nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Előre a föderális Olaszországért!

Az olasz televíziók számára készülő filmsorozatokat helyi nyelvjárásokban kellene forgatni, hogy elősegítsük a regionális kultúrák fennmaradását, és megmentsük a helyi hagyományokat a globalizációtól – szorgalmazza egy olasz parlamenti párt.

MTI | 2009. augusztus 12.
|  

A kezdeményezés a jobboldali, populista Lega Nord nevéhez fűződik, amely 25 éve küzd Olaszország föderális állammá alakításáért. Ennek keretében intenzíven kampányol a helyi nyelvjárások újbóli felfedezéséért. A párt nyomására júliusban új filmstúdiót avattak Milánóban, a remények szerint ez idővel versenytársává válhat a világhírű római Cinecittànak.

A Lega Nord trevisói születésű politikusa, Luca Zaia évek óta harcol szűkebb hazája, Veneto tartomány hagyományaiért. Azt akarja elérni, hogy a rádióállomások is készítsenek stratégiai tervet a helyi dialektusok megőrzése érdekében. A minap azt vetette az országos közszolgálati televízió (RAI) vezetőinek a szemére, hogy túl keveset tesznek a regionális kultúrák támogatásáért.

„Semmi rossz nem volna abban, ha dialektusokban hallható programokat is terveznének, amelyek bemutatnák Itália különböző régióit és azok jellegzetes termékeit” – vélekedett Zaia, aki a római kormányban az agrártárcát vezeti. Egyúttal azt is felrótta a RAI-nak, hogy jobbára erős római akcentussal beszélő tudósítókat és bemondókat alkalmaz.

A Lega Nord azt is követeli, hogy nyelvjárásvizsgának vessenek alá minden, Észak-Olaszországban oktató tanárt és tanítót. Nekik „bizonyságot kell adniuk arról, hogy ismerik a helyi nyelvet és hagyományokat” – áll a párt javaslatában, amely nemrég került a római képviselőház kulturális bizottsága elé, heves vitát váltva ki a testületben.

Paola Goisis, a tervezet szerzője a vitában azzal érvelt, hogy az északi térségben oktató tanárok többsége Dél-Olaszországból származik. Emiatt nem ismerik a helyi kultúrát és az ottani tartományokban beszélt nyelvet.

Umberto Bossi pártja évek óta küzd azért, hogy Észak-Olaszország iskoláiban kizárólag helyi születésű oktatók taníthassanak. Szerinte ugyanis csak így lehet megőrizni a régió hagyományait. E célból a Lega Nord el akarja érni, hogy tanári állásokat ne országos, hanem csak regionális szinten hirdessenek meg.

Információ
X