nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szarvashiba?
Gomba-e a burgonya?

Melyik a burgonya legáltalánosabb elnevezése Európában? Minek köszönhetően? És mi az eredete?

nyest.hu | 2011. július 29.
|  

Sorozatunk első részéből megtudtuk, hogy a burgonya Burgundia olasz nevéből, a Burgognából származik: ugyanez az elnevezés sehol máshol nem fordul elő. A sorozat második részéből kiderült, hogy a krumpli elnevezésnek viszont széleskörű rokonsága van: a német Grundbirne 'földkörte, földi körte' szóból származik, és szerte Európában több nyelvben is 'földi körte' vagy 'földi alma' a burgonya elnevezése, illetve több nyelv vett át ilyen eredetű elnevezést. A harmadik részből kiderült, hogy az erdélyi pityóka nem azonos eredetű az angol potatóval, de mindkét szó történetében közös, hogy egy másik, a burgonyához hasonló növény neve befolyásolta történetét. Ugyanitt az is kiderült, hogy a potato családjához tartozó elnevezések igen elterjedtek: a mediterráneumban és a kelta nyelvek körében ezek használatosak.

Van azonban egy másik vonulat is, amely népszerűsége okán figyelemre méltó. A második részében említettük, hogy a németben (legalábbis Németországban) a burgonya standard elnevezése a Kartoffel. Több nyelvjárásban is ennek alakváltozatát használják: az alnémetben (Plattdüütsch) például Kantüffel. Ugyanez a szó van meg a dánban (kartoffel), az izlandiban (kartafla),  a lettben (kartupelis [kartupelisz]), a lengyel sziléziai nyelvjárásában (kartofel), a románban (cartof [kartof]), a bolgárban (картоф [kartof]), az ukránban (картопля [kartoplja]) és az oroszban (картофель [kartofelj], köznyelvi картошка [kartoska]). Az orosznak köszönhető, hogy az oroszországi kisebbségi nyelvek egy sorában elterjedt, így a finnugor nyelvekben is: komi-zürjén картупель [kartupelj], komi-permják картов [kartov], udmurt картофка [kartofka] stb.: ennek következtében Európában talán ez az etimon jelöli leggyakrabban a burgonyát, de elterjedt Ázsiának egykor orosz fennhatóság alá eső területein is: azeri kartof, kazah картоп [kartop] stb., sőt, ez van meg a kurdban is (kartop). De honnan ered?

Nos, a németbe az olaszból került, ahol a 16. században tartifolának nevezték, amit a tartufo ’szarvasgomba’ szóból képeztek. A szarvasgombának mindössze annyi köze van a burgonyához, hogy gumói emlékezetetnek a burgonyagumókra: ennyi azonban bőven elég a névadáshoz.

Szarvasgomba
Szarvasgomba
(Forrás: iStockPhoto)

Hasonló néven ma is nevezik az észak-itáliai nyelvjárásokban. Lombardiában tartiffolónak, Liguriában tartìfolának, Piemontban tartiflának. Friuliban már cartufularie [kartufularie] vagy carùfule [karufule] a neve: a [t] > [k] változás vagy itt ment végbe, vagy a németben, és ezek a németből való visszakölcsönzések. Ugyanakkor egyes német nyelvjárásokban a változás nem ment végbe, Tüfte vagy Tüffel változatban is előfordul. A szarvasgombához kötődő elnevezés nem csupán Itáliában található meg, hanem a környező újlatin nyelvjárásokban is: az okcitánban (trufa, truha, tartifla).

Ha szarvasgombát szeretnénk fogyasztani a krumplink mellé, ki kell érte mennünk a természetbe. Ide vonult a burgundiai stáb is. (x)

De nem csak a szarvasgombára, az almára vagy a körtére emlékeztette a burgonya az európaiakat. A gesztenye nevén alapul a burgonya egyik neve a galegóban (castaña da terra [kasztanya da terra] ’földi gesztenye’), a tarlórépáén az egyes ukrán nyelvjárásokban (ріпа [ripa]) és a lengyel egyes tátrai nyelvjárásaiban (rzepa [zsepa]) stb.

Aki szorgalmasan jegyzetelt, sőt, térképre próbálta felvinni adatainkat, bizonyára észrevette, hogy Európa egy kis szeglete kimaradt, és két államnyelvről még nem mondtuk el, hogy miként nevezik a burgonyát. Ez a két nyelv a belorusz és a litván. Beloruszul a burgonya neve бульба [buljba], a litvánban bulvė. Ezen elnevezés szláv eredetű, és eredetileg egyszerűen ’gumó’-t jelent. Megvan a kasubban (bulwa), egyes német nyelvjárásokban (Bulwa) és ukrán nyelvjárásokban (бульба [buljba]) is. A beloruszban megvan [v]-s változatban is (бульва), de ez 'csicsóká'-t jelent.

Az alsószorbban a neve kulka, ami tulajdonképpen ’golyócská’-t, ’gömböcské’-t jelent. Emellett használják a knydel [knidel], knydla [knidla] és knygla [knigla] elnevezéseket is, ezek a német Knödel ’gombóc’ szóból származnak. (Vö. knédli.) A környékbeli német nyelvjárásokban Knulle a burgonya neve, nyilván történetileg ez is ide tartozik. Hasonló jellegű elnevezés a német nyelvjárási Nudel: ez ma az irodalmi nyelvben száraz-, illetve főtt tésztát jelöl, de eredetileg szintén ’gombóc’ volt a jelentése (a Knödellel azonos eredetű, vö. magyar nudli), ez magyarázhatja ’burgonya’ jelentését is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 lcsaszar 2015. január 9. 15:35

Szláv bulba - angol bulb ([villany]körte) - érdekes egybeesés...

2 geo 2015. január 9. 16:00

@lcsaszar:

Az angol villanykörte ‘light bulb’.

‘Bulb’ - gumó, virághagyma, latin ‘bulbus’ görögből. Innen a szláv is.

3 szigetva 2015. január 9. 16:01

@lcsaszar: Az angol bulb gumót jelent (csak annyira villanykörte, ahogy a magyar körte), < latin bulbus, < görög bolbosz. Gondolom a beloruszba is innen jön.

Információ
X