nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ennél olcsóbb nincs
Az e-könyvek svájci bicskája

Minek ide e-könyvolvasó? A Calibre segítségével talán még a kenyérpirítón is megnyithatjuk a köteteinket. Ráadásul a program teljesen ingyen van, az összes jelentős számítógépplatformon elfut, és magyarul is hajlandó kommunikálni... Hol itt a turpisság?

Takács Boglárka | 2011. december 16.
|  

Az ünnepi vásárlási rohamban felmerül a kérdés, milyen e-könyvolvasót vegyünk – de az is megoldás lehet, ha nem veszünk semmilyet! Számos olyan segédprogram áll rendelkezésünkre, ami az e-könyveket nekünk tetsző formátumra alakítja, és így gyakorlatilag bármilyen számítástechnikai eszközön el tudjuk a köteteinket olvasni. Jelenleg a legnépszerűbb e-könyvkezelő program a Calibre: ez szinte mindent tud, amire szükségünk lehet. Érdemes kicsit közelebbről megnézni...

Ne felejtsük el telepítéskor kiválasztani a magyar nyelvet!
Ne felejtsük el telepítéskor kiválasztani a magyar nyelvet!

A Sonynak köszönhetjük?

A Calibre nevét gyakran kisbetűvel írják – a program eredetileg Linuxra készült, ahol ez így szokás. Habár az angol Wikipédia szerint a kisbetűs változat a hivatalos, mi még a Calibre saját honlapján is találkoztunk nagybetűs írásmóddal.

A Calibre e-könyves szoftverhez képest meglehetősen régóta létezik: vezető fejlesztője, Kovid Goyal 2006 végén vásárolt az egyik első kereskedelmi forgalomba került e-könyvolvasóból, a Sony PRS-500-ból, de morcosan tapasztalta, hogy Linux alatt nem tudja használni a készülékét. Mivel úgyis nagyon ráért – a doktoriját írta épp kvantumfizikából –, veszett programozásba kezdett.

A kezdetben a nem túl hangzatos libprs500 névre hallgató Calibre eleinte csak Sony-készülékeket támogatott, és grafikus felülete sem volt, de Goyal folyamatosan dolgozott a programon, és mind újabb kényelmi funkciókat épített bele. Mára a Calibre-nek fél tucat fejlesztője van, a szoftver kezelőfelülete pedig számos nyelven létezik, közöttük magyarul is. (Goyal befejezte ugyan a doktoriját, de maradt az e-könyvbiznisznél.)

A PRS-500 a kép bal szélén látható. Ez indított el mindent?
A PRS-500 a kép bal szélén látható. Ez indított el mindent?
(Forrás: Wikimedia Commons / John Blyberg / CC BY 2.0)

Hó végén azért nem ad kölcsön

Mit tud a Calibre? Habár leginkább a különböző e-könyvformátumok közötti átalakító programként ismert, emellett rengeteg más szolgáltatást nyújt. Az általa ismert formátumokat meg is tudja nyitni, így olvasószoftverként is használhatjuk; igaz ugyan, hogy időnként meglehetősen lassú, nagyobb állományoknál zavaró várakozásra kényszerülhetünk.

Az összes könyvünket felvihetjük a Calibre adatbázisába, így rendet tudunk tartani az e-könyvtárunkban. Ha szeretnénk, a könyvek különböző adatait letölthetjük nagy internetes oldalakról, így akár fülszövegekkel, borítókkal, akármicsodákkal ellátott katalógust is gyárthatunk magunknak.

Ha nem a számítógépünkön akarunk olvasni, a Calibre sok e-könyvolvasót támogat, a Magyarországon elterjedt típusok közül pedig gyakorlatilag mindhez testreszabott szolgáltatásokat nyújt. Ha a készülékünk nem szerepel a listán, de a számítógép felismeri, mint USB-eszközt, akkor sincs minden veszve: a készítők ígéretük szerint tudnak hozzá eszközvezérlőt írni... igaz, azt nem próbáltuk ki, hogy ez mennyi időbe telik nekik.

A Calibre a könyvbeszerzésben is segít, a beépített kereső az összes nagyobb fizetős és ingyenes könyvletöltő hely állományában keres – értelemszerűleg csak azok között, amelyek jogtiszta letöltéseket kínálnak, tehát azt ne várjuk, hogy majd a Calibre segítséget nyújt a kalózkodáshoz. A keresés nem túl gyors, de cserébe kigyűjti az árakat és a másolásvédelem típusát, ezek nagyon hasznos információk.

Vigyázzunk, sok klasszikus mű ingyenes és fizetős formában egyaránt hozzáférhető.
Vigyázzunk, sok klasszikus mű ingyenes és fizetős formában egyaránt hozzáférhető.

Népszerű és egyedi funkció az e-könyv formátumú hírletöltés. A Calibre igény szerint a kedvenc online újságjainkból, blogjainkból is készít e-könyvet, amit aztán a saját készülékünkön kényelmesen olvashatunk; ehhez csak az kell, hogy a hírekből létezzen RSS csatorna. Az előre tárolt hírforrások között szerepelnek magyar oldalak is: az olyan nagyok, mint a HVG.hu meg az Index mellett meglepetésre a Modorosblog is megtalálható.

