nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Könnyel könnyebb
Film az álarcos fiúkról

„Légy férfi!”, „Legyél tökösebb!”, „A fiúk nem sírnak!” vagy „Mi vagy te, kislány?” – hangzik el sokszor, ha egy fiúgyermek szabadon kimutatja érzelmeit.

nyest.hu | 2014. március 10.
|  

Amikor a genderkutatásról és a nemi egyenlőségről esik szó, hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy valójában a nők érdekeiről beszélünk. Olyasmikre gondolunk, mint a nők jogai az oktatáshoz és a munkához, azonos munkáért azonos fizetéshez. A nemi egyenlőségért küzdő mozgalmat is feminizmusnak hívják: ez a kifejezés a femina ’nő’ latin szóból ered.

Arról csak ritkábban esik szó, hogy a hagyományos családmodell, melyben előre le vannak osztva a szerepek, a férfiak számára legalább annyira kedvezőtlen, mint a nőknek. Ha például egy férfi elveszíti a munkahelyét, és a család kénytelen a nő keresetéből megélni, az a férfi számára gyakran „ciki”. Érezheti úgy, hogy nem volt képes ellátni azt a feladatot, melyet a társadalom rá osztott ki: azaz eltartani a családját. Hát még, ha a nőnek sincs jövedelme. Ha pedig a férfi dolgozik, de a nő nem, akkor az anyagi biztonság teljes terhe férfi vállaira nehezedik: a gyerekekkel csak a nő foglalkozik, a férfi a gyerekek számára szinte idegenné válhat. A férfi és a nő két külön világban mozog, eltávolodnak, elidegenednek egymástól. 

Könnyel könnyebb
Könnyel könnyebb
(Forrás: Wikimedia Commons / David Shankbone / CC BY-SA 3.0)

Ráadásul a férfit már gyerekkorától kezdve olyan szerepbe kényszerítik, melyet nem mindenki képes sokáig játszani. A The Mask You Live In (Az álarc, melyben élsz) című új amerikai film a jelenséget elsősorban az amerikai társadalom jellemzőjeként mutatja be, de a helyzet Európában, Magyarországon is hasonló. „Légy férfi!”, „Legyél tökösebb!”, „A fiúk nem sírnak!” vagy „Mi vagy te, kislány?” – hangzik el sokszor, ha egy fiúgyermek szabadon kimutatja érzelmeit. A társadalom a törődést, a kapcsolatokat, az érzelmeket nőies dolgoknak állítja be. A fiúktól azt várják, hogy kemények legyenek, kiálljanak magukért, rejtsék el érzelmeiket, félelmeiket, fájdalmaikat, bizonytalanságukat. A férfiasság folyamatos hangsúlyozása azt eredményezi, hogy a fiúk nem érzik magukat elég férfiasnak, éppen ezért folyamatosan bizonyítani akarnak.

A visszafojtott érzelmek gyakran valamilyen agresszív formában törnek elő. A fel nem dolgozott indulatokat a gyerekek sokszor maguk ellen fordítják: naponta átlagosan több mint három fiú követ el öngyilkosságot az Egyesült Államokban. Sok gyerek azért verekszik az iskolában, hogy ezeket az indulatait levezesse, vagy hogy megmutassa, hogy eléggé férfias, ki tud állni magáért. Az erőszakos cselekedetek azok, amelyekkel tiszteletet tud kivívni. Ennek nagy szerepe lehet az iskolai lövöldözésekben is.

Ha a társadalom nem oszt ki nemek alapján szerepeket, nem mondja meg előre, az egyén személyiségétől és helyzetétől függetlenül, hogy milyennek kell lennie, hogyan kell viselkednie, akkor számtalan frusztráció alól menti fel. Érdemes erre gondolni akkor is, amikor olyan, látszólag ártatlan mondatot mondunk a gyereknek, mint hogy „a fiúk nem sírnak”.

További olvasnivalók

A projekt honlapja és Facebook-oldala

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Pierre de La Croix 2014. március 10. 13:46

" több mint három fiú " Mármint háromszor több fiú mint lány?

2 Sultanus Constantinus 2014. március 11. 10:37

"A nemi egyenlőségért küzdő mozgalmat is feminizmusnak hívják"

Szerintem nem. Feminizmusnak a nők jogaiért küzdő mozgalmat hívják, más kérdés, hogy az előbbi sokszor az utóbbi formájában valósul meg. De a két fogalom akkor sem jelenti ugyanazt (gondoljunk csak a Doboz nevű diszkó esetére, ahol éppen a férfiak jogaiért harcolt az illető.)

"átlagosan több mint három fiú követ el öngyilkosságot az Egyesült Államokban."

Milyen intervallumban vagy mihez képest? Mert ennek a mondatnak így nincs értelme.

3 Fejes László (nyest.hu) 2014. március 11. 11:29

@Sultanus Constantinus: „gondoljunk csak a Doboz nevű diszkó esetére, ahol éppen a férfiak jogaiért harcolt az illető”

És akkor ez feminizmus vagy sem?

„Mert ennek a mondatnak így nincs értelme.”

Valóban kimaradt egy szó, javítom. Köszönjük.

4 Krizsa 2014. március 11. 11:58

A homoprobléma perifériás jelenség, kukkolás, szamárság - és csak ritkán (ha gyerek is van) nem intim magánügy.

A női-férfi probléma 100%-ot érint. Ez kell legyen általános iskolai tananyag.

Nagyon egyszerű és a cikk is ebbe az irányba mutat. A nő és a férfi szerepe a gyerek-"kitermelésben" - a megszülésig - más. Utána már nem más. Nekem véltlenül nem volt anyám, mert nemcsak hogy meghalt 4 éves koromban, de már azelőtt is elkülönítettek tőle (tbc.-s volt). S apám, tudatosan, nem nevelt engem "nőnek". A női szerepekben kifejezetten okés (valszeg még inkább felszabadult) voltam, és nagyon élveztem is. De más nőt tulajdonságom soha nem fejlődött ki. Nincs is rá szükség. Feleslegesn bonyolítja az életet.

5 Sultanus Constantinus 2014. március 11. 13:15

@Fejes László (nyest.hu): Nem az, mivel az illető éppen a nők pozitív diszkriminációját sérelmezte. Tehát pont a feminizmus ellen lépett fel.

Információ
X