-
Sándorné Szatmári: Szerintem beszűkül a gondolkozás féleségek korábbi sokasága, míg a tere, ahol keresgélni l...2024. 03. 25, 09:02 Hogyan alakul át az olvasás?
-
Sándorné Szatmári: Ezek a modellek tehát (micsoda véletlen) fékezik a "féknyúz" terjedését ..? :)2024. 03. 12, 18:39 Álhírek felsimerése nyelvi modellek...
-
Sándorné Szatmári: @cikk: Véleményem eltekintve a konkrét (pl. összeesküvés) példától: -Működő nyelvelméleti ...2024. 03. 10, 09:31 Titkos víziók vagy vizionált titkok?...
-
Sándorné Szatmári: A cikk szerint a nyelv fontos jellemzője, hogy a szavak jelentése kommunikációs helyzeteke...2024. 03. 01, 09:37 Diszkriminált állatok
-
Sándorné Szatmári: @szigetva: Amit írsz, nyilván én is észre veszem.. A jelentés és tartalom ugyanakkor rávil...2024. 02. 23, 21:02 Nyelvek születése és terjedése
Kálmán László nyelvész, a nyest szerkesztőségének alapembere, a hazai nyelvtudomány és nyelvi ismeretterjesztés legendás alakjának rovata volt ez.
- Elhunyt Kálmán László, a Nyelvész, aki megmondja
- Így műveld a nyelvedet
- Utoljára a bicigliről
- Start nyelvstratégia!
- Változás és „igénytelenség”
Kálmán László korábbi cikkeit itt találja.
Ha legutóbb kimaradt, most itt az új lehetőség!
Ha ma csak egyetlen nyelvészeti kísérletben vesz részt, mindenképp ez legyen az!
Finnugor nyelvrokonság: hazugság
A határozott névelő, ami azt jelenti, hogy ‘te’
Az oroszok már a fejünkön vannak!
Egy japán cég olyan berendezést készített, ami mind az öt alapízt meg tudja különböztetni. A gép mesterséges neuronhálókkal szimulálja az emberi ízlelést.
Az emberi érzékelés különböző modalitásai közül talán az ízlelés mesterséges reprodukálása jelenti a legnagyobb kihívást a szakemberek számára. Az ízélmény egyrészt nagyon szubjektív, másrészt lényegesen bonyolultabb folyamatok eredménye mint a látás vagy a hallás. Mivel az ízek és a szagok mennyiségileg kevés információt hordoznak ezért a legtöbb kutatás a látásra és a hallásra koncentrált.
A japán Keio Egyetem spinoffjaként létrejött Aissy cég egy olyan szenzor-rendszert fejlesztett ki, ami mind az 5 alapízt édes, sós, savanyú, keserű, umami) képes megkülönböztetni. Az íz-azonosító algoritmusokhoz mesterséges neurális hálókat használtak, hogy a gépi érzékelés jobban hasonlítson az emberi agyban végbemenő folyamatokhoz. Így a gép által meghatározott össz-ízérzet nagyobb hasonlóságot mutat a mi szubjektív ízélményükkel.