzelhető)

- ebből következik a statisztika, hogy ha mindig jól dönt az esküdtszék, akkor sokkal kevesebb jogos fekete önvédelem lesz esküdtszék által elismerve, viszont sokkal több fekete lesz elítélve ennek ellenére: azaz meg is kaptuk a statisztikát

3 reiner Tor 2013. július 17. 22:30

@reiner Tor: Ja, és persze a Stand Your Ground törvények esetén az önvédelemre hivatkozás sokkal valószínűbb, mint ahol nincs ilyen törvény.

4 reiner Tor 2013. július 17. 22:33

A "részben latin-amerikai származású, részben fehér" zagyvaság. Lehet valaki latin-amerikai fehér is. Zimmerman hispanic (latin-amerikai, pontosabban perui), és ebben a minőségben részben fehér, részben indián, és valamekkora részben fekete (!) származású, mondjuk meszticnek lehetne nevezni. Ezen az itt közzétett fotón látszik a legfehérebbnek, más fotókon sokkal latin-amerikaibb (Hugo Chávez-szerű) feje van.

5 blogen 2013. július 17. 23:02

@reiner Tor: Észak Amerikában a faj, a nemzet és a nép gyakran azonosított kategóriák. Ezért lesz minden hispán "nem fehér" a közbeszédükben. Semmilyen következetes tudományos alapja nincs a politikai és közigazgatási rasszkategóriáiknak. Például a magukat feketéknek nevezők többsége nem fekete, hanem mulatt, vagy éppen az afroamerikaiak se zámbók. Zimmermann első ránézésre egyértelműen mesztic, de állítólag fekete ősei is vannak, szóval a valóságban a "pardo" (néger+mesztic) lenne a helyes besorolása. Vagy amennyiben a néger őse előbb fehérekkel keveredett, majd csak utána, mulattként keveredett a mesztic őseivel, akkor "chino".

6 El Vaquero 2013. július 18. 06:57

Hát, Zémörmen ábrázatán nem látom a fekete ősöket. Szerintem csak simán mesztic.

7 Pesta 2013. július 18. 10:12

@reiner Tor:

de a cikk épp azt tartja „előítéletnek" (illetve többek között azt is), hogy a négerek többször támadnak másokra. Számokkal nem támasztja alá sem ezt, sem a pozitív diszkriminációt a fehérekkel szemben, csak a jelzett arányokkal, az meg ugye...

Érdekesmód azt nem vizsgálta a statisztika, hogy a lelőtt támadóknak volt-e priusza, pedig alighanem egy konkrét incidens helyszínén nyomós súllyal esik latba az őrizetbe vétel mérlegelésénél, ha a lelőtt illetőt már ismerték a rendőrök. Ha visszaeső bűnöző volt, akkor valószínűleg nem csak a pontos időt akarta megtudakolni, vagy nem tüzet akart kérni.

8 reiner Tor 2013. július 18. 11:05

@El Vaquero: Azt hiszem, egy dédnagymamáról van szó. Annak már nem nagyon kell látszania.

9 El Vaquero 2013. július 18. 12:44

@reiner Tor: hát, nem tudom, mert a fekete gének nagyon dominánsak. A dédnagymama még simán látszódna, bár elismerem, hogy nem vagyok a szakértője ennek a témának.

10 Lazybones 2013. július 18. 12:57

"Több érv szólt amellett, hogy hogy egyáltalán nem is támadott Zimmermanra".

Több érv meg amellett szólt, hogy mégis. Az esküdtszék mérlegelt, és ez utóbbi érveknek adott helyet. Műbalhé az egész.

Aki a józan ész oltárán is szeretne áldozni egy keveset, keressen rá Trayvon Martin fotóira. Tipikus gengszterpalánta volt a lelkem.

11 Roland2 2013. július 18. 14:42

@Lazybones: www.urbanlegends.hu/2013/07/trayvon-martin-arcai/

Bár az , h. a neten keringő fotók nem igaziak,még nem zárja ki a fiú esetleges agresszív mentalitását , tehát ezzel nem védeni akarom.

12 szigetva 2013. július 18. 15:39

A képen a pasas Rózsa Eduardo fiatalkorában, nem?

13 Lazybones 2013. július 19. 12:21

@Roland2:

Roland2, pontosítsunk: A lehúzott gatyás felvétel nem igazi, meg van néhány egészen nyilvánvalóan hamis kép Martinról. DE: a net tele van Martin fotóival, amelyek a saját Facebook oldaláról, Twitterről, illetve a mobiljáról származnak. Lásd például a CNN honlapját, néhány képpel Martin telefonjáról: van rajta pisztoly, marihuána, minden, ami szem-szájnak ingere... A forrás, gondolom, elég megbízható, a CNN nem közöl akármilyen gagyit.

edition.cnn.com/2013/05/23/justice/florida-zimmerman-defense

Az urbanlegends írása sajnos tipikus félretájékoztatás, inkább nem is kommentálom. Magyar újságírás, 2013.

Információ
X