nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ugocsa non coronat
Destabilizálhatja Ukrajnát a magyar nyelv?

Felhívásban fordultak Volodimir Litvinhez, az ukrán parlament elnökéhez Kárpátalja megyei és járási önkormányzati vezetői, valamint megyei jogú városainak polgármesterei, hogy ne tűzze ismét napirendre az ukrajnai kisebbségek – köztük a magyarok – számára széles körű nyelvhasználati jogokat kilátásba helyező nyelvtörvény tervezetének a tárgyalását.

MTI | 2012. június 1.
|  

A felhívás szerint a nyelvtörvénytervezet által kiváltotthatalmas társadalmi visszhang és a jogszabálytervezet 2012. május 24-i parlamenti vitáját kísérő incidensek megmutatták, hogy asoros nyelvi kérdés viszályt kelt az ukrán társadalomban.A soknemzetiségű Kárpátalja megye tapasztalata bizonyítja, hogy Ukrajna alkotmánya rendezi a nemzetiségek közötti viszonyokat és szavatolja a nemzetiségi közösségek számára anyanyelvük szabad használatát. A nyelvtörvény elfogadása destabilizálhatja az országot és kiélezheti a politikai helyzetet” – áll a dokumentumban.

A felhívást az önkormányzati vezetőkön és polgármestereken kívül aláírta a megyei tanács (közgyűlés) 60 képviselője. Az aláírók között szerepel a nyelvtörvénytervezet kidolgozásában szerepet vállaló Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) három képviselője és az ukrán pártok magyar nemzetiségű képviselői is. Beregszász önkormányzata részéről a felhívást az ukrán nemzetiségű alpolgármester látta el kézjegyével.


A kormányzó Régiók Pártjának (PR) parlamenti képviselői által előterjesztett nyelvtörvénytervezet regionális státust biztosítana a nemzetiségi nyelveknek azokban a közigazgatási egységekben, ahol az adott kisebbség aránya meghaladja a 10 százalékot. Az ellenzéki pártok és az ukrán nacionalista erők részéről heves tiltakozást kiváltó jogszabálytervezet értelmében az orosz nyelv regionális státust kapna az ukrajnai megyék felében, míg a magyar Kárpátalján, a román Csernyivci megyében, a krími tatár a Krímben válna hivatalosan használható regionális nyelvvé.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X