nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Üzbegisztán
Betiltották a Bálint-napot

Nem lesz többet Bálint-nap Üzbegisztánban: a közép-ázsiai ország hatóságai úgy döntöttek, az ország kultúrájától idegen ünnep helyett inkább egy helyi történelmi személy, Babur mogul születésnapjáról fognak megemlékezni február 14-én.

MTI | 2012. február 14.
|  

A Bálint-nap eltörléséről az oktatási minisztérium felvilágosításért és az értékek megőrzéséért felelős hivatala adott ki egy határozatot, amely előírja, hogy február 14-én ezentúl a Dzsingisz kán leszármazottjának tartott Babur mogul emléke előtt kell tisztelegni felolvasásokkal és versekkel. Az új ünnep szellemében a hatóságok már idén betiltottak több, a Valentin-naphoz köthető programot is, köztük a népszerű üzbég énekesnő, Rajhon koncertjét is.

A döntésnek meglehetősen vegyes volt a fogadtatása az üzbégek között. Az amerikai ünnepet egyfajta új hagyománynak tartó fiatalok számára nagy csalódást okozott, hogy az intézkedés miatt elmarad kedvenc énekesnőjük szokásos Valentin-napi koncertje.Nevetséges. Tíz éve tart koncertet ezen a napon Rajhon, s most betiltották, mintha valakinek hirtelen eszébe jutott volna, miről is van szó” – mondta a BBC-nek Dzsaszúr Hamrajev helyi újságíró.Nem kellene egy ilyen napot nemzeti ünneppé változtatni, mert ez megosztja az embereket” – tette hozzá.

Mások viszont úgy vélik, a minisztérium jó döntést hozott ,és a koncert betiltása is jogos volt.Miért ünnepelnénk egy ilyen mesterkélt, súlytalan ünnepet? Nem illik sem a történelmünkhöz, sem a mentalitásunkhoz” – hangsúlyozta egy magát értelmiségiként aposztrofáló taskenti férfi.

Ez egyébként nem az első alkalom, hogy a hatóságok felléptek a nyugati kulturális hatások ellen. Az elmúlt hetekben például több elítélő hangvételű cikk jelent meg az állami sajtóban atúlságosan szókimondó nyugati szappanoperákról, amelyek aláássák a helyi értékeket és tradíciókat. Hasonló kritikával illették a hatóságok egy évvel ezelőtt a rock és rap dalok szövegeit. Asátáni zene ellen kiterjedt kampány folyt a fiataloknak szóló állami TV-csatornán. Nem meglepő módon, az államfő énekesnői babérokra törő lányának, Gulnara Karimovának a nem egyszer kifejezetten szexi klipjeit viszont nem marasztalták el az állami erkölcscsőszök.

Sokaknak Magyarországon sem tetszik a Bálint-nap megünneplése. Ön betiltaná a Bálint-napot? Milyen ünnepet vezetne be helyette?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Galván Tivadar 2015. február 16. 15:08
2 lcsaszar 2015. február 16. 14:18

Van. Március 8, nőnap. Ha valaki ennek hallatán mesterséges szocialista ünnepre asszociál, nagyon téved. Olaszországban pl. minden boltban kis mimózacsokrot kapnak a nők, nem központi pártutasításra.

1 Annie 2012. február 16. 00:53

A „Bálint-napot” semmiképpen, hadd legyen a Bálintoknak is névnapjuk. Ami a Valentin-napot illeti, szerintem szép, hogy legyen a szerelmeseknek ünnepe, de ebben a hideg, latyakos februárban nem től romantikus, sokkal több értelme lenne tavasszal tartani ilyesmit.

Információ
X