nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
10 elterjedt tudományos tévhit 3.
Befolyásolja-e a telihold a viselkedésünket?

Sokan tartanak a holdtöltéktől: furcsa dolgok történhetnek ilyenkor. De mennyire megalapozott ez a félelem?

nyest.hu | 2014. július 18.
|  

A nyesten rendszeresen foglalkozunk közkeletű tudományos tévhitekkel, legendákkal, tévedésekkel – nem csak a nyelvészethez kapcsolódóan. Némely téves elképzelés annyira elterjedt, és annyira sokszor hangzik el, hogy nem győzik újra és újra elővenni őket az ismeretterjesztő oldalak. Most az IflScience közölt egy 10 elterjedt tévhitből álló listát, ami részletekben dolgozunk föl. Volt már szó arról, hogy igaz-e, hogy az agyunknak csak a 10 százalékát használjuk ki. Azt is megtudhattuk, miért nincs a Holdnak sötét oldala. Maradunk egyelőre a Holdnál: utánajárunk, tényleg furcsa viselkedést okoz-e a telihold.

A telihold viszonylag ritka és igen látványos jelenség. Talán ez lehet az oka annak, hogy számos mítosz kering a teliholdnak az emberi viselkedésre gyakorolt hatásáról. Nagyon régóta keringenek olyan hírek, hogy a telihold nyugtalanná teszi elsősorban az idős, illetve a mentálisan sérült embereket. Ezeket a híreszteléseket a mentális betegekkel, illetve idősekkel foglalkozók kezdték el terjeszteni saját megfigyeléseik alapján. A dolog pedig kellően hátborzongató és misztikus volt ahhoz, hogy elterjedjen az az elképzelés, hogy a telihold befolyásolja a viselkedésünket.

Ijesztő...
Ijesztő...
(Forrás: Wikimedia Commons / Rennett Stowe / CC BY 2.0)

A „jelenségre” magyarázat is született: teliholdkor a Hold hat az agyunkban levő folyadékra az ár-apály jelenséghez hasonlóan. Azzal is összefüggésbe hozták a teliholdnak emberi agyra gyakorolt hatását, hogy ilyenkor, sokak állítása szerint, megnövekszik a bűncselekmények száma. Ezt a híresztelést egyszer még a brit rendőrség is komolyan vette, és megerősített készültséggel várták a holdtöltét...

A telihold hatásait tudományos módszerekkel is vizsgálták. Ezek eredményei azt mutatták, hogy a telihold és a furcsa, nyugtalan viselkedés megjelenése között igen csekély a korreláció, és ok-okozati összefüggést nem lehet találni. Azt azonban a statisztikák valóban igazolni látszanak, hogy holdtöltekor magasabb a bűncselekmények száma. Ez azonban valószínűleg azzal áll összefüggésben, hogy a holdtölték gyakran esnek hétvégékre.

Mindezek alapján sok félnivalónk nem lehet teliholdkor. Kivéve egy esetet: ha vérfarkasok vagyunk...

Befolyásolja-e a telihold a viselkedésünket?
Forrás: Wikimedia Commons / Gunnar Creutz / CC BY-SA 3.0

Forrás

Common Science Myths That Most People Believe

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
7 Kara-kán 2014. november 16. 12:15

@KPAX:

A válasz egyszerű: a nyári terhesség idején az anya több és jobb táplálékhoz jut. Az ok tehát nem a csillagokban van, hanem a földi évszakokban. Kac-kac!

6 KPAX 2014. július 19. 17:09

ha valakit komolyabban is érdekelnek a kozmikus hatások a viselkedésre ( pl. asztrológia, ...)

Cosmic Influences on Behaviour?

www.gresham.ac.uk/lectures-and-events/co...luences-on-behaviour

nem mindegy, hogy a gyermektervezés mikorra van időzitve:

"According to studies in Denmark and Austria, the best time to be born (in the Northern Hemisphere) is the last quarter of the year (October to December), when one lives, on average, 216 days longer than the worst quarter (April to June). Similarly, in the U.S. those born in autumn live about 160 days longer than those born in spring (Foster & Roenneberg, 2008). People born in autumn are significantly more likely to live to be 100 than siblings born in spring (Gavrilov & Gavrilov, 2011)."

5 KPAX 2014. július 19. 16:58

azért ez egy kicsit túlzott leegyszerűsítés,

Első kérdés - hogyan definiáljuk a teliholdat ? (12h , 24h, 3nap )

"Effects of Full-Moon Definition on Psychiatric Emergency Department Presentations"

ISRN Emergency Medicine

Volume 2014 (2014), Article ID 398791, 6 pages

dx.doi.org/10.1155/2014/398791

www.hindawi.com/journals/isrn/2014/398791/

"Consistent with the majority of lunar research, we found that the lunar cycle did not influence ED presentations in the 3-day model. However, in the 12-hour and 24-hour models, we found a significant effect of the lunar cycle such that the frequency of psychiatric ED presentations was reduced during the full moon. We also found that significantly more patients with a diagnosis of personality disorder presented during the 24 hr full-moon period and that triage codes during this time tended to be more severe. These results support the minority of lunar research, which has found an effect of the lunar cycle. "

4 kalamajka1 2014. július 19. 07:50

Én nem mondanám, hogy a telihold viszonylag ritka jelenség, mert évente 12-13-szor fordul elő.

A betörések száma nem a Hold misztikus vagy gravitációs hatása miatt növekszik meg, hanem amiatt, hogy világos van, és igy a betörők jobban el tudnak tájékozódni az éjszakában, mint újholdkor.

3 nudniq 2014. július 18. 23:22

@Krizsa: >>A holdtölték éjszakái kifejezetten VILÁGOSAK.<<

Ez bizony így van. Ráadásul a telehold pont szemben van a Nappal, ezért éjfélkor delel, este kel fel, és reggel megy le, így egész éjjel világít.

Nem véletlenül volt régen (a közvilágítást még nem ismerő korban) különös jelentősége. A régi eredetű vallásokban sok ünnep éppen telihold idejére esik még ma is.

2 Krizsa 2014. július 18. 16:08

A holdtölték éjszakái kifejezetten VILÁGOSAK. Sokkal jobban kell vigyázni, hogy a ragadozók (az emberi fajnál a fajtárs ragadozók is) ne kapjanak el megevés céljából. Holdtöltekor, kisgyermek korom óta én sem alszom nyugodtan. Mivel a génjeim nemcsak a 7 millió éves előemberi korba, hanem messze az állatvilágba nyúlnak vissza, igazuk van.

A szülések legnagyobb része éjszakai szülés. Nálam mind a négy - természetes - szülés az volt. Miért? Mert az éjszaka, a sötétség jobban védi a teheteleneket... Aki (öregedő ember, vagy ha holdtölte van, bárki) nem alszik jól éjszaka, nyissa ki a számítógépét, vagy vegye elő az éppen olvasott könyvét... És ha megteheti, aludjon egyet délután is. Tehát holldtöltekor valóban nyugtalanabb az alvás.

1 Janika 2014. július 18. 15:19

"Ez azonban valószínűleg azzal áll összefüggésben, hogy a holdtölték gyakran esnek hétvégékre"

Ezt az állítást nagyon könnyen lehet cáfolni!

A holdtölték szépen végigmennek a hét napjain. A hétvégi holdtölte sem gyakoribb, mint a hétköznapi (még arányaiban sem).

Információ
X