A HVG legújabb hírei e-könyvben
A HVG legújabb hírei e-könyvben

A kezelőfelület kicsit barokkos, de ez azért van így, mert a Calibre tényleg nagyon sokat tud, és nehéz a sok lehetőséget értelmesen elrendezni. Többször adódott olyan helyzet, hogy nem sikerült megtalálnunk valamilyen funkciót, és az interneten kellett rákeresnünk, hogy hova kattintgassunk. A Calibre bármit megcsinál, amire éppen szükségünk van, csak az nem biztos, hogy elsőre megtaláljuk a megfelelő menüpontot.

Ennél olcsóbb nincs

A Calibre teljesen ingyenes és nyílt forráskódú szoftver, létezik belőle windowsos, linuxos és maces változat is. Sőt, ha valami oknál fogva nem szeretnénk a windowsos gépünkre telepíteni (például mert nincsen adminisztrátori jogosultságunk, vagy nyilvános helyen számítógépezünk), akkor használhatjuk a pendrive-ra felmásolható változatát. Otthon felrakjuk a pendrive-unkra, a kívánt helyen pedig csak bedugjuk a gépbe.

A jövő felől sem kell aggódnunk: a Calibre rendkívül gyakran frissül, és mivel népszerű program, ez várhatóan még egy darabig így is marad. Cikkünk írása közben két frissítés jelent meg! Ne essünk kétségbe attól, hogy a verziószám még nem érte el az 1.0-t (jelenleg 0.8.30-nál tart), a program meglehetősen kiforrott, a hibákat pedig gyorsan javítják.

Tényleg beszél magyarul?

A magyar fordítás nem tökéletes – itt-ott találtunk benne elütéseket, hiányzó betűket –, de meglepően jól használható. Látszik, hogy a fordító, Somlói Richárd jól ismeri a terület magyar szakkifejezéseit; nem kell töprengeni azon, egy-egy szó mit akar jelenteni.

Az egyetlen nehézség, hogy kicsit elrejtették a nyelvválasztást a készítők, így ha a telepítéskor nem a magyar nyelvet választottuk, később nehéz lehet átállítani a kezelőfelületet magyarra. A fogaskerekeket ábrázoló ikonnal jelölt Preferences menüben kell a Look and Feel / Main Interface / Choose Language legördülő menüből kiválasztani a Hungarian-t, és utána újraindítani a programot.

A bonyolult részek fordítása is teljesen érthető, de elütések azért vannak a szövegben.
A bonyolult részek fordítása is teljesen érthető, de elütések azért vannak a szövegben.

A lelkes felhasználók magyar kiegészítőket is készítettek, ezek segítségével a könyvek metaadatait (borító, fülszöveg stb.) letölthetjük például a moly.hu-ról vagy a Libri boltjából. Ezeket a kiegészítőket a Beállítások / Bővítmények / Új bővítmények letöltése alatt felugró Felhasználói bővítmények ablakban találhatjuk meg. Viszont a tapasztalataink szerint a metaadatok letöltése sokszor hibásan vagy sehogy sem működik. Mind magyar, mind angol nyelvű állományoknál nagy kavarodást okoz, hogy a metaadat-importáló hajlamos teljesen félreérteni, melyik könyvről van szó – ez akkor is igaz, ha a cím és a szerző helyesen szerepel. Ráadásul a magyar kiegészítők még ezen felül is megbízhatatlanul működnek, sok hibaüzenetet adnak.

Szeret, nem szeret?

Összegzésképp annyit mondhatunk, hogy a Calibre-t mindenképpen érdemes kipróbálni – veszíteni nem lehet vele, hiszen ingyen van, olyat pedig nem tapasztaltunk a használata során, hogy bármit is tönkretett volna. (Azért minden konvertálás előtt érdemes meggyőződni arról, hogy van biztonsági mentés az eredeti adatainkról, de ez nem csak az e-könyvek esetében szükséges óvintézkedés.)

A Calibre néha lassú, néha nehézkes, de elképesztően sokoldalú. Ha valaki sokat olvas e-könyveket, valószínűleg már találkozott vele, aki pedig most az ünnepek alkalmából jut e-könyvolvasóhoz, el ne felejtse telepíteni a Calibre-t az asztali gépére – valószínűleg jobban fog járni vele, mint a gyári szoftverekkel!

Hasznos linkek

Calibre letöltés (hibajelentés)

Angol nyelvű GYIK

Magyar könyvadat-importáló eszközök

A windowsos és a linuxos változatokat egyaránt teszteltük, jelentős különbséget nem találtunk a kettő között.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 pocak 2011. december 17. 00:11

csak a doc fájlokkal nem tud mit kezdeni, ami azért nekem kissé fura

2 szigetva 2011. december 17. 09:44

@pocak: A doc file nem standard nyomtatási kép formátum. A html-t megjeleníti? (Fogalmam sincs, de az a gyanúm, nem.)

3 pocak 2011. december 17. 13:50

@szigetva: html-t simán konvertál, és például odt-t is. de ha a docot elküldöm a kindle-ös mélcímemre, fél perc alatt vissza tud jönni az eszközre konvertálva.

a mobipocket is megcsinálja docból, csak az a metaadatokkal képtelen dűlőrejutni, úgyhogy azt csinálom, hogy a docot elmentem odt-ben, és arra eresztem rá a calibre-t, szóval végül is megoldható persze, csak egy lépéssel több.

4 szigetva 2011. december 17. 14:35

@pocak: Akkor csak egyszerűen azért, mert nem nyílt forráskódú a dolog, azt meg nem szeressük.

5 pocak 2011. december 17. 15:23

@szigetva: ja, valóban így lehet. én mongyuk személy szerint szeretném, de az legyen az én bajom.

Információ
X