nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az azeri hegyi zsidók nyelvéről

Megjelent az első juhuri szótár: a juhuri az azerbajdzsáni hegyi zsidók nyelve volt, és ma már kritikusan veszélyeztetettnek számít.

nyest.hu | 2010. május 28.
|  

Azerbajdzsánban és a Kaukázus más területein az 1970-es évekig éltek hegyi zsidók, akik a juhuri nyelvet beszélték. Ám azóta már többségük elvándorolt Izraelbe, Európába és az Egyesült Államokba. Így a mindössze százezres nagyságrendben beszélt nyelvük ma különösen nagy veszélybe van. Az új juhuri-orosz és orosz-juhuri szótár sokat segíthet a kihalás fenyegette nyelv megmentésében.

A juhuri egy iráni nyelv, közeli rokona a perzsa nyelvnek. A „juhuri” szó egyébként zsidót jelent, és a nyelv egy másik azeri kisebbségi nyelv, a még inkább veszélyeztetett tat leszármazottja. Jelenleg a nyelv beszélőinek már csak egy negyede él Azerbajdzsánban.

Az új szótár 1994 óta készül szinte folyamatosan – számol be egy azerbajdzsáni internetes hírújság. Különlegessége még szótárnak, hogy a hegyi zsidók saját ábécéjét használja, és nem a szokásos latin vagy cirill betűs átírásokat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X