nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyedülálló képzés az ELTE-n
Együttműködni autizmussal élőkkel

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán indult autizmusspektrum pedagógiája szakirány első végzett hallgatói idén július 17-én veszik át diplomájukat. A 30 gyakorlatcentrikus kurzusból és szakmai gyakorlatból álló szakirányon minden évben jelentős a túljelentkezés.

nyest.hu | 2015. július 16.
|  

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán indult autizmusspektrum pedagógiája szakirány első végzett hallgatói 2015. július 17-én veszik át diplomájukat. A nemzetközi viszonylatban is egyedülálló képzés 2012-ben kezdődött meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem gyógypedagógia szakának alapképzésében.

Magyarországon több mint 100000 ember él autizmussal. Olyan szakemberekre van szükség, akik az autizmus teljes spektrumán, bármely életkorban képesek egyénre szabottan együttműködni autizmussal élő embertársainkkal. Erre a sokszínű feladatra készít fel a képzés, amely a legfrissebb, tudományos tényeken alapuló gyógypedagógiai ismereteket nyújtja 30, egymásra épülő, gyakorlat-centrikus kurzussal és szakmai gyakorlatokkal.

Együttműködni autizmussal élőkkel
Forrás: Wikimedia Commons / Ioannes.baptista

A szakirányon minden évben jelentős a túljelentkezés. Ennek hátterében – többek között – az autizmussal élő emberek és családjaik oldaláról jelentkező igények, az izgalmas szakmai kihívások, valamint a csak ebben a képzésben megszerezhető tudások és kompetenciák állnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Szalakóta 2015. július 16. 09:56

Az autisták és segítőik nem szeretik az autizmussal élő és a hasonló körülírásokat, mivel az autizmus hozzátartozik az illető személyének lényegéhez.

2 lcsaszar 2015. július 16. 11:18

Na majd a sok tapasztalatlan leányka fog megbírkózni ezzel a problémával? Nevetséges. Amíg ninecsnek alkalmas óvodák, iskolai osztályok, addig ez csak egyesek hobbija marad.

3 Szalakóta 2015. július 16. 14:32

@lcsaszar: Már most vannak intézmények az autisták számára. Eddig a gyógypedagógusok, például Balázs Anna tapasztalatból tanultak; most ők nevelik ki a következő nemzedéket a többi szakhoz hasonlóan. Így lesz a tapasztalatlan lánykákból és az egy szem fiúból gyógypedagógus.

4 gorilla 2015. július 16. 19:22

@Szalakóta: Érthető igazából, de érthető az "X-szel élő" mögötti szándék is. Szerintem ez szimplán a szokásos eufemizmus kör része. Mindig újabb és újabb kifejezések kellenek, amivel megmutathatja az ember, hogy ő odafigyel az adott embercsoport érzéseire. De pl. az "autizmussal élő" ma már ilyen áltapintatosnak tűnik, politikailag korrekt a korrektség kedvéért, patikamérlegen mért szóválasztás, már nincs igazán mögötte az eredeti szándék.

Manapság mintha kezdődne egy új hullám, hogy nevezzük nevén a dolgokat. Például már elfogadható a "cigány" (bár mintha az utóbbi 1-2 évben megint a "roma" lenne korrektebb), Amerikában a "black" az ilyen "African American" meg hasonlók helyett, stb.

A "vak" szó egész jól bírja régóta, ami elég ritka, pedig vannak ilyen "vak vezet világtalant", "vak is látja" meg hasonló szólásaink. A "süket" valamiért sértő, pedig szerintem az az igazi magyar szó rá, a "siket" az én nyelvváltozatomban műszónak hat.

Szerintem mindenre a legegyszerűbb, legtermészetesebb nevet kéne használni. A nevekkel maszatolás nem old meg semmit. Tájékoztatni kell az embereket, kevesebb lesz a sértő előítélet.

Ja és nem kell azt gondolni, hogy csak azért mert mondjuk 2 embernek ugyanaz a betegsége, mindenben egyet is értenek majd. Például lehet, hogy van olyan hallássérült, akit nagyon zavar a "süket", valakinek meg lehet hogy mindegy. Nem feltétlenül egyetlen közösségből állnak ezek a csoportok. Ez a "közösség" szó is eleve elég mű valami. Mi az például, hogy "meleg közösség"? Egyáltalán nem egy heterogén csoportról van szó. Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy a "buszozók közössége", vagy a "férfi közösség", vagy "derékfájásosak közössége"...

Információ
X