nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
E-könyvet a könyvtárakból?

Nagy-Britanniában már könnyen kölcsönözhetünk e-könyveket, de nem biztos, hogy sokáig. A kiadók félnek a kalózoktól, ám nem biztos, hogy az e-könyvek veszélyesebbek a papírköteteknél.

nyest.hu | 2010. október 26.
|  

A könyvtárak Nagy-Britanniában is súlyos nehézségekkel néznek szembe: egyre kevesebb az olvasó és folyamatosan nyirbálják a költségvetésüket. Úgy tűnt, az e-könyvek jelenthetik a kiutat.  Az országban már minden harmadik könyvtár képes e-könyvek kölcsönzésére, ráadásul az olvasónak be sem kell fáradnia a könyvtárba, az interneten keresztül is letöltheti azokat a szövegeket, amelyekre kíváncsi. A könyv visszavitele sem jelent problémát: a kölcsönzési idő lejártakor a fájlok automatikusan törlődnek az olvasókról.

Ám mint mindennel, vannak, akik ezzel is visszaélnek. Egyesek Kínából próbálnak meg beiratkozni a brit könyvtárakba és letölteni állományukat. A kiadók válaszlépésként meg akarják tiltani a könyvtáraknak, hogy e-könyveket kölcsönözzenek. Mindez érzékenyen érinti a túlélésért küzdő könyvtárakat.

A kiadók szerint a korlátlan távkölcsönzés komoly fenyegetés számukra, ezért kellett szigorítaniuk. Terveik szerint az e-könyvekért ugyanúgy személyesen kellene elmenni a könyvtárba, mint amikor papírkönyvet kölcsönzünk. Sokan viszont éppen azért kölcsönöznek e-könyveket, mert nem tudnak a könyvtárba nyitvatartási időben elmenni, vagy éppen rokkantságuk miatt házhoz kötöttek. Ráadásul a könytáron megtakarítani kívánó önkormányzatok számára is kedvező az e-kölcsönzés, hiszen nem kell nagy alapterületű könyvtárépületeket fenntartaniuk.

Egyfajta megoldási lehetőség, ha a könyvtárak elekttronikusan is csak olyan olvasókat szolgálnak ki, akik vonzáskörzetükben élnek.Az is előfordulhat, hogy a távkölcsönzést csak azok számára teszik lehetővé, akiknél ez indokolt – így például rokkantak számára.

Mások semmilyen, az e-könyvekre vonatkozó korlátozást nem tartanak ésszerűnek és elfogadhatónak. Ma egy jobb szkennerrel fél óra alatt be lehet olvasni egy teljes kötetet, és máris szabadon eléretővé lehet tenni a fájlmegosztókon keresztül. Ez azt jelenti, hogy mindenféle kölcsönzés kockázatos. A tiltással semmire nem lehet menni, az embereket meg kell arról győzni, hogy miért járjanak el jogszerűen.

Vannak szerzők, akik eleve nem szívesen látják, ha műveik e-könyvként is megjelennek. Anyagi érdekeiket féltik, de nem a kalózoktól: míg egy szerzőnek minden kikölcsönzött papírkönyvéért hat penny jár, egy vasat sem kapnak, ha valaki elektronikusan kölcsönzi ki műveiket.

Forrás

Ebook restrictions leave libraries facing virtual lockout

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X