nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fordítás – szó szerint!
„Gépi” fordítás

Gyakran mondjuk, hogy valaki sokat forgatja ennek vagy annak a nyelvnek a szótárát. Persze ezt nem egészen úgy szoktuk érteni, mint a most bemutatott szótár esetében.

Studiolum | 2012. február 26.
|  

Sokszor írtunk már háborús szótárakról, de azt hiszem, ennél különlegesebbről még sosem. A 13×18 cm-es Stummer Dolmetsch, azaz Néma Tolmács nevű fordítógépen nincs dátum, de a Fünkchen antikvárium – azóta eladott, de cache-ből még lementett – katalóguscédulája szerint 1940-ben nyomtatták, azaz legalább fél évvel azelőtt, hogy megkezdhette volna üzemszerű működését a keleti fronton.

„Gépi” fordítás
Forrás: Sprachfuehrer Военный разговорник и переводчик до 1945 г.
„Man zeige dem Russen die Übersetzung des Wunsches, Befehls usw., gegebenenfalls zur Ergänzung auch das passende Bild. Auf diese Art kann man nach kurzer Orientierung Hunderte von Wünschen und Befehlen ohne Sprachkenntnisse ausdrücken.” „Mutassuk meg az orosznak a kívánság, parancs stb. fordítását, valamint esetleges kiegészítésképpen a megfelelő képet. Ilyen módon rövid tájékoztatás után kívánságok és parancsok százait adhatjuk ki nyelvtudás nélkül.”

A „parancsok százai” túlzásnak tűnik, vagy csak a képekkel való kombinációkra értendő. A gép elő- és hátlapján ugyanis egyaránt húsz-húsz Befehle, Fragen, Verhör, Erkundung és Quartier, azaz parancs, kérdés, kihallgatás, információszerzés illetve a beszállásolásra vonatkozó utasítás olvasható. A felhasználó a megfelelő parancs számához tekeri odafent a forgótárcsát, s az orosz számára vörössel keretezett nyílásban megjelenik a parancs megfelelője. A gépezet szépséghibája, hogy az esetleges kiegészítő képre valószínűleg ujjal kellett bökni, de biztos vagyok benne, hogy a precíz teuton lélek huzamosabb felhasználás esetén ennek gépesítését is megoldotta volna.

A gépezet szellemessége lenyűgöző. De vajon milyen használati értéktöbbletet (Gebrauchsmehrwert) jelenthetett az eddig megismert egyszerű német-orosz szószedetekhez képest? Hogy a felhasználónak nem kellett szembesülnie az idegen nyelv tengerével, hanem – a vörössel jól elhatárolt veszélyzóna kivételével – mindkét oldalon saját nyelvi közegében érezhette magát? A tekerés gyermeki örömét, a géphasználat megszokott biztonságát? Hogy mintegy indusztrializálja az idegen kifejezés előállítását? Hogy ezzel nyűgözi le az interakciós partnert, akinek nyelvében még a „hatékonyság” szónak sincs saját megfelelője? Ki tudja, mennyivel előrébb lenne ma a kibernetika, ha még egy darabig eltart ez a háború.

Forrás

Google Translator, béta verzió, 1940

Hasonló témájú posztok A Wang folyó versein:

Az első csapás

Egyszerű eszközök

Másképp

Az első oroszkönyv

Három nővér

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Nước mắm ngon quá! 2012. február 26. 14:10

Hogy magyarázta volna el a derék fricc "az orosznak" (dem Russen), hogy "Nicht schießen!"? Odamegy, kitekeri a korongon és bólogatnak egymásra, hogy "dá hárásó, nicht schießen..."?

2 Nước mắm ngon quá! 2012. február 26. 14:25

Egyébként az ilyen katonai/külszolgálatú célú nyelvoktatásnak (és tananyaggyártásnak) az USA-ban is nagy hagyománya van: fsi-language-courses.org/

ill. www.dliflc.edu/languageresources.html

Ez utóbbi (Defense Language Institute) által vietnami nyelvhez készített tananyaga első mondata: "Stop!". A második mondat: "Stop, or I'll shoot!". Pedig ez már jóval az 1975-ös kivonulás után összeállított tananyag. Ez mentalitás vagy gyakorlatiasság? Itt érhető el: famdliflc.lingnet.org/products/vietnamese/vn_bc_LSK/default.html

Emellett további archív tananyagok az USA vietnami jelenléte idejéből: www.scribd.com/%E7%A3%8A

3 Nước mắm ngon quá! 2012. február 26. 14:34

@Nước mắm ngon quá!:

(Ez már tényleg kirívó) külszolgálatú –> külszolgálati.

Egyébként katonai/külszolgálati észak-koreai tananyag is van (Advanced North Korean Dialect Materials, szintén DLI):

ankdm.lingnet.org/

Regisztrálni kell, a user name a regisztrációnál megadott e-mail-cím, belépés után egy Kim Jong-il propagandafilm fogad, a "Kedves Vezető" él :)

4 Apis 2012. február 26. 17:59

"Ki tudja, mennyivel előrébb lenne ma a kibernetika, ha még egy darabig eltart ez a háború."

Ki tudja mennyivel előrébb lenne a kibernetika, ha az a rakás matematikus és mérnök nem a lövészárokban vagy az éhség és legyengülés következtében pusztult volna el?

Bocsánat, de a cikkbeli kérdés egy egyszerű ostobaság.

5 Studiolum 2012. február 26. 20:34

@Apis: Úgy látszik, tömegével vannak emberek, akik képtelenek az irónia megértésére. Érdemes elolvasni az eredeti poszt kommentjeit.

6 Apis 2012. február 26. 20:45

@Studiolum: Az irónia az írott szövegekben hírhedten nehezen értelmezhető. Ilyen esetben használjunk smiley-kat! ;-)

7 Studiolum 2012. február 26. 20:47

@Apis: Kommentben könnyű, de cikk szövegében ki látott már olyat? :)

Információ
X