nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ártalmas a számítógépes zsargon

A szakemberek szerint az emberek nem törődnek eléggé az internetes biztonságukkal. Fantáziadús üzenetekkel tervezik felhívni a figyelmet.

MTI | 2010. február 22.
|  

A számítógépes zsargon, a többválasztós ablakok és a fantáziátlan reklámok veszik el a felhasználók kedvét attól, hogy megtanulják, hogyan védhetik meg magukat a világhálón – állapították meg szakértők az internet biztonságáról rendezett brüsszeli konferencián.

Az EastWest Institute nevű, amerikai és orosz tudósokat tömörítő szervezet az internet veszélyeiről; az online lopás, csalás, vandalizmus, zaklatás és kémkedés egyre égetőbb problémájáról tartott a héten tanácskozást.

A világ mintegy kétmilliárd internethasználója közül sokan a számítógépes nyelvi hókuszpókuszok miatt gondolják úgy, hogy a biztonság kérdését inkább a szakemberekre hagyják, és nem foglalkoznak a világhálón rájuk leselkedő veszélyekkel, jóllehet ez a nemtörődömség később fájdalmas veszteségeket okozhat számukra.

„A szakzsargon használata misztikussá teszi a szakemberek munkáját, a tisztán érthető magyarázatok pedig még a felhasználói kézikönyvekből is hiányoznak” – mondta Peter Altabef, a Dell szolgáltatási üzletágának elnöke.

„Ha nem oszlatjuk el a számítógépes biztonság körüli ködöt, az emberek továbbra sem fognak törődni vele” – hangsúlyozta Michael Chertoff, a Bush-kormányzat egykori belbiztonsági minisztere.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy felhasználóbaráttá kell tenniük ezt a területet, és meg kell tanítaniuk az embereket a biztonság fontosságára.

„Az egyik legalapvetőbb lépés lenne, ha az emberek megtanulnák, hogy a saját védelmük érdekében összetettebb jelszavakat használjanak” – mondta Steve Purser, az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség egyik vezetője.

„A biztonsági öv mellőzésének következményeit láthatjuk a televíziós híradásokban. Az internetes biztonság hiányából eredő következmények azonban nem ilyen látványosak, ezért a megfelelő felelősségérzet sem alakult ki az emberekben” – tette hozzá Curtis Siller, az IEEE mérnöki világszervezet szabványügyi igazgatója.

A szakemberek tervei szerint felhasználói csoportokra szabott látványos, fantáziadús üzenetekkel kívánják felhívni a figyelmet a netes biztonságra. Ezeket a hirdetéseket pedig a televíziós csatornáktól kezdve iskolai plakátokon, a YouTube-on, a Second Life online játék felületén át a népszerű közösségi portálokig kívánják megjelentetni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X