nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Felsőoktatási keretszámok: újratöltve

Az új felsőoktatási keretszámokról szóló kormányrendelet szerint 31750-en tanulhatnak majd alapképzésben térítésmentesen szeptembertől, részösztöndíjban 5.550-en részesülhetnek.

MTI | 2012. június 28.
|  

A keretszámok módosítását az oktatási államtitkár a keddi kormányszóvivő tájékoztatón jelentette be, közölve: ötezerrel több hallgató kezdheti meg tanulmányait teljes állami ösztöndíjjal a szeptemberben induló tanévben. Hoffmann Rózsa akkor elmondta, az idei jelentkezési adatok feldolgozása után úgy döntöttek, ennyi férőhelyet átcsoportosítanak az eredetileg részösztöndíjas helyektől. A módosítás értelmében 2400-zal több hallgató vesznek fel teljes állami támogatással műszaki képzésekre, kilencszázzal nő az informatikus, hétszázzal az agrárhelyek száma; az egészségtudományok területén négyszázzal, a sporttudományok területén százötvennel emelkedik a keretszám. A változtatás érinti a külhoni kihelyezett képzéseket is, a magyar nyelvű szakokon négyszáz teljes állami ösztöndíjas helyet biztosítanak – közölte.

A szakonkénti bontásokat rögzítő, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján a felsőfokú szakképzésre felvehető hallgatók létszámát 3500 főben határozták meg. Az alapképzésre felvehetők létszáma 31750 lesz, emellett részösztöndíjban 5550-en részesülhetnek.

Ebből az agrár képzési területre felvehető hallgatók száma 2 ezer fő, részösztöndíjat százan kaphatnak; a bölcsészettudományi képzési területre 2700 hallgatót, a gazdaságtudományok képzési területre 250-et, az informatika képzési területre 4550 hallgatót vehetnek fel, és részösztöndíjat kaphatnak 1500-an.

A közigazgatási, rendészeti és katonai képzési területre felvehető hallgatók száma 1017, az igazságügyi, munkaügyi szakokra felvehetőké 200 a teljes állami ösztöndíjas kereten belül.

A műszaki képzési területre felvehető hallgatók száma 10560, részösztöndíjat 2350-an kaphatnak, az orvos- és egészségtudomány képzési területre 3200-an juthatnak be, a keretet kiegészíti száz részösztöndíjas.

A pedagógusképzés képzési területre 1600, a sporttudományira 600 hallgatót vehetnek fel. A társadalomtudomány képzési területre vonatkozó számot ezerben rögzítették, a természettudományira felvehetőkét négyezerben, és további 1500 a részösztöndíjas hallgatók száma.

A művészet képzési területre 740, a művészetközvetítésire 350 hallgató vehető fel. Az egységes, osztatlan képzésre felvehető hallgatók létszáma 2420.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X