nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az oknyomozó újságírás halált okozhat

Lee Halpin a hajléktalanokról akart tényfeltáró riportot készíteni. Egy hétre kiköltözött az utcára, hogy a fedél nélküliek életét élje. A vállalkozást nem élte túl: halálát kihűlés okozta.

nyest.hu | 2013. április 14.
|  

A fiatal brit filmes, Lee Halpin egy televíziós csatornához szeretett volna felvételt nyerni oknyomozó újságíróként, de pályázati anyaga elkészítése közben meghalt – tudatta a Huffigton Post. Pályázatának témája az északkelet-angliai hajléktalanok helyzete volt; ennek elkészítése keretében egy hetet tervezett eltölteni az utcán, olyan körülmények között, mint egy hajléktalan. Családja – a hosszúra nyúlt tél miatt is – figyelmeztette a vállalkozás veszélyeire, Halpin azonban az aggodalmak ellenére kitartott terve mellett.

A Channel 4 News pályázati kiírásában az szerepelt, hogy olyan sztorival álljanak elő az állásra jelentkezők, amelynek a feltárásában „félelem nélkül” vettek részt. Lee Halpin vállalkozása – ha valóban végig tudta volna csinálni – valóban vakmerőnek mondható. De sajnos nem élte túl az egy hetes anyaggyűjtési időszakot: holtan találtak rá egy elhagyatott hostelben. Halálát kihűlés okozta, de a rendőrség azóta letartóztatott két fiatalt, akiknek közük lehet Halpin halálához.

A pályázati anyag elkészítésébe a fiatal oknyomozó újságíró nagy lelkesedéssel vetette bele magát. Az utcára kerülése előtt egy – már a pályázathoz készített – videoüzenetben mondja el vállalkozásának fő motivációit és céljait.

A fiatal újságíró a videóban beszél arról, hogy az oknyomozó újságírás egyik kulcsmozzanata valóban a félelemnélküliség: bele kell ugyanis ásnia magát olyan mélységekig egy témába, ahogyan azt senki más nem tette meg előtte. A témaválasztasával kapcsolatban elmondja, lpa hajléktalanság az egyik legaktuálisabb és legsürgetőbben választ váró társadalmi probléma Nagy-Britanniában, elsősorban az északkeleti területeken. Évről évre egyre többen töltik az éjszakákat fedél nélkül, ami különösen egy ilyen kemény téli időszakban bizony emberéleteket követel.

Újságpapírból készül a hálószoba...
Újságpapírból készül a hálószoba...
(Forrás: Wikimedia Commons / Fray20 / GNU-FDL 1.2)

A sors iróniája, hogy Lee Halpin ha leírni végül nem is, de saját tragikus sorsával demonstrálni tudta, hogy mit jelent és milyen veszélyekkel jár a hajléktalanság. Az ő halála biztosan sokkal több ember figyelmét hívja fel a problémára, mintha egy „valódi” hajléktalan hűlt volna ki az utcán. Halpin projektjének blogján halála óta adományokat gyűjtenek és közösséget szerveznek a problémára érzékeny emberekből. Szomorú, hogy egy oknyomozó újságírónak meg kellett halnia ahhoz, hogy a kérdés ténylegesen a közbeszéd középpontjába kerüljön.

Forrás

Lee Halpin, Filmmaker, Dies While Investigating Homelessness For Journalism Internship

Stepping outside (Halpin filmjének a blogja)

A Channel 4 News megemlékezése

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Blogin 2013. április 14. 11:54

Évről évre.

2 Blogin 2013. április 14. 11:54

És videoüzenet.

3 Varmer 2013. április 14. 12:21

@Blogin: Ezt nem értem.

4 Grant kapitány 2013. április 14. 13:58

"éltetét élje", "fitalat", "hült", "videoben", "egy hetes", "Ipa hajléktalanság(???)'" - ez a cikk ékes bizonyítéka annak, hogy

a nyest félanalfabéta szerzőket foglalkoztat.

5 Sigmoid 2013. április 14. 16:35

"Halálát kihűlés okozta, de a rendőrség azóta letartóztatott két fitalat, akiknek közük lehet Halpin halálához."

Hogy MIVAN??!!!!!!

6 Grant kapitány 2013. április 14. 19:09

@Sigmoid: te még erről nem hallottál? Előre eltervelten kihűlték őt, több évet is lehet kapni az ilyen gyilkosságért.

Más: "...mintha egy "valódi" hajléktalan hült volna ki az utcán." Itt a "mintha" helyett "mint ha" kellene, mert így azt jelenti, hogy "olyan, mintha kihűlt volna".

7 tenegri 2013. április 14. 19:16

@Sigmoid: Kétségkívül homályos és adathiányos a megfogalmazás, de azért nem nehéz olyan helyzetet elképzelni, ami megfelel a kihűlésnek és a "közük lehet a halálához"-nak is. Pl. leütötték, ott hagyták, s ájultan heverve szépen kihűlt és meghalt, vagy elvették a meleg cuccait, stb.

8 El Vaquero 2013. április 16. 10:29

@Grant kapitány:

Ez nagyon igaz. Mintha az újságírás hibája lenne, hogy így járt. Valóban, ha egy valódi hajléktalannal történik, senki nem foglalkozik vele. Az egészből ráadásul nem azt vonják le tanulságnak, hogy akkor talán tényleg segíteni kéne a valódi hajléktalanokon, hanem hogy jajj az újságírás. Annyira jellemző...

Információ
X