nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elefántok az enciklopédiában
Az öt leghíresebb wikipédia-csínytevés

A Wikipédián rendszeresen előfordulnak kisebb csínytevések és vandalizmusok, ezekből gyűjtöttük össze az öt legelhíresültebbet.

nyest.hu | 2010. október 8.
|  

A Wikipédia sok millióra rúgó szócikkeit önkéntesek hada szerkeszti, nem meglepő, hogy időnként egy viccet megenged magának egyik-másik szerkesztő, vagy valaki olyan, aki hozzájutott egy megbízhatónak tartott szerkesztő hozzáféréséhez. Mi is írtunk már korábban a nyár egyik vandalizmusáról, amikor a kanadai nyelvtörvényt átnevezték „Québec Náci Törvényre”.

Az egyik leggyakoribb vandalizmus a Wikipédián, hogy egy élő embernek keltik a halálhírét. Ez legalább hat hírességgel történt már meg, többek között a massachusettsi szenátorral, Ted Kennedyvel is – aki azóta már valóban elhunyt – de ezek a halálhírek nem igazán mondhatók különösebben szórakoztatónak vagy „mélyenszántónak”. Korábbana a Wikipédia logójában évekig bennehagyott helytelen japán és hindi írásjelekről írtunk, most szerepeljen itt egy csokor az eddigi leghíresebb wikipédiás csínytevések közül:

1. Első helyen érdemes megemlíteni Stephen Colbert amerikai humorista esetét. A népszerű politikai szatíraíró saját tévéműsorában élőben változtatott meg wikipédia szócikkeket. Colbert azzal viccelődött, hogy a Wikipédia korában bármit kitalálhatunk, és ha elegen elolvassák, akkor az valósággá válik. Colbert a show alatt kissé megváltoztatott két szócikket, a George Washingtonról szólót és egy elefántokról szólót. Ez utóbbi igen népszerű lett Colbert rajongóinak körében, akik az elkövetkező hetekben több mint hússzor írtak át különböző elefántos wikipédia bejegyzéseket. Végül Colbertet letiltották a wikipédiáról, az elefántokkal kapcsolatos szócikkeket pedig zárolni kellett egy időre.

2. A wikipédia vandalizmusok legtöbbször élő embereket, hírességeket  érintenek. Ezért meg is kellett változtatni az hírességekről szóló szócikkek szerkesztését. Ezt ma már minden változatatás esetében ellenőriztetni kell egy harmadik személlyel, ami lényegesen megnehezíti a csínytevők dolgát. Az egyik legismertebb vandalizmus Tony Blair volt brit miniszterelnökről szóló wikipédia szócikkel kapcsolatos. 2006 februárjában egy hétig az szerepelt a politikusról a Wikipédián az a megjegyzés, hogy „tinédzser korában Adolf Hitler posztere lógott a hálószobája falán.”

Bill Gates sem kerülhette el, hogy vandalizmus áldozata legyen.
Bill Gates sem kerülhette el, hogy vandalizmus áldozata legyen.

3. Szintén 2006-ban egy másik brit hírességet is megviccelt valamelyik wikipédiaszerkesztő. Az énekes Robbie Williamsről azt állította a wikipédia bejegyzés, hogy „megélhetésként hörcsögöt eszik, Stoke-ban és környékén.”

4. A vicces kedvű wikipédia önkéntesek az ókor görög filozófusát, Platónt se kímélték. Egy tanár találta meg és örökítette meg a Platónról szóló bejegyzést, ami szerint „Platón egy hawaii időjós és szörfös", továbbá „általánosan feltételezett, hogy a tanítványa volt Barney-nak, a lila dinoszaurusznak, és nagyban hatott rá kutyája, Cutie."

Az öt leghíresebb wikipédia-csínytevés

5. Utolsó helyre került Anthony Benis és NPA elméletének esete. Benis készített egy szócikket a saját elméletéről, ami szerint az emberi személyiség nárcisszimusból, perfekcionizmusból, és agresszióból (NPA) áll össze. A wikipédia felhasználói azonban tiltakoztak az általuk „hiúsági bejegyzének” titulált szócikk miatt, mert szerintük Benis csak a saját elméletét promótálta. A Wikipédia reakciója az volt, hogy eltávolította Benis cikkét arra hivatkozva, hogy Benis nem elég híres hozzá, hogy a saját elméletéről szóló szócikket ő szerkessze.

Ezeknek, és a lejjebb említett forrásokban fellelhető további csínytevéseknek és vandalizmusoknak mindenki utánanézhet saját maga, mert a Wikipédia „laptörténet” funkciója tartalmazza a szócikkek teljes szerkesztéstörténetét, beleértve az összes változtatást is.

Forrás:

http://www.huffingtonpost.com/2010/04/06/the-funniest-acts-of-wiki_n_522077.html#s78737

http://www.bestcollegesonline.com/blog/2009/02/10/25-biggest-blunders-in-wikipedia-history/

http://www.nytimes.com/2007/06/25/technology/25wikipedia.html?_r=1&fta=y

http://www.pcworld.com/article/170874/the_15_biggest_wikipedia_blunders.html

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Annie 2011. január 18. 21:00

Azért ezeket a leghíresebb csínytevéseknek nevezni elég durva tájékozatlanság; Colbert esete valóban az volt, de a többi csak átlagos vandalizmus, amiből naponta több száz születik az angol wikipédián. Ha már valami igazán durvát akarsz, Willy on Wheels esetének nézz utána.

Információ
X