nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Azt se tudja fiú-e vagy lány? – Most letesztelheti!

Kulcsolja össze a két kezét, és figyelje meg, melyik kezének a hüvelyujja van felül. – Ez egy feladat a hat közül, amelyekből kiderül, inkább férfi vagy inkább női a gondolkodásunk. Próbálja ki most!

nyest.hu | 2013. október 8.
|  

Sokszor halljuk, hogy „tipikus női logika”, vagy hogy „jellegzetes férfi gondolkodás”, de van-e ezeknek a sztereotípiáknak alapjuk? Megalapozott, hogy a nőknek jobbak a verbális készségeik, vagy hogy a férfiak jobban tájékozódnak térben? – Mindenki kiderítheti, hogy a saját agyműködése hol helyezkedik el a „tipikus férfi” és a „tipikus női” skálán, ha kitölti a BBC Science hat részből álló online tesztjét.

A tesztben különböző feladatokat kell megoldaniuk a vállalkozó kedvű résztvevőknek. Vannak időre teljesítendő feladatok, de van olyan is, amelyben egyszerűen csak adatainkat kell megadnunk. És készüljünk fel, mielőtt nekivágunk: az egyik feladat kitöltéséhez szükségünk lesz egy vonalzóra is. Ugyanis meg kell majd mérnünk kezeinken a gyűrűs és a mutató ujjak hosszát... Ez ugyanis – egyes tudósok szerint – arról árulkodik, hogy mennyi tesztoszteronnak voltunk kitéve az anyaméhben, ami persze agyunk fejlődése szempontjából sem mellékes.

Azt se tudja fiú-e vagy lány? – Most letesztelheti!
Forrás: bbc.co.uk

A teszt hat részből áll – különböző képességeknek, dimenzióknak megfelelően. Az összes feladat elvégzése körülbelül 25 percet vesz igénybe, az egyes részek azonban csak pár percesek, és bármelyik lépés után el lehet menteni az eredményeket és a másik időpontban folytatni.

Ha tehát kíváncsi arra, hogy gondolkodása inkább „férfias” vagy inkább „nőies”, ne habozzon, töltse ki a tesztet. De vigyázzon, az aktuális hormonszintje is befolyásolhatja az eredményt!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sultanus Constantinus 2013. október 9. 20:32

"És készüljünk fel, mielőtt nekivágunk: az egyik feladat kitöltéséhez szükségünk lesz egy vonalzóra is. Ugyanis meg kell majd mérnünk kezeinken a gyűrűs és a mutató ujjak hosszát..."

Ha a teszt valóban a gondolkodás alapján következtet a biológiai nemre, akkor mi szükség van fizikai jellemzők mérésére?

Amúgy megcsináltam, érdekes is, csak egy csomó mindent nem értettem angolul, ezért folyton szótárazni kellett.

2 El Vaquero 2013. október 9. 20:49

@Sultanus Constantinus: "egy csomó mindent nem értettem angolul" Hííííííííííí!?

Én meg mondjuk hiába értettem, elég türelemőrlő volt, mikor már a sokadik tesztet kellett időre összeszenvedni. Elegem lett belőle, kilőttem. Hülyüljön ilyennel az, akinek hét anyja van, az én időm ne rabolják. Szép, ha egy teszt alapos, de ezt túlzásnak éreztem.

3 Sultanus Constantinus 2013. október 9. 21:01

@El Vaquero: Nálam is volt olyan pont, amikor majdnem bezártam, hogy nem szórakozok tovább ilyen hülyeségekkel, de hajtott a kíváncsiság, mit fognak kihozni belőle. Persze semmilyen meglepetés nem ért, szerencsére. :D

4 Sultanus Constantinus 2013. október 9. 21:03

@El Vaquero: Pl. kihozta, hogy a nőies nőket szeretem jobban -- jé, ki gondolta volna? Na meg, hogy jó a nyelvérzékem -- hát ez sem volt valami fene nagy újdonság.

5 szigetva 2013. október 9. 21:21

@Sultanus Constantinus: Mert ha valakinek a férfias nők tetszenek jobban, akkor az mit jelent?

6 Sultanus Constantinus 2013. október 9. 21:38

@szigetva: Hát attól függ, milyen nemű az illető. :P

7 szigetva 2013. október 9. 21:55

@Sultanus Constantinus: Arra gondolsz, hogy ha férfi, akkor „rendes” heteró, ha nő, akkor meg „ronda” lezbi?

8 GBR 2013. október 9. 22:05

@szigetva: ne legyel mar ennyire kritikus! :)

Az elozmenyekbol nekem epp az tunik ki, hogy ugy erti Sultanus Constantinus, ha ferfi, epp akkor nem "rendes" hetero. (Hiszen akkor a noies nok tetszenenek neki)

De ez is mindegy, a hozzaszolasbol vilagosan erzodik az ironikus, humoros hangulat a komoly kinyilatkoztatas helyett.

Nem kel mindenhol "homofobiat" latni! :)

9 szigetva 2013. október 9. 22:14

@GBR: Sultanusnak nem ez az első homofób megnyilvánulása, eddig nem kommentáltam. Megjegyzem, a minap csinosnak találta a széles állkapcsú (férfias!) Rachel Weiszt. Nem tudom, mint gondol, a vastag szemöldökű (férfias!) Brooke Shieldsről (annó, úgy emlékszem tarolt az a nő is).

Én úgy tudtam, hogy az a heteró, aki ellenkező neműekkel él szívesebben nemi életet. Ezt nem az arcának a vonásai, hanem a nemi szervei alapján kell eldönteni (ha lehet).

Én nagyon nem szívesen folyok bele ilyen vitákba, de ez most már annyira felháborítóan korlátolt volt.

10 Sultanus Constantinus 2013. október 10. 08:23

@szigetva: Már ne is haragudj, de szerintem a korlátolt éppen az, aki nem érti a viccet. Meg különben is: kinek mit jelent az, hogy nőies és férfias... Nekem Rachel Weisz egyáltalán nem férfias arcú. Miért férfias nő az, aki vastag szemöldökű? Én pl. jobban szeretem a természetes nőket, akiknek nem csak festve van a szemöldöke. Bocs, de néha az az érzésem, hogy nektek, nyelvészeknek, üldözési mániátok van...

11 Kara-kán 2013. október 11. 13:48

Az összekulcsolt kéznél mi a lényeg?

Melyik a férfi/nő?

Rövidebb így, mint végigcsinálni...

Információ
X