nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elfoglalt a szülő, butul a gyerek?

Tévé, számítógép - csak épp a szülő nem vesz részt gyermek szabadidejében? A megfelelő beszédelsajátítás forog veszélyben, számol be a Guardian.

nyest.hu | 2010. január 4.
|  

Kevesebb tévézésre és több a szülőkkel töltött időre lenne szükség – régóta hangoztatják ezt pszichológusok, óvónők, pedagógusok. Tudjuk jól, a kicsik megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen a szülőkkel közös tevékenység. Most azonban ettől kézzelfoghatóbb eredményekkel jelentkezett egy brit kutatás: a számítógép és a televízió előtt eltöltött számtalan óra igencsak károsan befolyásolja a beszédtanulást. A kutatók szerint minden hatodik gyereknek beszédelsajátítási nehézségekkel kell megküzdenie emiatt.

A fiúgyerekeket jobban érintik ezek a problémák, derül ki a felmérésekből: körülbelül 25 %-uknak akadnak nehézségeik az anyanyelv elsajátításában, 5%-uk pedig kifejezetten komoly gondokkal küzd ezen a téren. A lányoknál valamivel jobb a helyzet: 13%-uknak nehéz a nyelvelsajátítás, az ettől is problémásabb csoportba 2%-uk tartozik, olvasható a Guardian weblapján.

Az első szó, a beszéd kezdete is kitolódott: a korábbi 10-11 hónaposról akár 3 éves korra. A tanulmány szerint a beszédben adódó nehézségeknek azonban nemigen van közük az anyagi és társadalmi háttérhez. Ahogy Jean Gross szakértő fogalmaz: a gyerekeknek nem drága játékokra, eszközökre van szükségük – hanem a szüleikre.

Hasonlóan aggasztó adat, hogy a gondokkal küzdő gyerekeknek alig több mint fele kapott megfelelő szakmai segítséget logopédustól, specialistától. Egy részüknek ugyan rendelkezésére állt az óvodai segítség, de számos kisgyerek maradt magára beszédelsajátítási problémáival.

Információ
X