nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Díjat kapott a Linux megalkotója

A Linux operációs rendszer megalkotója és Jamanaka Sinja, japán őssejtkutató kapta idén a Millenniumi Technológiai Díjat.

MTI | 2012. június 15.
|  

Linus Torvalds finn-amerikai szoftverfejlesztőnek, a Linux operációs rendszer megalkotójának és Jamanaka Sinja japán őssejtkutatónak ítélték oda idén a Finnországi Technológiai Akadémia független alapítvány Millenniumi Technológiai Díját. Az 1,2 millió euró pénzjutalommal járó elismerést Sauli Niinistö finn államfő nyújtotta át szerdán Helsinkiben.

A díjat odaítélő bizottság indoklásában kiemelte, hogy Torvalds fejlesztése, a nyílt forráskódú Linux jelentős mértékben hozzájárult a számítógépes operációs rendszerek, az okostelefonok és a digitális videoeszközök fejlődéséhez, Jamanakának az őssejtkutatásban tett felfedezése – a felnőtt őssejtek átprogramozása pluripotens őssejtekké (iPS) – pedig új perspektívákat nyitott a rák, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór gyógyításában.

A nagy presztízsű – a technológia területén a Nobel-díjjal vetekedő –nemzetközi kitüntetést immár ötödik alkalommal osztották ki, először 2004-ben. Kétévente díjaznak vele olyan fejlesztőket, akiknek újítása hozzájárul az emberek életminőségének javulásához. Torvalds és Jamanaka 40 jelölt közül kapta meg a rangos kitüntetést.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 gorilla 2012. június 15. 21:25

Gratula az MTI-nek, hogy új írnak cikket a linuxos arcról, hogy a nevét egyszer se tudják jól leírni.

2 Fejes László (nyest.hu) 2012. június 16. 11:29

@gorilla: Mi kérünk elnézést, hogy szerkesztés közben nem tűnt fel. Egyébként Niinistö nevét sem tudták leírni, ezt is javítottam...

Információ
X