nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Blogon Nero Aranypalotája

Virtuálisan látogatható a valóságban évek óta lezárt Domus Aurea, Nero császár római Aranypalotája, melynek helyreállításáról blogot indított az olasz főváros műemlék felügyelősége.

MTI | 2012. december 23.
|  

Legalább a számítógép képernyőjén keresztül bepillanthatunk a Domus Aureába – írta a Corriere della Sera napilap, amely hírt adott arról, hogy az ókori világ egyik csodájának tartott palotát restauráló régészek munkáját blogon lehet követni. A honlap fényképekkel, videókkal és friss információkkal kívánja fenntartani az érdeklődést a régészeti ásatás iránt, ha már olaszok és külföldiek lassan végleg lemondanak arról, hogy valaha is láthassák az Aranypalotát - nyilatkozta az olasz napilapnak a helyreállítást vezető Fedora Filippi. 

A turisták előtt húsz évig lezárt Domus Aureát 1999-ben nyitották meg újra, de az épületekben történt omlások miatt 2005 óta ismét zárva van. Reméljük, legalább a bloggal nem ez történik – jegyezte meg a Corriere hangoztatva, hogy a már december elején megnyitott blogot sem ismerte és látogatta senki addig, amíg az újság nem írt róla. 

A Domus Aurea – illetve ami megmaradt belőle
A Domus Aurea – illetve ami megmaradt belőle
(Forrás: Wikipedia Commons / Howard Hudson / GNU-FDL 1.2)

Nero 64-ben, Róma felgyújtása után emelte a Domus Aureát. A későbbi Colosseum szomszédságában álló, többemeletes, kertekkel körülvett palota kétszázötven hektárt foglalt el. A reneszánsz idején Raffaello és Michelangelo is az Aranypalota falait borító freskók díszítését utánozta. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Molnár Cecília 2012. december 23. 13:35

Javítottam, bocs.

1 Dvojcse 2012. december 23. 12:19

404

Információ
X