nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Erotikus emberszabású
Büszkék leszbikus kapcsolataikra

A nőstény bonobók egymás közti szexuális tevékenységükre felhívják rangidős társaik figyelmét – derítették ki kutatók.

MTI | 2012. március 5.
|  

A Pan paniscus fajt „erotikus emberszabásúként” is emlegetik, mivel az egyedek rendszeresen kerülnek szexuális kapcsolatba mind a saját, mind az ellenkező nem tagjaival. Ez csökkenti a stresszt és a versengést, segít a kötődések kialakulásában, a társas kapcsolatok kifejezésében, a konfliktusok elsimításában - magyarázta a faj hangjelzéseit öt éve vizsgáló Zanna Clay, az atlantai Emory Egyetem (USA) kutatója.

Clay egy nemzetközi kutatócsapat élén a Lola Ya Bonobo rezervátumban (Kongói Demokratikus Köztársaság) figyelte meg az emberszabásúak egy csoportját. A Scientific Reports című folyóiratban megjelent eredményeik alapján a kutatók szabályszerűséget fedeztek fel a homoszexuális találkák során kiadott hangokban.

A hangadással csak a fontos csoporttagokkal való szexuális érintkezést reklámozzák a nőstények, mindez a ranglétrán való feljebbjutást szolgálja – mondta Clay a BBC ismertetése szerint. Legnagyobb eséllyel az alacsony rangú nőstények adtak ki hangot, főként akkor, ha egy magasabb rangú nőstény hívta őket pásztorórára. Ezen kívül a hallgatóságot is figyelembe vették, és akkor keltették aktus közben a legnagyobb zajt, amikor a legfontosabb csoporttag, az alfanőstény is a közelben volt.


Clay szerint a nőstények stratégiai eszközzé alakították az általában szaporodással összefüggésbe hozott hangjelzést. A ranglétrán lejjebb elhelyezkedő nőstény domináns társával folytatott szexuális kapcsolatának reklámozása megerősítheti szociális helyzetét, és ezt az alfanőstény tudtára is kell hoznia.

Közeli rokonaikkal, a csimpánzokkal ellentétben a bonobók közösségeit nem a hímek uralják. Clay szerint ennek a nőstények közti erős kapocs lehet az oka. A bonobóknál a szexuális érintkezés erős eszköz a társas kapcsolatok kialakítására és fenntartására, melyek egyúttal a magas rang kulcsai – magyarázta a szakember.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X