nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csúnyán bedőltek a csehek

„[...] szinte szégyellem magam, hogy a csehek ennyire bedőltek ennek” – nyilatkozta Václav Hořejší atomfizikus.

MTI | 2015. augusztus 23.
|  

Nyugtalanítja a cseh tudósokat a társadalomban egyre növekvő idegengyűlölet, ezért felszólították a politikusokat és a médiát, hogy felelősebben kezeljék a migránsok problémáját. A Tudósok a félelem és a közömbösség ellen nevet viselő petíciót már mintegy ötszáz cseh tudós, kutató és egyetemi oktató írta alá – közölték a petíció szervezői hétfőn Prágában.

A politikusoknak a reális helyzet, nem pedig a közvélemény gyorsan változó hangulata alapján kell eljárniuk. Elfogadhatatlan, hogy az idegen emberek szerencsétlenségét bárki is politikai jó pontok szerzésére használja ki – olvasható a dokumentumban. Az újságírókat arra szólították fel a tudósok, hogy kerüljék a pánikkeltést, és csak ellenőrzött, igaz információkat közöljenek a migránsokról. A közvéleményt ugyanakkor arra kérik, hogy legyen óvatos, és ne hagyja magát manipulálni.

„Határozottan elhatároljuk magunkat attól, ahogy bizonyos erők napjainkban etnikai és vallási türelmetlenséget szítanak Csehországban” – írják a szerzők. Rámutattak arra, hogy a társadalom radikalizálódása a félelem terjesztésén keresztül nagy veszélyeket rejt magában. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nem céljuk a migráció által keletkezett valódi problémák lekicsinyítése és elhallgatása.

„Ami ma itt folyik, nem más mint a menekültek és a muszlimok elleni hisztéria, szinte szégyellem magam, hogy a csehek ennyire bedőltek ennek” – nyilatkozta Václav Hořejší atomfizikus, a cseh tudományos akadémia molekuláris intézetének igazgatója. „A szolidaritást a hisztériakeltés elé kell helyezni. Amikor Csehszlovákia 1968-as szovjet megszállása után az emberek tőlünk is tömegesen menekültek, külföldön befogadták őket” – mutatott rá Helena Illnerová, a cseh tudományos akadémia volt elnöke.

Csúnyán bedőltek a csehek
Forrás: Wikimedia Commons / PinkMoose / CC BY 2.0

A legutóbbi felmérések szerint a csehek 70 százaléka ellenzi a menekültek befogadását. A rendőrség az utóbbi hónapokban szigorúbban ellenőrzi a Csehországba érkező külföldieket, és az első fél évben több mint háromezer illegális migránst vett őrizetbe. Őket a hatóságok táborokban helyezik el.

A külföldiek identitásának megállapítása után a csehek megpróbálják visszatoloncolni őket abba az országba, ahonnan érkeztek. Ha azonban ez nem sikerül, akkor a hatályos szabályok szerint egy hónap után szabadon engedik őket a táborból. A Bělá pod Bezdězem és a Zastávka u Brna táborokból eddig már mintegy 600 menekült került így szabadlábra.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X