nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Diákok a bújtatott tandíj és a röghöz kötés ellen

Országos tiltakozó demonstrációt hirdet a fővárosba október végére a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), a hallgatói szervezet elfogadhatatlannak tartja a készülő felsőoktatási törvényben tervezett „bújtatott tandíjat és a diákok röghöz kötését”.

MTI | 2011. október 7.
|  

Nagy Dávid, a szervezet elnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta: október 26-ra és október 27-re több helyszínre is adtak be területfoglalási engedélyt. Az időpont és a helyszín attól függ, hová és mikorra kapnak engedélyt.

Hozzátette: elkezdődtek a demonstrációk vidéken is, Pécsett és Sopronban már voltak akciók, Debrecenben a jövő héten lesz megmozdulás. A tiltakozóakciók előtt hallgatói fórumokat tartanak, ahol a diákok feltehetik kérdéseiket, és a felvetéseket eljuttatják az önkormányzati és az országgyűlési képviselőkhöz.

Nagy Dávid azt mondta, nem tartják elfogadhatónak a készülő felsőoktatási törvényben szereplő bújtatott tandíjat és a hallgatók röghöz kötését. Hozzátette: hivatalos kommunikáció az oktatási államtitkárral egyáltalán nincs.

A felsőoktatásért hirdetett akciójuk politikamentes – szögezte le az érdekvédő.

A hallgatói szervezet az előző hétvégén Pécsett tartotta küldöttgyűlését. Ezen a HÖOK állásfoglalást fogadott el, amelyben rámutatnak: a koncepció teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a hallgatók szociális helyzetét, és a felsőoktatás állami finanszírozásának csökkentését egyértelműen az átlagos magyar családoknak kell megfizetniük vagy most, vagy úgy, hogy eladósodnak. A hallgatói ösztöndíjak – amelyeknek magukban kell foglalniuk a szociális és tanulmányi ösztöndíjakat – normatív alapon történő kiosztása az államilag támogatott hallgatók után a szociálisan hátrányos, így a megélhetésért küzdő hallgatók számának drámai emelkedését okozhatja a felsőoktatásban – írták.

A szervezet elnöke korábban az MTI-nek azt mondta, hogy az új felsőoktatási törvény koncepciójában az önköltséges képzés és a hallgatói szerződés szerepeltetése nem alternatíva, és ez bújtatott tandíjnak tekinthető.

A koncepcióban az szerepel, hogy az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgató a képzés megkezdése előtt szerződésben vállalná, hogy az állami támogatás fejében a végzése után meghatározott időtartamon belül, meghatározott ideig Magyarországon dolgozik. Példaként 10 év alatt 7 évet, 20 év alatt 15 évet említenek, és ennek nem teljesülése esetén az állami ösztöndíj formájában felvett és a képzés ellenértékeként a felsőoktatási intézménynek a képzésért befizetett összeget köteles visszatéríteni a diák.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X