nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elismert kisebbség lehet a bunyevác

A bunyevác kisebbség elismertetése ügyében indított népi kezdeményezéshez összegyűlt a szükséges számú aláírás - állapította meg szerdai ülésén az Országos Választási Bizottság.

MTI | 2011. január 13.
|  

Az OVB erről határozatának jogerőre emelkedése után haladéktalanul értesíti az Országgyűlés elnökét.

Az OVB tavaly január 11-én hitelesítette azt a népi kezdeményezésre vonatkozó aláírásgyűjtő ívet, amelynek célja, hogy önálló kisebbségként ismerjék el a bunyevác népcsoportot.

A bunyevácok egy főleg Magyarországon Baja környékén élő katolikus délszláv népcsoport, akik a török hódoltság után telepedtek le az elnéptelenedett területeken. A bunyevác nyelv a szerbhorvát nyelvek egyik önálló dialektusa, egyesek szerint külön nyelv, de nincs nyelvi sztenderdje.

Az OVB szerdai ülésén megállapította: a kezdeményező által összegyűjtött és leadott aláírások száma meghaladja a törvényben előírt ezret. Az OVB határozata ellen két napon belül a Legfelsőbb Bíróságnál lehet jogorvoslattal élni. A testület határozatának jogerőre emelkedése után haladéktalanul értesíti az Országgyűlés elnökét.

Az Országos Választási Irodának a benyújtott aláírásgyűjtő íveket – a határozat jogerőre emelkedését követő 30 nap elteltével – meg kell semmisítenie.

A népi kezdeményezésre feltett kérdés úgy szólt: „A nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény – a továbbiakban: kisebbségi törvény – 61. paragrafus 2. bekezdésének értelmében alulírott magyar állampolgárok kijelentjük, hogy a magyarországi bunyevác kisebbséghez tartozunk és a kisebbségi törvényben foglalt feltételeknek megfelelünk. Kérjük a Tisztelt Országgyűlést, hogy a kisebbségi törvény alapján a bunyevác népcsoportot ismerjék el nemzeti kisebbségként, és a hivatkozott törvény 61. paragrafus 1. bekezdésében a 'Magyarországon honos népcsoportok' felsorolását, a bunyevác kisebbségi népcsoporttal egészítse ki."

A kezdeményezéshez 1505 aláírást nyújtottak be, ebből 53 volt hiányos, így ezeket nem ellenőrizték.

A kezdeményezéshez benyújtott és hiánytalan 1452 aláírásból 73 aláírást választottak ki véletlenszerűen, és ezeket ellenőrizték a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, továbbá a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartása adatainak felhasználásával.

Az aláírások ellenőrzésének eredményeként az OVB megállapította, hogy legalább 1305, legfeljebb 1452 a minden szempontból megfelelő aláírások száma.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Szajci 2011. január 13. 17:49

Persze, ennek a horvátok nem örülnek. Hepp Mihály az OHÖ elnökének a nyilatkozataiból is kiderül.

Információ
X