nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Amerikai-ázsiai nyelvkapcsolatra bukkantak

Egy új könyv beigazolt egy régi sejtést, miszerint egyes ázsiai és amerikai nyelvek nyelvrokoni kapcsolatban állnak egymással.

nyest.hu | 2010. július 1.
|  

A nyelvészek régóta sejtették, hogy nyelvrokoni kapcsolat létezhet egyes ázsiai és az amerikai nyelvek között, hiszen azt már a régészet korábban is igazolta, hogy az amerikai kontinenst az ázsiai kontinens felöl hódította meg az emberiség. Sokáig azonban nem sikerült megtalálni a nyelvészeti kapcsolatot a két földrész között. Edward Vajda nyelvész csak 2008-ban mutatta be eredményeit egy konferencián, amely azóta általánosan elfogadottá vált.

Vajda azt bizonyította be, hogy a szibériai ket nyelv és az észak-amerikai na-dene nyelvcsalád nyelveinek közös őse volt valamikor. A most megjelent „The Dene-Yeniseian Connection” című könyv ezt a tudományos eredményt ismerteti részletesebben a First Science híre szerint.

A ket nyelv a jenyiszeji nyelvcsalád szinte utolsó képviselője, és mindössze párszázan beszélik ma már a Jenyiszej folyó középső részének partjai mellett. A na-dene nyelvek ettől sok ezer kilométerre találhatók Észak-Amerikában. A legismertebb na-dene nyelv a navahó, ám a navahó sem mondható tipikusnak abból a szempontból, hogy a nyelvcsalád többi nyelvét ettől sokkal északabbra beszélik.

A mostani ismereteink szerint az amerikai kontinens benépesítése három hullámban történt. A fenti nyelvészeti kapcsolat valószínűsíthetően a második hullám eredménye, és ezt még az eszkimó (újabb elnevezésük szerint jupik-inuit) nyelvek követtek később. A mostani könyv megjelenésével a szélesebb nyelvészvilág is megismerkedhet az elmélet részleteivel és a nyelvrokonság bizonyítékaival.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 elhe taifin 2012. január 11. 10:01

Nem ezt a ket nyelvet hasonlítgatták össze a fennmaradt xiongnu szavakkal?

2 ppeli.geo 2012. január 11. 10:21

@elhe taifin: De igen. Először Ligeti Lajos, majd Edwin Pulleyblank és később Alexander Vovin (a wikipédia szerint).

3 elhe taifin 2012. január 11. 11:07

@ppeli.geo: Köszönöm a választ!

4 Fejes László (nyest.hu) 2012. január 11. 11:25
5 elhe taifin 2012. január 12. 02:47

@Fejes László (nyest.hu): Köszönöm a linket!

6 scasc 2012. január 12. 08:57

Mondjuk a kritikák, melyeket olvastam alapján (amit -- bevallottan kívülállóként való -- áttekintés után) nem olyan bizonyított ez a rokonság. Inkább áll "biztosság" szempontjából a nosztratikus vagy altáji elmélet szintjén. Igaz, jóllehet, többre nem is számíthatunk, még valós rokonság esetében sem, de nem illik kettôs mércével mérni.

7 Krizsa 2013. március 25. 06:01

Ezt az üzenetet kaptam a linkre:

Your computer appears to be correctly configured, but the device or source (www.firstscience.com ) is not responding.

Információ
X