nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fénymásolóradír készült

Angol mérnökök kifejlesztettek egy új eljárást, amellyel eltüntethetők a fénymásolt és kinyomtatott papírokra felvitt festékanyagok.

MTI | 2012. május 22.
|  

A Cambridge-i Egyetem kutatói kifejlesztették a számítógépek korszakának javítófestékét. A kísérletek során alkalmazott rövid impulzus-üzemű lézerrel minden festékanyagot el tudnak távolítani a nyomtatott és fénymásolt papírokról, azok bármiféle fizikai sérülése és elszíneződése nélkül – adta hírül a The Daily Telegraph brit napilap internetes kiadása.

Az eljárás során a festékpatron festéke elpárolog, és az így „megtisztított”papír újra felhasználhatóvá válik.

Az eljárásban az ultraibolya és az infravörös fényt használó lézerek is eredményesnek bizonyultak, de a kutatók a látható, zöld tartományban működő lézert találták a leghatékonyabbnak, ami a másodperc négymilliárdnyi része alatt elvégzi a feladatot.

Julian Allwood, a kutatócsoport vezetője elmondta: „az eljárás nagyon sokféle festékpatron esetében működik, és általa jelentősen csökkenthető a papírgyártáshoz kivágott fák száma, valamint olcsóbb alternatívát kínál az újrahasznosításban. Már több kereskedelmi cég megkeresett bennünket, hogy állítsuk elő az eszköz prototípusát”.

Allwood és csapata úgy véli, hogy az első ilyen eszköz elkészítésének becsült költsége jelenleg 19 ezer angol font (6,5 millió forint) lenne. Azzal számolnak azonban, hogy az előállítás költségei 16 ezer fontra csökkenthetők, ami már számos cégnek megérné, hiszen jelentősen csökkenne a nyomtatópapírok iránti igény.

Az eljárás környezetbarát is, mivel a papírok újrahasznosításához használt vegyi anyagok felhasználása is visszaszorulna, csökkentve a széndioxid-kibocsátást is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X