nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az oktatók 4%-át bocsátja el az ELTE BTK

Huszonkét oktatójától válik meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kara (BTK) – közölte Dezső Tamás, a kar dékánja szombaton az MTI-vel.

MTI | 2013. február 25.
|  

 Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a BTK-t, hogy a hvg.hu péntek este azt írta, tudomásuk szerint több tucatnyi oktatót érintő elbocsátási hullám kezdődött a Bölcsészettudományi Karon, akár félszázan is érintettek lehetnek. Dezső Tamás elmondta, az egyetemi költségvetési megszorítások miatt március elsejétől 22 oktatót küldenek el. Nyugdíjas korú, 62, illetve 65 év fölötti kollégákról van szó. További tíz, félállásban dolgozó oktatójukat pedig arra kérik, hogy igényeljenek fizetés nélküli szabadságot az év végéig.

Az egyetem belső szabályozása értelmében azok az docensek, akik betöltötték a 62. életévüket, 65 éves korukig dolgozhatnak, úgy, hogy a rektor évenként engedélyezi a foglalkoztatásukat. A professzorok pedig 70 éves korukig maradhatnak – tette hozzá a dékán. Kitért arra is, hogy a karon jelenleg több mit 550 oktató dolgozik. A takarékossági intézkedések miatt már tavaly sem töltötték be a megüresedett helyeket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 GoldziherOrient 2013. március 2. 10:12

tud valaki ehhez valahol egy névsort? nem az örökösen ismételt Margócsy-Nádasdy-Tverdota-Kálmán sztárlistát, hanem egy 22-est vagy folyamatosan bővülőt? előre is kösz

2 szigetva 2013. március 2. 10:28

@GoldziherOrient: A BTK dékánja a február 27-i kari gyűlésen oktatói felszólításra felolvasta a teljes (21 nevet tartalmazó) névsort, de nyomatékosan kérte, hogy az ne kerüljön nyilvánosságra.

3 Krizsa 2013. március 2. 10:58

Politikusok, államfők miért lehetnek 80-on túl is,

de főleg a legnagyobb kutatók miért produktívak akár 90 fölött is?

Mert aki gondolkozik, az közel-halálig azt teszi, aki meg nem, az már 25 éves korában cseléd és másoló automata.

4 GoldziherOrient 2013. március 2. 12:01

kösz az pluszinfot.

akkor a BTK-val jogviszonyban álloktól nem kérdezem, nekik nem engedélyezték a válaszolást, de a többiek linkelhetnének egy listát, biztos van valahol, csak nem mindenkiért tüntetnek név szerint.

5 Krizsa 2013. március 2. 12:51

Amikor az jön, hogy kutató és kényszernyugdíj, akkor a ki nem mondott ok az, hogy a fiatalok még meg- és átnevevelhetők, és a családalapítás előtt - az elején - a már kialakult véleményüket is le lehet szakítani róluk, vagyis betörhető a gerincük.

Az öreg pedig (nem a fullgyógyszerezett trotlikról beszélek):

1. Már majdnem mindent (vagy elég sokat) elért az életben, ezért alapban nyugodt és elégedett.

2. Már nincs vesztenivalója. Tudja, hogy meg fog halni, és nem is olyan sokára.... s ha emellett még egészséges is és jól érzi magát, bármilyen furcsán hangzik, ez egy nagy érzés. A FÜGGETLENSÉG érzése.

Anyagi kötelességei - gyereknevelés - már nincsenek, tető-kaja létminimum mindenesetre megvan.

Az ilyen emberek mindenképpen hátráltatják az intézmény pénzelőinek az érdekeit. Mert a mai, szponzorált tudomány már minden területen érdek (pl. nyelvtud: angol nyelv:-) és piacorientált (Európai Unio) és kivétel MÁR RÉGEN nincs.

Az öregek azonban mindezzel akkor sem törődnek, ha egyáltalán felfogják, hogy mit is várnal el tőlük. De ált. fel sem fogják, hogy ilyesmi a tudományban is létezhet.

6 El Vaquero 2013. március 2. 12:59
Információ
X