nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Díjazzák a babák nevét

Nyelvápolás? Politikai vagy egyházi manipuláció? Újabb nemzetiségre nehezedik nyomás – ezúttal Indiában –, hogy „hagyományos” nevet adjon az újszülötteknek.

nyest.hu | 2009. június 3.
|  

Az indiai Tamil Nadu állam vezetősége immár 70 éve dolgozik a 68 millió anyanyelvi beszélővel rendelkező, több mint 2000 éves múltra visszatekintő tamil nyelv és kultúra fejlesztésén. Ennek eredményeképpen a tamilt 2004-ben elsőként, hivatalosan is elismerték India klasszikus nyelveként.

A kormányzat most újabb lépést tett a nyelvápolás érdekében. 2009. június 3-tól ugyanis az állami kórházban született, tamil nevet kapott újszülötteket aranygyűrűvel jutalmazzák – számolt be róla a The Times of India. A név tamil jellegének kritériumainak leírásáról nem érkezett hír. Az 1 gramm súlyú gyűrűt a babák kéthetes korukban, anyakönyvük kiállítása és hivatalos visszaigazolása után kaphatják meg.

Nemcsak Indiában volt példa hasonló kezdeményezésre. Nem is kell messzire menni: Dél-Horvátországban, Dalmáciában 2009 februárjában röppent fel a híre annak, hogy a lelkes Petar Mikić atya a szülőket hagyományos horvát utónevek adására biztatja. Ennek érdekében kifüggesztett egy, általa tradicionálisnak tekintett 40 férfi- és 40 női névből álló listát a plocei Ég és Föld Királynője templom ajtajára, a listáról nevet választókat pedig 1000 kuna (kb. 135 euró) jutalomban részesítette. Több család is kapott így pénzt: mindannyian a keresztelő alkalmával.

A városkát, Plocét megosztották a történtek. A plébános azonban elutasította a rosszindulatú feltételezéseket. Kezdeményezésének célja ugyanis nem más, a nemzeti hagyományok ápolása, az egyházi szentek neveinek megőrzése, illetve a horvátok nemzeti öntudatának megerősítése – nyilatkozta a 70 éves pap.

Felettese, Ivan Cubelic vikárius semmi kivetnivalót nem talált az atya cselekedeteiben, A megjutalmazott szülők többsége pedig visszaszolgáltatta a pénzt az atyának, hogy az összeget a templom restaurálására fordíthassa.

Információ
X