nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az Országos Idegennyelvű Könyvtár az Év Könyvtára

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) nyerte el idén az Év Könyvtára címet; az elismerést Kálnoki-Gyöngyössy Márton kultúráért felelős helyettes államtitkár adta át hétfőn az OIK épületében.

MTI | 2010. november 30.
|  

Az Év Könyvtára címet a kultúráért felelős tárca 1996 óta adja ki a korszerű működési formákat alkalmazó, minőségfejlesztési programok eredményeit használó, magas szintű könyvtári szolgáltatásokat nyújtó intézmények számára; a díjjal egymillió forint jár.

Kálnoki-Gyöngyössy Márton a hétfői díjátadón kiemelte: az ország jelenlegi teherbíró képessége mellett nehéz feladat a kulturális intézmények fenntartása, ezért az elismerés odaítélésénél a tárca azt is mérlegelte, melyik pályázó milyen hatékonyan használja fel a rendelkezésére álló forrásokat.

„Az OIK nemcsak megugrotta ezt a mércét, hanem messze túl is teljesítette”  – méltatta a helyettes államtitkár a cím idei nyertesét.

Mender Tiborné, az OIK főigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az intézmény 146 nyelven csaknem 400 ezer dokumentumot őriz, zeneműtárából kottákat, CD-ket kölcsönözhetnek a látogatók, emellett az intézményben több mint 300 féle folyóirat olvasható 32 nyelven 35 országból.

A főigazgató kiemelte az OIK elmúlt esztendőben is folytatott informatikai és szolgáltatás-fejlesztéseit.

„A könyvtár látogatóinak jelentős részét képező célcsoport, a 18 és 28 év közöttiek elsősorban az internetről tájékozódnak. Nagyon fontos tehát, hogy az intézmény honlapja (www.oik.hu) és annak szolgáltatásai közel menjenek a használókhoz. Ezért már négy éve elindítottunk egy blogot, és lassan egy esztendeje működtetjük az OIK Facebook-oldalát”  – fejtette ki.

Mender Tiborné tájékoztatása szerint a megújulás előtt álló honlap rövidesen két alportállal bővül: a nemzetiségi oldalon mind a 13 hazai kisebbség nyelvén elérhetők lesznek az OIK-ra vonatkozó információk, kérdést is lehet majd feltenni több kisebbségi nyelven, a zenei alportál pedig öt világnyelven lesz elérhető.

Új szolgáltatás a könyvtárban a helyszíni laptopkölcsönzés lehetősége, míg a saját géppel érkezők laptopzárat kölcsönözhetnek. A főigazgató arról is beszélt, hogy a könyvtár munkatársai rendszeresen külső rendezvényeken, fesztiválokon, oktatási intézményekben népszerűsítik a gyűjteményt, egyben kedvezményes beiratkozási lehetőséget biztosítanak.

Az OIK egy európai uniós pályázat eredményeként 20 millió forintból a mozgáskorlátozottak, a vakok, a siketek, valamint a kisgyerekkel érkezők speciális igényeit is kielégítő fejlesztést hajt végre az épületen.

Mender Tiborné elmondta, hogy az OIK használóinak száma folyamatosan emelkedik: 2009-ben 50 ezren látogattak a Molnár utcai könyvtárba, amely a számos irodalmi, nyelvi és zenei rendezvénynek köszönhetően egyre inkább „kulturális találkozóhellyé” válik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X